• KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez rexakwa1 10 listopada 2011, 20:31
Witam!

Kupiłem na allegro sprawną używaną KARTĘ POST ST8674 z miniPCIe do diagnostyki laptopa.
Zdjęcie poniżej z google mojej karty:
Obrazek

Kartę kupiłem bez instrukcji i symbolizacji kodów- błędów itp. bo skusiła mnie niska cena.
I mam pytanko razem z kartą człowiek wysłał mi jakiś kabelek chyba LPC z białą wtyczką po jednej stronie i po ucinanymi kablami z drugiej strony.
Jak wpinam kartę do gniazda miniPCIe to pokazuje mi we wszystkich płytach która mam do naprawy 0.
Kolega mi powiedział, że trzeba podpinać ten kabel co jest w komplecie gdzieś do płyty lub do kilku miejsc na płycie. Nie wiem za bardzo co trzeba zrobić z tym kablem i jak użytkować tą kartę.

Może ktoś mi podpowie lub poda namiary na plik pdf instrukcja po polsku i jak ten kabel podpinać i do czego służy ten kabel.
Będę bardzo wdzięczny.

Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2011, 20:31

#2 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez michal3411 10 listopada 2011, 20:48
Jeśli karta pokazuje ci zero to zazwyczaj znaczy że płyta nie przechodzi żadnego postu.

Kabel służy do dosłownie wlutowania w płytę, jeśli komputer do którego podłączamy nie ma obsługi (potocznie napisane), lub odpowiednich złączy do obsługi karty.
A znaczenie kodów można znaleźć na portalu, lub zapytać się w treści tematu, ale przy zakupie kart należało się nieco zastanowić, tania karta, a praktycznie do ... wyrzucenia.
W dużej ilości przypadków pozwala jedynie na stwierdzenie czy płyta przechodzi jakikolwiek post.

#3 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez rexakwa1 10 listopada 2011, 21:04
Domyślam się, że kabel trzeba wlutować i wiem też że jak jest 0 to nie przechodzi żaden post, także kolega za wiele mi nie pomógł. Chodziło mi bardziej konkretną odpowiedź gdzie co i jak z tym kablem i gdzie można znaleźć po polsku instrukcję do tej karty. Bo tyle to i ja wiem. Ale dziękują również za taką odpowiedź.
Pozdrawiam

#4 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez novitech 10 listopada 2011, 21:31
Może to ci coś pomoże.

Obrazek

Gdzieś, ktoś, kiedys na tym forum mi to przesłał.

#5 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez pawel80 10 listopada 2011, 21:34
Jeśli chodzi o instrukcję to tu masz opis tej karty.
http://pccenter.pl/sklep/product_info.p ... cts_id/521
Obsługa jest banalnie prosta podpinasz ją pod złącze miniPCIe i jeżeli płyta obsługuję ten typ debugowania to wiświetli ci się kod.
Jak nie to musisz podpiąć(wlutować) się złączem LPC i tu dla każdej płyty jest to opisane na schemacie do danej płyty. Po wlutowaniu odpalasz płytę i powinnien ci się pojawić kod postu.
Nie zapomnij odłączyć zasilania i wyciągnąć baterię CMOS przed wlutowaniem.

#6 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez kbrygola 10 listopada 2011, 23:21
rexakwa1 napisał(a):Jak wpinam kartę do gniazda miniPCIe to pokazuje mi we wszystkich płytach która mam do naprawy 0.

To akurat nie dziwi, mnóstwo płyt nie ma wyprowadzonych danych na miniPCIe, jeśli chcesz sprawdzić czy karta w ogóle działa to użyj jej np. w hp dv6000, dv2000, dv5, choć w dv5 tylko w jednym z dwóch portów.
Opis wyprowadzeń już dostałeś, reszta to schemat do konkretnej płyty którą naprawiasz. Jeśli ze schematu wynika że LPC nie ma na złączu miniPCIe to lutujesz kabelki. Gdzie - schemat powie, bywa że na płycie jest "debug connector" z wyprowadzonymi sygnałami w jedno miejsce, bywa że trzeba lutować do nóżek kbc.

-- mniej niż minutę temu --

novitech napisał(a):Gdzieś, ktoś, kiedys na tym formu mi to przesłał.

Pewnie tutaj pc-analyzer-lpc-conections-t5236.html
W załączniku w tym poście jest jeszcze kilka interesujących materiałów.

#7 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez rexakwa1 11 listopada 2011, 10:17
Koledzy wielkie dzięki naprawdę o to mi chodziło:-)
Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam :-)

#8 Re: KARTA POST ST8674 z miniPCIe jak sprawdzić?

przez rexakwa1 24 listopada 2011, 17:16
a może macie oznaczenie wtyków Debug J4401 z płyty N61JV-SX012 ?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).