• Laptop Dell Alienware M17 R3 brak reakcji na prąd

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Dell Alienware M17 R3 brak reakcji na prąd

przez Emke 23 stycznia 2025, 21:53
Witam
Jestem początkującym elektronikiem z zamiłowania więc jeśli coś źle napiszę z góry przepraszam i czekam na porprawienie mnie.
Otóż zmagam się z usterką z laptopem firmy Dell Alienware M17 R3 model płyty głównej LA-j521p. Otrzymałem go od kolegi po wielu serwisach (które nie podołały) do zabawy i nauki. Sprzęt miał zwarcie po wtyczce zasilacza, widoczne wymiany kilku mosfetów na lini 19v, dodatkowo ja wymieniłem dwa gdyż nadal miały zwarcie. Po podpięciu zasilania nadal zero reakcji, napięcie na głównej linii stabilne 19v widoczne. Po przemierzeniu miernikiem dwóch dławików od lini +3VALWP i +5VALWP na oby dwóch wykazało rezystancję 0.1 Ohma więc zwarcie . Próba zwarciowa, pobór prądu równy 0(podałem napięcia 3v i 5v odpowiednio i prąd 1A z czasem zwiększony do 3A). Po kolejnym mierzeniu brak zwarcia, rezystancja na oby dwóch powyżej 20kOhm. Pierwszy dławik od zasilania procesora mierzony miernikiem wykazał 0.09 Ohma. Stwierdziłem, że podłączę się do linii głównej i tam zrobię próbę zwarciową. Pobór prądu widoczny po podaniu napięcia (na początku 5v i 1 A, potem zwiększyłem do 10V i 5A gdyż na więcej zasilacz mi nie pozwala) skakał od 0,3 do 1.2A. Nic się nie grzało na termowizji. Po kolejnym mierzeniu przy procesorze dławik który miał 0,09 Ohma zaczął wykazywać 1.81 Ohma względem masy, jak 5 pozostałych. Sprawdzałem jeszcze dławik od linii 1.2V idącej do kości ram, tam rezystancja wyniosła około 170 Ohm.
W większości naprawiałem konsole typu ps3, ps4, kilka laptopów też mi się udało na nogi postawić ale takich dziwnych zjawisk jeszcze nie widziałem.
Pytanie do szanownych Państwa czy ma ktoś jakiś pomysł czego można by tutaj się jeszcze złapać?

Re: Laptop Dell Alienware M17 R3 brak reakcji na prąd

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2025, 21:53