• Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

przez niedzwiedzio 18 grudnia 2016, 16:53
Witam, próbuję naprawić lampę świetlówkową UV do wysuszania lakierów do paznokci. Model to AP-111. Raczej chińszczyzna. Otóż po upadku nie działała i coś "latało" w środku w obudowie. Po próbie włączenia w lampie podobno coś wybuchło. W środku znalazłem kondensator i część układu DIP8, a raczej górną część. Mój scenariusz jest taki - po upadku od płytki odpadł kondensator, po podłączeniu rozsadziło owy element, nie wiem jednak co to może być, może jakiś mosfet... Dołączam zdjęcia. Oczywiście przepaleniu uległ również bezpiecznik. Nie mogę się doszukać schematu tej płytki, a na obudowie uszkodzonego elementu nie ma żadnych oznaczeń. Z tego co widać na płytce napięcie przechodzi przez bezpiecznik, potem na mostek prostowniczy, potem na ten element uszkodzony element, pomiędzy równolegle wpięty jest kondensator, który odpadł. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego uszkodzonego elementu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

przez Google Adsense [BOT] 18 grudnia 2016, 16:53

#2 Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

przez Miechu 31 marca 2017, 08:13
niedzwiedzio napisał(a):W środku znalazłem kondensator i część układu DIP8, a raczej górną część.

Więc odczytaj i podaj napisy z tej części układu.

#3 Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

przez Usunięty Użytkownik 402 4 kwietnia 2017, 01:53
Patrząc tylko na tą płytkę i sposób podłączenia układu wpisałem w GOOGLE: zasilacz 8 dip i znalazłem układ VIPER 12A.
Jak bym miał zgadywać dalej to jest szansa że taki właśnie układ ci wystrzelił.
Wystarczy porównać sposób łączenia i obsadę w koło układu.

Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2017, 01:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).