• Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez matrixmm 20 września 2018, 10:13
Jak w temacie. Płyta PSPWB (Oznaczenie płyty MPW3076 PCPS1318) nie podaje napięcia +5DC i +24DC. Początkowo wywalała bezpiecznik. Podmieniłem Q501 i Q502 i zwarcie znikło. Po stronie wysokiego napięcia wygląda na ok. Na transformatory idzie 300V+ (nie wiem dlaczego nie 220). Natomiast po drugiej stronie nie ma nic (0V). Nie mam doświadczenia z zasilaczami impulsowymi i dlatego nawet nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Od strony niskiego napięcia prawie nic nie ma więc nie powinno być trudno zdiagnozować a jednak.
Jak podłączę trafo tylko do wysokiego napięcia (miernik pokazuje 300+ ) to po drugiej stronie na poszczególnych zwojach pojawia mi się 5V (aąle da się zmierzyć jako domniemam, że to kwestia częstotliwości) Jednak jak wlutuje trafo w płytę gdzie zwoje są zmostkowane to już niczego nie pokazuje.
Nie mam kompletnie doświadczenia z zasilaczem impulsowym stąd każda pomoc bądź objaśnienie się przyda. Załączam fotki zasilacza (niestety takie sobie bo zrobione telefonem ale w razie co powiększę wybrany fragment)

Obrazek
Obrazek

Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2018, 10:13

#2 Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez SebastianR 28 listopada 2018, 22:01
Kondensatory elektrolityczne na 2-gim zdjęciu wyglądają na wybrzuszone (chyba że to kwestia zdjęcia) - jeżeli są obydwa do wymiany.

#3 Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez Vogelek23 28 listopada 2018, 23:09
matrixmm napisał(a):Na transformatory idzie 300V+ (nie wiem dlaczego nie 220).
To niedobrze, że nie wiesz - to są absolutne podstawy elektroniki, które powinieneś znać, zabierając się za zasilacze impulsowe, zasilane bezpośrednio z sieci energetycznej. Brak tych podstaw stwarza realne zagrożenie dla Twojego zdrowia i życia! I nie są to tylko puste słowa - cmentarze są pełne ludzi, którzy myśleli, że prąd nie może im nic zrobić.

Napięcie 220V w gniazdku elektrycznym to napięcie przemienne, a jego mierzona miernikiem wartość to wartość skuteczna (tzw. RMS), która jest wynikiem podzielenia wartości szczytowej przez √2. Wartość szczytową napięcia przemiennego policzysz łatwo, znając napięcie skuteczne, zmierzone miernikiem - pomnóż po prostu te 220V przez √2 i wyjdzie Ci ok. 310V - i to masz właśnie na kondensatorach. Podane wyliczenia stosuje się wyłącznie dla napięć przemiennych.

Druga sprawa - tutaj są jakieś braki:

Obrazek

#4 Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez xamledyD 29 listopada 2018, 09:04
Witam.
Vogelek23 napisał(a):To niedobrze, że nie wiesz - to są absolutne podstawy elektroniki, które powinieneś znać, zabierając się za zasilacze impulsowe, zasilane bezpośrednio z sieci energetycznej.

Wypadałoby zatem skorygować odpowiednio Service Level użytkownika.
Do autora tematu:
Przede wszystkim wymień te duże spuchnięte kondensatory - nie spuchły bez przyczyny.
Podaj oznaczenia ośmionóżkowych układów scalonych znajdujących się na płycie od strony ścieżek.
Pozdrawiam

#5 Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez Vogelek23 29 listopada 2018, 10:24
xamledyD napisał(a):Wypadałoby zatem skorygować odpowiednio Service Level użytkownika.
Pozwól, że to ja zadecyduję o konieczności takiej korekcji.

xamledyD napisał(a):Przede wszystkim wymień te duże spuchnięte kondensatory - nie spuchły bez przyczyny.
Nie mamy pewności, czy istotnie są spuchnięte, czy tak się niefortunnie zrobiło zdjęcie. Ponad 300V na tych kondensatorach może sugerować, że jednak są dobre. Wątpliwości rozwiać może tylko autor wątku, zamieszczając zdjęcie tych kondensatorów pod kątem 30-45°.

Re: Kyocera FS_C8520MFP uszkodzona płyta zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 29 listopada 2018, 10:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).