• Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

przez Radziszewski 7 sierpnia 2019, 09:22
Dzień dobry!
Bardziej w ramach ćwiczenia z lutowania BGA i z ciekawości niż z potrzeby,
postanowiłem wymienić kość pamięci 2GB (LPDDR3 BGA216) na 4GB w tanim
laptopie firmy Kiano. Wiem, że w przypadku Macbook Air wymiana wlutowanej
pamięci wiąże się z potrzebą przestawienia rezystorów konfiguracyjnych przy
procesorze. Czy ktoś próbował lub orientuje się jak jest w przypadku tego
laptopa, bądź czegoś zbliżonego?
Laptop oparty jest o Atom x5-Z8350. Próbuję zebrać jak najwięcej informacji
zanim przyjdą mi komponenty, po wymianie chętnie opiszę proces dla
ciekawych.
Pozdrawiam serdecznie, Karol

Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

przez Google Adsense [BOT] 7 sierpnia 2019, 09:22

#2 Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

przez xamledyD 14 sierpnia 2019, 09:57
Witam.
Jakie są oznaczenia oryginalnej kości i zamówionej kości 4 GB? Czy możesz zamieścić zdjęcia płyty, w tym m.in. zbliżenie na aktualną obsadę pamięci RAM?
Radziszewski napisał(a):Wiem, że w przypadku MacBook Air wymiana wlutowanej pamięci wiąże się z potrzebą przestawienia rezystorów konfiguracyjnych przy procesorze.

W MacBookach są jednak inne procesory, nie spotkałem się z MacBookiem z Atomem na pokładzie. ;)
Poza tym w MacBookach zazwyczaj masz kilka par kości RAM, a tutaj masz jedną kość.
Laptopy Kiano Intelect X3 HD+ mają 4 GB pamięci RAM - pytanie, czy BIOS w obu modelach jest na tyle podobny, że obsłuży więcej pamięci w wersji bez "plusa".
Pozdrawiam

Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2019, 09:57