• Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Bartishii 20 września 2021, 22:47
Część !
Mam problem z w.w tabletem jeśli chodzi o ładowanie baterii. Wymieniałem w nim ogniwa w baterii z uwagi na zgon jednego z nich. Zastosowałem ogniwa o nieco mniejszej pojemności,niemniej markowe (sanyo) . Ogniwa były naładowane zewnętrzna ładowarka. Tablet działał poprawnie 4 godziny i się rozładował - ok. Po podłączeniu zasilacza rozpoczyna się ładowanie, lecz bardzo szybko napięcie na baterii dobija do napięcia 8,75 ( imo za wysoko) i w tym momencie do baterii dociera tylko 11ma. Po dobiciu do tego napięcia tablet pokazuje różnie 15-40 % i potem dobija ok 1% na minutę . W momencie jak dobije do 100 bateria wytrzymuje max 15 minut i się wyłącza poniżej napięcia 6.5 v. Dodam że po wyjęciu bateria normalnie się ładuje na zewnętrznej ładowarce napięciem 8,4 v. Na płycie głównej brak baterii bios, po odłączeniu i podłączeniu baterii głównej robi się reset biot tj. 3 restarty przed włączeniem. Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach. Gdzie można szukać przyczyny ? Z góry dziękuję za pomoc
Obrazek

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2021, 22:47

#2 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez gradek83 21 września 2021, 02:04
Bartishii napisał(a): Sama elektronika baterii ma tylko 3 przewody, na płytce żadnego chipa , jest to zwykły balancer na tranzystorach

Coś mi się nie chce wierzyć definitywnie widać dwa wolne gniazda na piny może ktoś wcześniej kombinował w tym sprzętem i podmienił oryginalna baterię i wsadził jakiś pasujący niby zamiennik. Poruszone to zdjęcie trochę. Podeślij zdjęcie baterii i części obszar z gniazdem na baterię na płycie głównej.

#3 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Bartishii 1 listopada 2021, 14:14
Problemem chyba był kbc który padł międzyczasie. Wymieniłem go na nowy, tablet poprawnie się włączył, wszedł do windowsa, było ok, napięcie ładowania też wskoczyło ok bo 8.6v. po wyłączeniu zostawiłem go na ok 2 godziny pod ładowarka a po ponownym włączeniu stało się coś takiego jak na filmie poniżej. Pytanie o co mu może chodzić ? Nie mam pomysłu co się tu zadziało. Czyżby kolejne kbc poleciało ?

https://youtu.be/TFQvEccKDik

#4 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Vogelek23 1 listopada 2021, 14:42
Sprawdź, czy nie zwiera Ci włącznik. Zamieść zdjęcia KBC i jego najbliższych okolic, może coś masz niedolutowane albo masz zwarcie między nóżkami.

#5 Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Bartishii 1 listopada 2021, 22:55
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Generalnie nie jest idealnie równo wlutowany, ale nie wyglada jak by gdzies miały być zwarcia, badz niedolutowane, tak jak pisalem wczesniej przy pierwszym uruchomieniu po wymianie włączył sie poprawnie, poprawnie wyłączył, po pozostawieniu pod zasilaczem takie cyrki.
Edit - najpewniej drugie kbc poleciało, dziś rozebrałem znowu tablet, podłączyłem do zasilacza i po kilku minutach kbc nie dało się dotknąć - na pinach detekcji zamknięcia pokrywy w kbc 7ohm - w dolnej części kbc cały laminat się grzeje. Po zdjęciu kbc niski opór znika , i teraz pytanie czy kolejne kbc ma sens, po prostu trafiła mi się felerna sztuka, czy jest jakiś czynnik który może ubijać kbc ? Napięcia na dlawikach to 1.1v, 3.3v 5v oraz 8,6 v.

Re: Kruger matz km1162 problem z ładowaniem/bateria

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2021, 22:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).