• Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez DeLLteK 8 grudnia 2023, 01:39
Witam z tej strony DeLLteK jeśli napisałem tego posta nie w tej kategorii to przepraszam najmocniej.

Wstęp: (trochę na temat historii i to co wiem)

Kiedyś pracowałem w pewnej firmie zajmującą się produkowaniem mebli okrętowych FAMOS (woj. pomorskie) grupa Remontowa Holding (Stocznia gdańska) za lat 70-80 pracował tam komputer który służył do automatyzacji linii produkcyjnej (jeśli można to tak nazwać w tamtych latach)
Niestety nie pracował tam za długo bo prawdopodobnie do czasu kiedy następowała prywatyzacja zakładów pracy. wiem że firma posiadała 2 takie jednostki centralne niestety jedna w całości została uszkodzona i prawdopodobnie już jej nie ma. a jedna w części została sprzedana aby spłacić długi z którymi firma miała problemy wiadomo o co chodzi.

Ja pracowałem tam od roku 2019 gdzie jeszcze zakład jako tako "zipiał" do około roku 2021 gdzie niestety zakład "splaitował". Dostałem dużo elektroniki przemysłowej i również sam wiedziałem że był tam taki komputer. Niestety dużo po nim nie zostało. Nie wiadomo czy działa i do czego służył albo jaki jest producent czy model internet milczy totalnie. Znajomy mówił mi coś o komputerach firmy ELWRO a mianowicie ODRA 1300 i podobne modele (komputer produkowany od lat 60' do podajże 80' .

Chciałbym dowiedzieć się co to jest za zabytek polskiej elektroniki, jego wartość oraz ilość jest znikoma. Jeśli wydarzyła by się okazja go jakoś uruchomić albo poszczególne karty rozszerzeń itp to byłbym zadowolony. Części które mam przeleżały w zakładzie na spokojnie 30 lat. u mnie była zrobiona inspekcja wizualna i wszystko zostało zabezpieczone. Jedyne co jestem w stanie zrobić to naprawić ścieżki oraz elementy wyrwane itp, ewentualnie uruchomić zasilacz. Obecnie elektrycznie nie robiłem nic.

Poniżej zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęć mam więcej ale wysłałem te najważniejsze żeby się w miarę nie pogubić.
pozdrawiam, będę wdzięczny jeśli ktokolwiek rozpozna to albo pomoże jak to sprawdzić / uruchomić.

Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez Google Adsense [BOT] 8 grudnia 2023, 01:39

#2 Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez ado 8 grudnia 2023, 22:46
DeLLteK napisał(a):Ja pracowałem tam od roku 2019 gdzie jeszcze zakład jako tako "zipiał" do około roku 2021 gdzie niestety zakład "splaitował".

Dziwisz się jak na takim antycznym sprzęcie pracowali z roku 1979.
Obrazek

Znalazłem jeszcze opis niektórych układów typu U107D- 3*and, 1*and/nand 2wyjście.
Dodaje opis chassis :
080-1-060-351I0 L
I odnośnie uruchomienia to w jakim sensie ma być?
Interfejs graficzny?
Oprogramowanie?

#3 Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez DeLLteK 8 grudnia 2023, 23:55
Głównie chodzi o jakieś uruchomienie tego albo jakiś interfejs graficzny.
Wiadomo z tych części które udało mi się uratować co to są za płytki i za co mogły by odpowiadać. Widzę że zauważyłeś rok prawdopodobnie wtedy był produkowany. A ten komputer chodził tam maksymalnie do roku 1990 ponieważ gadałem z pracownikami i dużo osób nie pamięta że było tam coś takiego. Także spokojnie nie pracował on do teraz.

Bankructwo firmy jest przez inne czynniki. I podobnie działo się np w polskich zakładach elwro unitra itp ale famos wytrwał aż do 2021 gdzie część zakładów upadała albo zaraz po sprywatyzowaniu albo sami z siebie i braku modernizacji.

#4 Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez Vogelek23 11 grudnia 2023, 17:08
Niestety, patrząc na zdjęcie 18 i zdjęcie 22 uważam, że nie ma szans na uruchomienie tego urządzenia - widać bowiem na nich wyciętą taśmę flex oraz obciętą połowę PCB.

#5 Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez DeLLteK 14 stycznia 2024, 03:47
Jeśli chodzi o wycięcie w tej taśmie flex to jestem w stanie to naprawić, no niestety ta pęknięta w pół płytka PCB to trochę lipa. Ale i tak z całej tej maszyny/komputera przemysłowego nie mam ani pamięci ferrytowych a to na zdjęciu jest z miejsca gdzie to coś było (jeszcze wtedy) niestety pewnego razu idąc do pracy tak o już tego nie było. Wziąłem co zdążyłem wziąć zanim jacyś pracownicy nie zrobili czegoś w stylu: Ej młody weź to mi wylutuj wszystko albo rozłóż na części pierwsze i polutuj.

Re: Komputer bądź jednostka centralna o nie znanym modelu / producenta - do ustalenia.

przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2024, 03:47