• Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez Stani 9 maja 2024, 16:07
Nie napisałem, że stan linii PLTRST jest wysoki (1 V) ale nie ma piku do L, który powinien zrealizować CC186 (100P) a może jest tak krótki, że żadne z moich "urządzeń" go nie wychwytuje lub moje 71 letnie oko.
Zgodnie z wcześniejszymi sugestiami kolegów kupię jeszcze tester DDR4. Oglądałem pod mikroskopem gniazda DDR wyglądały na OK.

Re: Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2024, 16:07

#22 Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez ADAMK101 9 maja 2024, 16:40
PLTRST# pownien mieć 3V3 na KBC, bo GPIO ma sense level.
Jeśli do KBC dochodzi ten sygnał, to należy sprawdzić DDR request na SDA/SCL na slocie DDR
Przy POST-error nie będzie inicjalizacji USB i oczywiście stały pobór prądu jeśli DDR nie zrobi operacji ACK i R/W.
KBC na tym etapie nie ma nic do POST, ale mozna sprawdzic aktywność magistrali LPC. jeśli jest martwa to problem lezy po stronie HOST czyli cześci 64-bitowej
Nawet jak nie ma DDR . LPC startuje...

#23 Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez Stani 14 maja 2024, 11:02
Kupiłem tester. Ponieważ nie znalazłem instrukcji obsługi a jeszcze takiego nie używałem, włożyłem baterię i( intuicyjne bez zasilania płyty) wstawiłem w gniazdo RAM. Zaświeciły się diody ale nie wszystkie. Niektóre świeciły jaśniej.
Nie świecą:
ALERT_N
CS1
ODT1
Świecą mocno:
SA0
SA2
Prosiłbym o pomoc w interpretacji.

#24 Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez Stani 21 maja 2024, 07:38
Temat do zamknięcia jako nierozwiązany. Laptop oddany bez naprawy.

Re: Lenovo Ideapad Gaming 3 15imh05 brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 21 maja 2024, 07:38
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).