• KULKOWANIE na małym sitku

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 KULKOWANIE na małym sitku

przez ADAMK101 18 kwietnia 2022, 06:38
W sobotę kulkowałem SR30W na małym sitku o dobrym rozkładzie i przez przypadek wpadłem na nowy pomysł.
Układ już był dwa razu kulkowany przez kogoś i porysowany , wiec przyjąłem metodę bezstykową(bezśladową) , tak jak zawsze to robię.
1 czyszczenie nadmiaru cyny na ciepłym układzie dużą kroplą cyny PB
2 mycie układu flux-removerem
układ ma pady pokryte wypukłościami z cyny na padach bez zarysowań i strat w soldermasce
3 teraz na sucho odtłuszczone sitko i pod spodem ..... magnes zdemontowany z ekranu laptopa od funkcji LID
4 sypanie kulek , topnik w plynie i reballing hotair
dla tego układu kulka 0,30mm jest odpowiednia
Meritum to oczywiście ten magnes , który utrzymuje sitko w odpowiedniej pozycji i możemy za nie łapać i przenosić.
Uśmiechnietych Świąt i Dużo Zdrowia.

Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez Google Adsense [BOT] 18 kwietnia 2022, 06:38

#2 Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez michalmwp 26 kwietnia 2022, 22:11
Ciekawa metoda. SR30W to stosunkowo duży układ. Najgorsze są pamięci z powodu "niekorzystnego współczynnika chip/palec" ;) Spróbuję na pewno.
Jakiego używasz topnika?

#3 Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez michalmwp 23 września 2022, 17:25
Niedawno miałem okazję sprawdzić w praktyce to rozwiązanie i muszę przyznać, rewelacja. Nieco zmodyfikowałem metodę. Topnik w paście nanosiłem pędzlem. Kulki roztapiane gorącym powietrzem. Nawet nie musiałem myć sita, kładłem na następną pamięć i jazda. Osiem VRAM-ów przekulkowałem w kwadrans :)
Dzięki za fajny sposób !

#4 Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez matic 23 września 2022, 19:21
ADAMK101 napisał(a):3 teraz na sucho odtłuszczone sitko i pod spodem ..... magnes zdemontowany z ekranu laptopa od funkcji LID
I don't know what kind of stencil you used, but as far as i know, the stencils are usually made of stainless steel, to which the magnet does not stick, or very weakly.

#5 Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez michalmwp 23 września 2022, 19:41
Zgadzam się @matic. Magnesu użyłem większego bo taki z pokrywy laptopa nie trzymał w ogóle. W moim przypadku sito dodatkowo trzymał topnik.

Re: KULKOWANIE na małym sitku

przez Google Adsense [BOT] 23 września 2022, 19:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).