• Jakie groty kupić na początek?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jakie groty kupić na początek?

przez patfig 12 czerwca 2011, 18:04
Witam wszystkich . W związku z tym iż jestem początkujący w tej dziedzinie chciałem zapytać jaki grot będzie najlepszy waszym zdaniem do lutowania układów typu KBC, np. KBC 1070-NU. Mam zamiar kupić kilka grotów (3-4, w tej chwili mam tylko podstawowy ), jakie będą najbardziej pomocne? Przeczytałem już na forum że TS3 będzie się dobrze spisywać do oczyszczania padów, a do innych zadań co będzie dobre?

Re: Jakie groty kupić na początek?

przez Google Adsense [BOT] 12 czerwca 2011, 18:04

#2 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez willyvmm 12 czerwca 2011, 18:07
koniecznie zaopatrz się w grot minifala. Bez niego ciężko będzie Ci polutować takie układy.

#3 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez demeo 12 czerwca 2011, 18:08
Witam,

Według mnie powinieneś kupić sobie kilka różnych grotów po jakimś czasie wyczujesz na jakim Ci się najlepiej pracuje i będziesz wiedział czy potrzebujesz dokupić taki sam mniejszy/większy czy zupełnie inny. Do lutowania KBC dobrze spisuje się minifala.

Prócz grota nie zapomnij o dobrym topniku :)

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez patfig 12 czerwca 2011, 18:36
Jakie oznaczenie ma grot minifala?

-- niedziela, 12 cze 2011, 19:50 --

Podajcie gdzie można kupić. Stacje kupowałem w firmie hot air, ale tam groty są tylko opisane oznaczeniami.

-- niedziela, 12 cze 2011, 19:57 --

Konkretnie potrzebny mi grot do stacji PT-803.

#5 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez chrusc 12 czerwca 2011, 19:17
Ja osobiście zakupiłem u nich 9 grotów a korzystam tylko z "2C" (zrobisz praktycznie wszystko od "wickowania" po przelutowanie KBC) czasami pomocny jest "LB" (cienka igła).

#7 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez willyvmm 12 czerwca 2011, 20:11
PT-803 - na szybko znalazłem jej specyfikację, i niestety moc kolbówki 35W to zdecydowanie ZA MAŁO. Prawdopodobnie będziesz miał SPORE problemy z lutowaniem czegokolwiek na spoiwie bezołowiowym.

Groty minifala prawdopodobnie będą pasować od ayoue T-1CF T-2CF T-3CF

#8 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez mehow 12 czerwca 2011, 20:21
willyvmm napisał(a):PT-803 - na szybko znalazłem jej specyfikację, i niestety moc kolbówki 35W to zdecydowanie ZA MAŁO. Prawdopodobnie będziesz miał SPORE problemy z lutowaniem czegokolwiek na spoiwie bezołowiowym.

Niestety, muszę to potwierdzić. Bez podgrzewacza ciężko Ci będzie wylutować stosunkowo "proste" elementy typu kondensator ceramiczny (oczywiście mowa o spoiwie bezołowiowym).

#9 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez Usunięty Użytkownik 402 12 czerwca 2011, 20:33
Do tych lutownic najlepsze są krótkie groty, długi grot nic nie wylutuje i jest to raczej męczarnia niż przyjemność w lutowaniu.

#10 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez hanomag 12 czerwca 2011, 21:53
Ja ostatnio kupiłem taki 'magiczny drucik' od Basi:

http://www.kocham-basie.pl/chip-quik-ok ... 27e80fd1da

Używam grotu 1.6mm ściętego lekko pod kątem i z tym 'drucikiem' + topnik, ściągam scalaki poniżej minuty bez podgrzewania płyty. Polecam. :D

P.S. Przy pomocy tego samego grotu z dobrym topnikiem i lekką wprawą montuję układy scalone SMD bez większych problemów.

#11 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez demeo 12 czerwca 2011, 23:33
hanomag napisał(a):
P.S. Przy pomocy tego samego grotu z dobrym topnikiem i lekką wprawą montuję układy scalone SMD bez większych problemów.

O ile dobrze rozumiem, te spoiwo nadaje się wyłącznie do rozlutowywania/wlutowywania układów, a nie do ich montażu. Ze względu, że ma dużo niższą temperaturę topnienia i właściwie nie wiadomo jak to spoiwo zachowuje mechanicznie/fizycznie kiedy za jego pomocą polutujemy elementy. Poza tym lutowanie smd zwykłą cyną nie stanowi problemu.

--
pozdrawiam,
demeo

#12 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez hanomag 12 czerwca 2011, 23:40
Nie myślałem o używaniu Chip Quick'a do wlutowywania, jego przeznaczenie do demontaż, wątpię aby nadawał się do montażu. Ponadto zbieram resztki cyny po układzie, później daję topnik i świeżą cynę. Wcześniej musiałem używać podgrzewacza do podnoszenia scalaków, teraz nie muszę grzać płyty, nakładam spoiwo i podnoszę układ pęsetą póki piny ciepłe.

#13 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez patfig 14 czerwca 2011, 21:50
Dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi . Po chwili namysłu kupiłem minifale do xytronic – pasuje jak ulał. Jeśli chodzi o lutowanie przy pomocy mojej stacji lutowniczej to muszę przyznać że pomimo 35W daje rade.

#14 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez DjDave 14 czerwca 2011, 22:32
LAZY napisał(a):Do tych lutownic najlepsze są krótkie groty, długi grot nic nie wylutuje i jest to raczej męczarnia niż przyjemność w lutowaniu.

Święta prawda. Żeby wylutować cokolwiek, niedaj Boże z obwodu masy, muszę trzymać w jednej ręce kolbówkę w drugiej hot-air. Jak założę gruby grot to jeszcze się jakoś da, ale wtedy nie polutuje się małych elementów. No ale jeżeli już posiadasz taką stację i w najbliższym czasie np. z powodów finansowych jej nie zmienisz, koniecznie kup grot T-S3. Po założeniu tego grotu byłem bardzo miło zaskoczony jak dobrze się nim oczyszcza z cyny (wickuję). Przedtem zerwałem sporo padów na płycie. Szerzej o tym TUTAJ.

#15 Re: Jakie groty kupić na początek?

przez kiero36 10 lipca 2011, 17:11
Witam.

Posiadam stację Xytronic 137ESD i zastanawiam się, który z grotów będzie optymalny do "wickowania", czyszczenia padów. B05 jest odpowiedni czy raczej szerszy, lub o innym profilu?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).