• Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

przez GwarDD1337 1 listopada 2021, 17:09
Witam, zakupiłem kartę graficzną msi r9 270 V277 ver1.2, karta nie dawała obrazu. Napięcia obecne oraz rezystancje w porządku oprócz rezystancji układu graficznego, która wynosi 3,5 Ohm'a, nie byłem pewien czy to dobra wartość, więc w imię nauki wlutowałem się w miejsce zaznaczone na czerwono i wykonałem próbe zwarciową (wcześniej wylutowałem mosfeta). Przy 0,9V zasilacz pobierał 2,5A oraz grzała się grafika. Czy dobrze wykonałem próbę zwarciowa? Czy może sam doprowadziłem do uszkodzenia rdzenia? Oraz czy w ogóle można wykonywać w ten sposób próbe na kartach graficznych.

Obrazek

Wykonałem próbe dodatkowo na górnej cewke (zasilanie kostek vramu?), która wskazywała 50 Ohm, zasilacz przy 0,9V pobierał 200mA, nic sie nie grzało.

Re: Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2021, 17:09

#2 Re: Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

przez Vogelek23 1 listopada 2021, 17:21
GwarDD1337 napisał(a):Napięcia obecne oraz rezystancje w porządku oprócz rezystancji układu graficznego, która wynosi 3,5 Ohm'a
Ta rezystancja też jest w porządku dla obwodu zasilania rdzenia GPU.

GwarDD1337 napisał(a):Oraz czy w ogóle można wykonywać w ten sposób próbe na kartach graficznych.
Owszem, można. Próbę zwarciową można stosować wszędzie, gdzie mamy obwody elektroniczne.

GwarDD1337 napisał(a):karta nie dawała obrazu
Czy to jedyny problem z kartą? Czy jest poprawnie wykrywana przez płytę i dochodzi do uruchomienia? Najlepiej by było podejrzeć, czy z tą kartą procedura POST zatrzymuje się, czy dochodzi do końca - do tego potrzebujesz karty POST na PCI (np. taka: https://www.eliptor.pl/index.php?p42,ka ... -o-s-t-pci) oraz wolny slot PCI na płycie.

#3 Re: Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

przez GwarDD1337 1 listopada 2021, 17:39
Dzięki za wskazówki, narazie zrezygnuje z dalszej naprawy.

Re: Karta graficzna msi r9 270, uszkodzony rdzen?

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2021, 17:39