• Leak Seeker - grupowe zamówienie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez willyvmm 13 grudnia 2012, 22:37
Witam.

Na jednym z anglojęzycznych forów o podobnej tematyce, pojawiła się inicjatywa zakupu zbiorowego, a właściwie wznowienia produkcji narzędzia do wyszukiwania zwarć i upływów. W porozumieniu z administracją autorów powyższej inicjatywy, i za ich zgodą, przedstawiam ją tutaj. Może wspólnie uda się zebrać wystarczającą ilość osób aby wznowić produkcję.

Chodzi o to konkretne urządzenie:
http://www.eds-inc.com/leak.html

Na ww stronie znajduje się filmik ilustrujący zasadę działania urządzenia.

Odpowiedź jaka przyszła od producenta na zapytanie jest następująca:

John,

We are only up to 33 people so far on the list who want either an
original LeakSeeker or a new version. I was hoping to have 400 names by
the end of the year. We'll see what happens. Remember that the
LeakSeeker 82 series has been available since 1992 and wasn't kept a
secret, and sales had slowed to 200 units/year, so I will need 400
names, or at least 100 serious customers to leave $100 deposits to cover
costs of development and parts purchasing in order for me to make enough
just to break even. More sales would be better. I've BCC the others with
this email, maybe everyone can get others involved. The third design is
on paper, the first two prospective replacements weren't fast enough.
This version increases the sensitivity and range from the original
12-bit design to a 16-bit version. The coding for the microcontroller
takes the most time and I guess I need inspiration that I am doing this
for a reason.

Dave Miga, CET EDS Inc

Dla osób nie znających języka szybkie tłumacznie:

Dżon,
Jwst nas tylko 33 osoby jak do tej pory, które są zainteresowane oryginalnym LeakSeekerem (urządzeniem) lub jego nową wersją. Miałem nadzieję że będzie 400 nazwisk do końca roku. Zobaczymy co będzie dalej. Pamiętaj że LeeakSeeker 82 był dostępny od 1992 roku i nie był tajemnicą (??), a sprzedaż spadła do 200 sztuk rocznie, więc potrzebuję 400 osób, lub co najmniej 100 poważnie zainteresowanych klientów, którzy wyłożą po 100$ depozytu na pokrycie kosztów projektu, komponentów i produkcji, żeby nie dokładać do interesu. Większa sprzedaż będzie oczywiście lepsza. Załączyłem tę wiadomość do innych zainteresowanych, może znajdą następnych.
Trzecia wersja jest na papierze, dwie pierwsze wersje nie było wystarczająco szybkie. Ta (trzecia) wersja ma większą czułość i zakres zwiększone z 12 do 16 bitów. Programowanie mikrokontrolera zajmuje większość czasu. Chyba potrzebuję motywacji aby to dokonczyć.
Dave Miga, CET EDS Inc

Z informacji które uzyskałem wynika że urządzenie będzie miało prawdopodobnie wszystkie wymagane w europie certyfikaty (CE) i nie będzie problemu z jego sprowadzeniem i sprzedażą w EU.

Jeżeli do zamówienia dojdzie, to zajmę się sprowadzeniem tego do EU, ocleniem ovatowaniem itd.
Osoby zainteresowane udziałem w zamówieniu, proszę się kontaktować ze mną. Na chwilę obecną ostateczna cena nie jest jeszcze znana. Ale na pewno będzie ona nieco wyższa niż w USA z powodu vatu i ewentualnie cła.

Jeżeli administracja nie widzi przeszkód proszę o przypięcie tematu :)

Tłumaczenie zrobione było na szybko, więc nie jest zapewne idealne, jak są w nim jakieś rażące błędy rzeczowe proszę dać znać.

Pozdrawiam
Willy.

Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2012, 22:37

#2 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez marioj77 13 grudnia 2012, 23:14
A możesz nam przybliżyć jak to urządzenie ma ułatwić/przyspieszyć naszą pracę?
Zapewne większość użytkowników forum (w tym i ja) nie słyszało nigdy o takim urządzeniu, prosilibyśmy więc o przybliżenie w jaki sposób to działa.

#3 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez adam1114 14 grudnia 2012, 00:22
marioj77 napisał(a):A możesz nam przybliżyć jak to urządzenie ma ułatwić/przyspieszyć naszą pracę?
Zapewne większość użytkowników forum (w tym i ja) nie słyszało nigdy o takim urządzeniu, prosilibyśmy więc o przybliżenie w jaki sposób to działa.

Wygląda na bardzo precyzyjny miernik rezystancji z regulacją czułości.
Znajomy za granicą takiego używa właśnie i sobie chwali w sumie.

#4 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez demeo 14 grudnia 2012, 12:30
Zabawki o podobnej idei działania stosuje się przy lokalizacji przewodów w sieciach telekomunikacyjnych w szafach rodzielczych.

--
Pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez willyvmm 14 grudnia 2012, 19:02
Owszem, ale dosyć mało podobnej ... Tam chodzi o znalezienie przewodu a nie znalezienie miejsca gdzie jest zwarcie. (Mam jedno takie urządzenie a innym się bawiłem)

-- Dodano: piątek, 14 grudnia 2012, 20:22 --

Cena w USA nowej wersji będzie około 250$

W EU - dojdzie conajmniej VAT.

#6 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez gathor 14 grudnia 2012, 19:49
Bardzo dobra zabawka, ale do obwodów jedno i dwustronnych. A jak to się ma do obwodów wielowarstwowych?
Szczerze powiem, że była to dobra zabawka do naprawy starszych modeli TV i radio, ale w tej chwili jest raczej mało przydatna.
Dużo ludzi tutaj nie jest jeszcze w stanie tak dokładnie czytać ze schematów, a bez tego ten wykrywacz zwarć do niczego się nie przyda.

#7 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez marioj77 15 grudnia 2012, 15:27
Mam wrażenie, że dużo szybciej zrobić próbę zwarciową niż mierzyć punkt po punkcie zgodnie ze schematem i szukać potencjalnie spalonego elementu. Ale mogę się mylić :)
A jak nie mamy schematu albo jest to płyta Asusa to już zupełnie przegwizdane.

#8 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez demeo 15 grudnia 2012, 17:49
marioj77 napisał(a):Mam wrażenie, że dużo szybciej zrobić próbę zwarciową niż mierzyć punkt po punkcie zgodnie ze schematem i szukać potencjalnie spalonego elementu. Ale mogę się mylić :)
A jak nie mamy schematu albo jest to płyta Asusa to już zupełnie przegwizdane.

Próby zwarciowe niosą za sobą ryzyko dalszych uszkodzeń, czasem są zupełnie nie skuteczne kiedy to zwarcie w układzie ustępuje przy wzroście przepływającego prądu podczas próby zwarciowej. Dla każdego napięcia masz kilka głównych odbiorników więc nie trzeba mierzyć każdego elementu w gałęzi. Także zabawka przydatna jako uzupełnienie narzędzi w warsztacie. Aczkolwiek jestem ciekaw jak to się sprawdza w praktyce.

--
Pozdrawiam,
demeo

#10 Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez adam1114 1 stycznia 2013, 13:19
marci4 napisał(a):Teraz do takich rzeczy starczy po prostu porządny miernik np. Agilent U1272A.
Przykład użycia -> http://www.youtube.com/watch?v=F-VnbzXjH9I

Fajny miernik, choć skończyło się i tak podpięciem zasilacza, z odkręconym na maxa ograniczeniem prądowym .... :D

Re: Leak Seeker - grupowe zamówienie.

przez Google Adsense [BOT] 1 stycznia 2013, 13:19