• Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez adamex 9 października 2011, 20:01
Proszę o opinię który zasilacz jest lepszy do odczytów prądu na płytach głównych. Jak do tej pory używałam analogowego zasilacza ale mam zamiar kupić nowy o większym zakresie prądowym. Teraz pytanie czy pozostać przy analogowym czy wybrać cyfrowy ?

Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2011, 20:01

#2 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez Usunięty Użytkownik 402 9 października 2011, 21:04
Jak byś kupował cyfrowy zasilacz- znaczy z wyświetlaczem to zwróć uwagę by pokazywał mA na wyświetlaczu tzn czy jest w stanie wyświetlić wartość np.40mA czyli 0,040mA zamiast 0,04A Jest to jak dla mnie istotne.

#3 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez marioj77 9 października 2011, 21:22
LAZY napisał(a): czy jest w stanie wyświetlić wartość np.40mA czyli 0,40mA zamiast 0,04A Jest to jak dla mnie istotne.

Próbuję zrozumieć co kolega napisał ale nie mogę, 40mA = 0,40mA ?

#4 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez pietrekzad 9 października 2011, 21:30
Kolega dobrze napisał. 40mA = 0,04A.

#5 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez marioj77 9 października 2011, 21:35
Zakładam, że tak myślał, napisał jednak "np.40mA czyli 0,40mA" - zakładam, że to wynik zmęczenia późną porą lub przepracowaniem :)

#6 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez Usunięty Użytkownik 402 9 października 2011, 22:12
Coś namotałem tam z przecinkiem Chodziło mi o to że mocniejsze zasilacze są w stanie wyświetlić prąd np 1,75A nie mogą wyświetlić małego prądu bo wygląda to tak : 0,04A, Lepiej wyglądało by tak 0,040A czyli 40mA. Teraz nic nie zamotałem
Przy awariach zasilania owa różnica ma jak dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ jeżeli po naciśnięciu włącznika prąd skoczy o 9mA to nie zobaczę tego na wyświetlaczu. Zasilacz nie tylko pomocny jest przy laptopach i o tym trzeba pomyśleć przed zakupem.

#7 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez pocinas 9 października 2011, 23:57
LAZY napisał(a):Coś namotałem tam z przecinkiem Chodziło mi o to że mocniejsze zasilacze są w stanie wyświetlić prąd np 1,75A nie mogą wyświetlić małego prądu bo wygląda to tak : 0,04A, Lepiej wyglądało by tak 0,040A czyli 40mA. Teraz nic nie zamotałem
Przy awariach zasilania owa różnica ma jak dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ jeżeli po naciśnięciu włącznika prąd skoczy o 9mA to nie zobaczę tego na wyświetlaczu. Zasilacz nie tylko pomocny jest przy laptopach i o tym trzeba pomyśleć przed zakupem.

Czyli krótko mówiąc, aby zasilacz miał dokładność do 1 setnej (0,xx), a nie 1nej dziesiątej

#8 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez Usunięty Użytkownik 402 10 października 2011, 00:00
Ja bym powiedział że do jednej tysięcznej. ;)

#9 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez pocinas 10 października 2011, 00:03
LAZY napisał(a):Ja bym powiedział że do jednej tysięcznej.

hehe a no tak Tysięcznej ;-p. Mnie też się trafiło zmęczenie i przejęzyczenie :-D

#10 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez willyvmm 10 października 2011, 14:43
Taka dokładność to już conajmniej k(l)asa wyżej. Dokładność rzędu 0,02% to już nie jest sprzęt z niższej półki. (5A x 0,02% -> 1mA)

#11 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez wab 10 października 2011, 15:27
Taki sprzęt jest drogi, od czasu do czasu można się wpiąć miernikiem i dokładnie sprawdzić μA ;)

#12 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez Usunięty Użytkownik 402 10 października 2011, 16:11
Znowu namieszałem, więc postanowiłem sprawdzić te wskazania i zasilacze do 5A wskazują tak 0,00A, zasilacze 10 Amperowe wskazują tak 00,0A i o tą różnicę mi chodziło. Wada taka występuje w tanich zasilaczach jakie można zakupić na aukcjach internetowych. Nie mają jej zasilacze do 5A i zasilacze dwu kanałowe np 2x3A, 2x5A. Chodzi o to że nie można na nich odczytać prądu spoczynkowego płyty. Wskazania są widoczne powyżej 100mA.
Przy budowie różnych rzeczy potrzebuję mierzyć małe prądy 10-50mA, jak dla mnie to taki zasilacz jest potrzebny.

#13 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez adamex 10 października 2011, 17:10
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie zakupiłem zasilacz cyfrowy 32V 10A i ma on dokładność 00.00A. Czyli podsumowując sprzęt który pokazuje w tysięcznych 0.000A jest raczej nie osiągalny ?

#14 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez wab 10 października 2011, 17:47
Proszę model podać.

#15 Re: Jaki zasilacz warsztatowy? Analogowy czy cyfrowy?

przez h3nry 10 października 2011, 17:52
adamex napisał(a):Czyli podsumowując sprzęt który pokazuje w tysięcznych 0.000A jest raczej nie osiągalny ?

Jak najbardziej osiągalny :

DPD-3030 ,DPS-4005PFC,EX354RT i wiele innych