• Legendarny Radeon X800GTO(R430) ze stajni Power Color - Artefakty.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Legendarny Radeon X800GTO(R430) ze stajni Power Color - Artefakty.

przez pikus09 27 stycznia 2016, 20:23
Witam, długo tutaj nic nie pisałem, ponieważ nie było nic na serwisie i też z czasem ostatnio było mniej, ale trafił się legendarny Radeon X800GTO z rdzeniem R430 na pci Express od mojego wieloletniego przyjaciela. Karta jest nie przerabiana na 16potoków, ma oryginalny bios, pracuje na oryginalnych taktowaniach GPU/pamięci
Do rzeczy, karta w pierwotnym stanie miała "urypane" 4 szt kondensatory(100n) linii PCI Express przez co nie zgłaszała się przy inicjacji POST, a także uciętą wtyczkę dla wentylatora. Zostało to naprawione. Zgłasza się poprawnie.
Ale, dręczą mnie artefakty, co ciekawe już na linii POST, gdzie zaczyna się wykrywanie dysków i podstawowe informacje o PC pojawiają się delikatne różnice w wyświetlanym tekście. Natomiast gdy wejdę do BIOS wszystko znika obraz jest poprawny, Tak samo gdy zaczyna się ładowanie systemu Windows, obraz jest bez artefaktów wszystko jest OK. Ale, gdy załaduje się pulpit, to sam pulpit jest ok, ale gdy włączę menu START przykładowo to pojawiają się kropki migające, migające kreseczki. Co jeszcze zauważyłem to jedną istotną rzecz, otóż jeśli dotknę paluchem w rejonie przetwornicy GPU, to cewki zaczynają piszczeć a na ekranie monitora jeden wielki cyrk w postaci artefaktów, przekłamania obrazu no i oczywiście zawieszenie systemu, pomaga tylko reset.
Wykonałem:
Reball GPU -> troszkę coś to poprawiło, ale nie wiele
kilku krotny reball pamięci -> tutaj też nic to nie dało
Test video memory stress test - > nie pokazał żadnych błędów pamięci
Zmiana systemu Windows 7 na windows XP -> również bieda, smugi w postaci kropek, pojawiają się nawet na pulpicie.
Wymiana kondensatorów na przetwornicach karty, pamięci i GPU -> z początku obraz jest ok, później zaczynają latać kropki.
Przedzwoniłem wszystkie dławiki, Bezpieczniki-> wszystkie "dzwonią"
Pomierzyłem napięcia->
Vgpu - 1,42V(tutaj chyba delikatnie za wysoko ponieważ z dokumentacji układu przetwornicy FAN5240MTC Link wynika, że konfiguracja VID, która jest na karcie fabrycznie "zainstalowana" odpowiada napięciu 1,25V, przy obciążeniu podnosi się z 1,42V do 1,44V)
VGddr - 2,17V (tutaj napięcie w normie, stabilne, ze specyfikacji układów pamięci typowe napięcie robocze to 2,1V, a maxymalne 2,2V)
Oglądanie Full HD na tej karcie i tym CPU -> nie powoduje błędu sterownika, dopiero jak uruchomi się 3Dmarka 06 to wtedy występuje błąd sterownika, test Fur markiem(3FPS) klatkuje bez artefaktów, ale po krótkim czasie powoduje zawieszenie systemu, po ponownym restarcie systemu FurMark znowu klatkuje(3Fps), lecz nie zawiesza systemu.

Specyfikacja, gdzie znajduje się karta:
MB: GA965GM-S2
CPU: P4 D 2x2,8Ghz
RAM: 2GB
HDD: WD5000AAKX-001CA0
Zasilacz: Modecom Carbon 620 MC, Ale nie wierzę mu że ma 620W Linie 12V = 470 i tego się trzymam, trzyma napięcia wzorowo.
System: Windows 7 32bit oryginał.
Sterowniki aktualne, do GPU: catalyst 10.2 Vista32/64, w windows XP catalyst 10.2 WinXP 32/64.
Zdjęcia artefaktów załączę dopiero później, ponieważ jestem po za zasięgiem komputera gdzie znajduje się karta.
O to i one: Obrazek Obrazek Obrazek
Ktoś ma jakieś sugestie, wskazówki?

Ps, jeśli chcesz pomóc to proszę bez wahania pisz w tym temacie, natomiast jeśli tylko masz do napisania daj sobie spokój to oszczędź sobie czasu i klawiatury, ponieważ nie po to powstał ten temat, lecz po to aby wskazać potrzebującemu wskazówkę lub właściwą drogę.

Re: Legendarny Radeon X800GTO(R430) ze stajni Power Color - Artefakty.

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2016, 20:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).