• Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez gutektm 2 kwietnia 2014, 08:31
Witam.
Karta pamięci micro SDHC Sundisk ultra 32 GB po wyjęciu z aparatu i włożeniu do czytnika ma nieprawidłową pojemność - 2,2TB, nie ma możliwości poprawnego odczytania danych żadnym z popularnych programów. Jedynie DMDE cokolwiek na niej znajduje, ale odzyskiwane pliki są nieczytelne.
Domyślam się, że muszę się dobrać bezpośrednio do pamięci - niestety nie bardzo wiem jak, ponieważ nigdy tego nie robiłem.
Mam trochę doświadczenia w odzyskiwaniu danych z HDD i penów, lutownica też mi nie obca - jednak karta to inna liga.
Podpowie ktoś jak się do tego zabrać?

Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez Google Adsense [BOT] 2 kwietnia 2014, 08:31

#2 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez mikesh 2 kwietnia 2014, 08:40
Spróbuj użyć photorec z testdiska. Daj zrzut z DMDE.

gutektm napisał(a):Domyślam się, że muszę się dobrać bezpośrednio do pamięci

Jeśli do tego dojdzie to sam niestety nic nie zdziałasz.

#3 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez arvika 2 kwietnia 2014, 09:07
Nic nie zrobisz programami. Karta ma uszkodzony kontroler. Konieczny jest odczyt bezpośrednio z modułu pamięci. Masz do czynienia z kartą MicroSD czyli monolitem, więc nie wylutujesz modułu tak żeby odczytać go w odpowiednim programatorze. Trzeba podpinać się przez pinout. Do tego karty Sandisk są zazwyczaj bardzo trudne w odzysku.

Porównaj jaki karta ma layout z moją bazą danych: http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl/m ... abase.html

#4 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez gutektm 2 kwietnia 2014, 12:57
Dzięki za odpowiedzi.
Do tego, że programami nic nie zrobię doszedłem dosyć szybko.
Teraz praktyczne pytanie - do styków dobierać się pewnie trzeba papierem ściernym, jaka gradacja?

EDIT:
Pinout nr 19

#5 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez arvika 2 kwietnia 2014, 13:52
Generalnie proszę nie ruszaj tej warstwy. Bo co Ci to da? Problemy które napotkasz:
1. Odpowiedni pinout do podłączenia
2. Odpowiedni czytnik tego modułu
3. Problem ze złożeniem danych w całość (XOR, algorytm usuwania miksów, asembler itp).

Jak uszkodzisz ścieżki na karcie to pozbawisz Klienta możliwości odzysku danych.

#6 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez gutektm 2 kwietnia 2014, 14:07
arvika napisał(a):Generalnie proszę nie ruszaj tej warstwy. Bo co Ci to da?

Too late, już się dobrałem - pinout nr 19.

Jak uszkodzisz ścieżki na karcie to pozbawisz Klienta możliwości odzysku danych.

Karta jest moja prywatna - padła gdy chciałem zgrać zdjęcia z ubiegłorocznych wakacji :cry:
Nie dam rady wysupłać kasy na profesjonalny odzysk.

1. Odpowiedni pinout do podłączenia
2. Odpowiedni czytnik tego modułu
3. Problem ze złożeniem danych w całość (XOR, algorytm usuwania miksów, asembler itp).

Czyli, żebym nie wiem jak się zawziął, nie da rady w piwnicy...

#7 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć 

przez arvika 2 kwietnia 2014, 14:26
No w piwnicy nie da rady ;) Nawet laby mają z tymi kartami obecnie problem. Np. ten przypadek ze strony miał 64GB. Byłem w stanie odczytać tylko jeden bank 16GB.

#8 Re: Karta pamięci Sandisk 32GB odzyskanie zdjęć

przez gutektm 2 kwietnia 2014, 15:06
No to teraz muszę jakoś żonie powiedzieć, że zdjęć z wakacji już nie ma.
Od sierpnia mi truła, żeby to zgrać :oops:
Dzięki za naświetlenie tematu.