• Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez jurektronic 22 czerwca 2011, 02:02
Jak w temacie, poszukuję sprawdzonego przez kolegów flux-a do kulek

Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez Google Adsense [BOT] 22 czerwca 2011, 02:02

#2 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez arvika 22 czerwca 2011, 08:52
Poczytaj forum, było dużo na ten temat. Warton, Kester, Amtech. Oczywiście mowa o orginałach.

#3 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez pocinas 22 czerwca 2011, 09:08
Bardzo chwalę sobie RMA7. ok 33zł za 10g

#4 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez willyvmm 22 czerwca 2011, 09:16
Do czyszczenia mogę polecić topnik BET :) Do tego celu najlepiej się nadaje.
Jednak stawiania na nim kul czy układów już nie polecam.

#5 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez hanomag 22 czerwca 2011, 10:01
Ja używałem Amtecha z przykrymi doświadczeniami, okazał się podróbą, potem używałem RMA-7 - bardzo dobry topnik, teraz używam AIM NC254 i przy nim chyba już zostanę, póki co lepszego nie znam.

#6 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez Cyb0rg 22 czerwca 2011, 12:18
Ja ze swojej strony również polecam RMA-7
Mam i często używam, jestem zadowolony. :)

#7 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez ablacon64 22 czerwca 2011, 17:15
I've been using original Amtech 559-ASM and am very happy with the results. The fake 559 is terrible.

#8 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez quatro30 22 czerwca 2011, 19:01
Do ściągania układu stosuje tańszy flux RMA223 lub Kingbo RMA-218, a do reballingu i zakładania układu Warton REWORK JELLY. Choć ostatnio postanowiłem że dodatkowo zaczne stosować podczas reballingu paste z dodatkiem PB, którą kładzie się po ściągnięciu układu i wstępnym oczyszczeniu ze starych bez ołowiowych kulek podobno pady kulek sie lepiej trzymają po takim zabiegu.

#9 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez kamilj 22 czerwca 2011, 19:09
Każdy chwali swoje bo po prostu umie na tym pracować ;)

Generalnie kup któryś z zalecanych tutaj topników. Jak nauczysz się na nim pracować, to też będziesz go chwalił i raczej nie będziesz chciał zmieniać.

Ja osobiście używam Amtech NC-559. Był to pierwszy topnik jakiego zacząłem używać i używam go do tej pory i sobie chwalę.

Tylko ważne jest, żebyś kupił oryginał. Uważaj na chińszczyznę, bo będziesz narzekał.

#10 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez hanomag 22 czerwca 2011, 20:50
kamilj napisał(a):Każdy chwali swoje bo po prostu umie na tym pracować

Generalnie kup któryś z zalecanych tutaj topników. Jak nauczysz się na nim pracować, to też będziesz go chwalił i raczej nie będziesz chciał zmieniać.

Nieprawda! :P

Ja używałem RMA-7 i byłem bardzo zadowolony, ale nie przyzwyczajałem się bo czasem ciężko się zmywał i szukałem dalej. Teraz używam AIM NC254 i nie mam mu nic do zarzucenia. Trochę późno się aktywuje dla ołowiu, ale lepiej później niż za wcześnie albo wcale. ;)

#11 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez novitech 22 czerwca 2011, 20:54
A ja odkąd zakupiłem FUTURE HF REWORK JELLY FLUX Warton'a odczułem całkiem inny komfort lutowania i jak narazie nie zamienie go na nic innego.

#12 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez rufio79 22 czerwca 2011, 21:25
novitech napisał(a):A ja odkąd zakupiłem FUTURE HF REWORK JELLY FLUX Warton'a odczułem całkiem inny komfort lutowania i jak narazie nie zamienie go na nic innego.

Dla mnie również to najlepszy topnik. Miałem inne topniki ale na tym najlepiej stawia mi się kulki. Na allegro kupisz 30g za 60zł.

#13 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez oneeye 22 czerwca 2011, 21:56
Z powyższych topników górnej półki nie używałem produktów Kester'a. Ostatnia przesiadka z Wartona na AIM'a NC254 i nie chcę innego.

#14 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez lutownicze 25 czerwca 2011, 00:31
Warton jest fluxem zbyt szybko odparowującym, zbyt suchym, nie miło pachnącym. Kto co lubi, ale gwarantuje, że na H036 osiągniecie lepsze efekty. Chociaż do wlutu samego układu i wylutu to jednak Warton przoduje :roll:

#15 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez kamil198405 25 czerwca 2011, 05:45
Zgadzam się w 100% AIM NC254 jest to dla mnie jak na razie najlepszy topnik dostępny na rynku, tylko cena zabija

#16 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez h3nry 25 czerwca 2011, 06:18
lutownicze napisał(a): na H036 osiągniecie lepsze efekty. Chociaż do wlutu samego układu i wylutu to jednak Warton przoduje

H036 kolega jedynie do stawiania kulek używa ?

#17 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez DjDave 25 czerwca 2011, 09:57
Używałem kestera. Zakupiłem Wartona biorąc pod uwagę jak jest zachwalany. Teraz mi się skończył i bez zastanowienia wracam do Kestera.

#18 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez demeo 25 czerwca 2011, 10:41
Wadą Wartona jest to, że po zaschnięciu/wystygnięciu lekko twardnieje i trochę ciężko się go usuwa. Ale to nie zmienia faktu, że jako topnik do pracy jest on bardzo dobry.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez lutownicze 25 czerwca 2011, 14:50
@h3nry
Nie ma takiej konieczności można i do czyszczenia itd. Ale każdy ma swoje nawyki.
Do kulowania jest świetny, testowałem niejednokrotnie praktycznie każdy dostępny na rynku polskim i nie tylko. Do tego mam przekonanie i do kulowania jest niezawodny, nigdy nie popłyną kuleczki :-)

Z tego co wiem to dużo osób tutaj używa sit bezpośrednich więc nie widzi w 100% działania fluxu, ja stosuję technikę sita podnoszonego i grzanie hotairem, wtedy widać który flux co robi jak wpływa na powierzchnie i same kule. Mam nadzieje, że niedługo gdy nabędę mikroskop który umożliwi sfotografowanie w bardzo wysokim przybliżeniu i rozdzielczości to podzielę się badaniami. W chwili obecnej takowego (umożliwiającego przechwyt obrazu nie posiadam)

#20 Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez hanomag 25 czerwca 2011, 15:51
lutownicze napisał(a):...testowałem niejednokrotnie praktycznie każdy dostępny na rynku polskim i nie tylko.

Mógłby Kolega porównać go z AIM NC254? Właśnie takiego używam, ale może zmienię go na ten, który Kolega poleca, o ile faktycznie warto. ;)

Re: Jaki Waszym Zdaniem Najlepszy FLUX do Reballingu

przez Google Adsense [BOT] 25 czerwca 2011, 15:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).