• Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 22 stycznia 2011, 14:22
Witam

Dostałem od znajomego do przejrzenia HP Pavilion DV7 na AMD i płycie JBK00-LA-4092P i utknąłem.

Początkowo ukręcił mu się przewód zasilający przy samym gniazdku laptopa, więc go obciął i poskręcał prowizorycznie (fatalne wykonanie, podejrzewam, że pozwierało tam co nieco). Po tej operacji laptop ponoć uruchomił się i po kilku sekundach sam wyłączył. Już więcej nie wstał. Zrobiłem po ludzku ten przewód od zasilacza, mam napięcie 19,85V na 2 głównych pinach i 19,25 na środkowym, cienkim przewodzie (spada do 1,2V po wpięciu w płytę). Laptop ani drgnie, nie zaświeca się dioda zasilania/ładowania. Napięcie na płytę dochodzi, nic się nie grzeje, nic nie wygląda na popalone, pomierzyłem też dwa rezystory bezpiecznikowe (chyba) i ciągle nic. Może jakaś podpowiedź?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2011, 14:22

#2 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez Usunięty Użytkownik 402 22 stycznia 2011, 17:00
Napięcie na szpilce zasilacza bardzo nieprawidłowe. Sprawdził bym komputer na innym zasilaczu, lub sprawdził bym czy nie ma zwarcia na ,,szpilce'' od strony płyty głównej.

#3 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez kuczus 22 stycznia 2011, 17:37
Na początek sprawdź napięcia na cewkach przetwornic 5V 3V - to napięcia które występują wtedy, gdy zasilacz jest podłączony do laptopa, a ten sam może być wyłączony. A więc jeśli znajdziesz takie duże zazwyczaj kwadratowe cewki, to sprawdź na nich napięcia. Zrób zdjęcia i oznacz jakoś które elementy pomierzyłeś i jakie tam występowało napięcie. Dodaj także zdjęcie w okolicy złącza zasilania, postaramy Ci się oznaczyć które elementy to bezpieczniki i diody, które trzeba będzie przemierzyć. Często w takich przypadkach pada dioda która znajduję sie na wejściu i po jej wylutowaniu laptop odpala bez problemu. Lecz najpierw konkretne pomiary.

ps. napięcie na gniazdku zasilania oczywiście zmierzone ?

#4 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez twojtek 22 stycznia 2011, 18:22
Jeśli miałeś "szczęście" to Twój KB926QF wygląda jak w moim poście viewtopic.php?f=11&t=4786
Sprawdź diodę PD1 czy nie ma zwarcia , jeśli tak to możesz ją wylutować i uruchomić bez niej , laptop powinien zadziałać.Dioda PD1 (podwójna ) zabezpiecza laptopa przed przepięciami od strony zasilacza , zabezpiecza też sygnał ADP_SIGNAL ,czyli środkowy bolec w zasilaczu , dodatkowo ADP_SIGNAL jest zabezpieczany przez diodę PD4 ją też sprawdź !
Jeśli diody PD1,PD4 są sprawne , sprawdź diodę PD104 oraz PQ101 , sprawdź też LM393 (PU102).

#5 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 22 stycznia 2011, 18:53
Dziękuję za odzew, jutro po powrocie do domu wszystko posprawdzam i porobię fotki o ile ciągle będzie taka potrzeba. W każdym razie - dzięki za cień nadziei

Pozdrawiam

P.S. Wcześniej kolega zabrał laptopa do sklepu i podpiął się pod ich zasilacz - bez zmian, laptop martwy.

#6 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez twojtek 22 stycznia 2011, 19:09
Sądzę że wymiana diody PD1 załatwi sprawę , pamiętaj żeby koniecznie wlutować tą diodę ! bez niej laptop będzie narażony na przepięcia i może się znowu uszkodzić , daj znać jak ci poszło Pozdrowienia WT

#7 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez kuczus 22 stycznia 2011, 19:35
Miałem na myśli tą samą diodę którą opisał twojtek. Nie mam schematu pod nosem, więc nie znałem dokładnego oznaczenia. Również stawiam na tą diodę.
Powodzenia.

#8 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 23 stycznia 2011, 16:15
Witam ponownie

No niestety, ten laptop był wcześniej już grzebany i diody PD1 w ogóle nie ma. Widać tylko, że kiedyś była...

PD4 oraz PD104 wydają się OK, podstawiłem inne na próbę, bez efektu.

Na wszystkich nóżkach PQ101 mam to samo napięcie - 19,85V (?)

5V i 3,3V na cewkach brak. Nie mam schematu, jestem tu nowy i nie mam wystarczającej ilości punktów.
Zrobiłem zdjęcia sekcji zasilania na wszelki wypadek.

Dzięki z góry i pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

#9 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia 

przez Serg0 23 stycznia 2011, 17:25
Here is schematics of power input connector:

Obrazek

And this is charger schematics. If this one is not working, 3,3V and 5V will not start up:

Obrazek

#10 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez twojtek 23 stycznia 2011, 20:35
A jakie napięcie jest na nogach 5,6,7,8, PQ103 ?

#11 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 23 stycznia 2011, 20:55
Serg0 - dzięki za schemat.

Na PQ103 mam 19,85V (1,2,3,4) i ułamki V na pozostałych nogach.

#12 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez twojtek 23 stycznia 2011, 21:11
Zmierz czy nie masz zwarcia na nogach 5,6,7,8 względem masy

#13 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 23 stycznia 2011, 21:15
Sprawdzone, nie ma zwarcia. Czary-mary...

#14 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia 

przez twojtek 23 stycznia 2011, 22:07
Sprawdź czy PQ101 nie jest zwarty lub PQ103 uszkodzony.Stawiam że PQ101 jest zwarty.

#15 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 23 stycznia 2011, 22:28
twojtek - trafiony!

PQ101 ma zwarcie na zero pomiędzy 1,2,3 a 5,6,7,8 i około 80ohm między 4 i pozostałymi. PQ 103 bez zwarcia i również te 80ohm między nóżką 4 a pozostałymi, zakładam, że tak ma być?

#16 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez twojtek 23 stycznia 2011, 22:38
No to wymieniaj, jest szansa że płyta ruszy pamiętaj żeby uzupełnić diody.

#17 Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez gasior78 23 stycznia 2011, 22:51
Hehe, też przez moment się zastanawiałem co jest grane...

Wymieniaj wymieniaj, muszę teraz gdzieś się o ten układzik postarać, na co dzień serwisuję kserokopiarki, a nie laptopy i mam raczej kiepskie pojęcie o źródłach takich egzotycznych podzespołów. No i mieszkam w UK... Tutaj sklepów elektronicznych z prawdziwego zdarzenia nie ma, pozostaje pewnie szukać online.

W każdym razie dzięki wszystkim za podpowiedzi, napiszę o rezultatach jak zdobędę części.

Pozdrawiam

Re: Laptop HP Pavilion DV7 - brak oznak zycia

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2011, 22:51