• Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez maciek1221 15 lutego 2025, 12:54
Witam,
laptop jak w tytule, po włączeniu wentylatory od razu wchodzą na maksymane obroty, laptop wyłącza się po około 30 sekundach, następnie mogę go od razu włączyć i to samo.
Na płycie glównej amd Ryzen więc nie jest to problem Meregion.
Programowałem BIOS, sprawdziłem około 12 wsadów i na żadnym nie wyświetlił obrazu.
Programowałem też bios VGA i USBC, oraz KBC 56kb (w bólach, ale się udało). Nie przyniosło to żadnej poprawy (brak obrazu).
To co zauważyłem przy okazji problemów z zaprogramowaniem KBC, to po kilkunastu sekundach zanika z układu KBC +3ALW i spada do 1,2V, ale to pewnie jakiś system, żeby laptop pracował na głównym układzie KBC?
Czytałem,że w tym laptopie nagminnie występuje problem z połączeniami pod procesorem, czy może dawać takie objawy, lub sam procesor może być uszkodzony?
Laptop jak włączy się na te kilkanaście sekund to obraz jest wyświetlany, ładuje system/bootuje pendrive, ale nie dokańcza bo wcześniej się wyłącza.

Edit:
Dodam jeszcze ,że na wyświetlenie się obrazu (i włączenie wentylatorów), trzeba czekać ponad minutę. Klient wyłączył laptopa wieczorem, a rano taki problem już występował. Teraz w ramach testu w BIOS ustawiłem grafikę na discrete i laptop już nie wyświetla obrazu w ogóle.

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2025, 12:54

#2 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX  [ROZWIĄZANY]

przez tekort 15 lutego 2025, 13:34
Na tej płycie przez złącze klawiatury łączysz się do kontrolera klawiatury, a nie do układu KBC. Jeśli próbowałeś wsadem KBC zaprogramować układ klawiatury to na pewno wywalał błąd o za dużej wielkości wsadu, jeśli go zignorowałeś to kontroler klawiatury ma teraz w sobie "tylko" 56kb wsadu KBC, gdzie pełen wsad to 192kb. Przywróć oryginalny wsad kontrolera klawiatury za pomocą złącza. Pozostałe objawy jakie opisujesz byłyby zgodne z problematyką procesorów Ryzen w Lenovo. Konieczny jest reballing procesora by to potwierdzić. Zawsze istnieje też szansa że samo CPU jest już uszkodzone - możesz spróbować diagnostycznie wygrzać rdzeń, ale raczej nie da to spektakularnych efektów.

#3 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez maciek1221 15 lutego 2025, 16:37
Cześć, temat kbc jest już rozwiązany, wgrywałem mu wsad o odpowiedniej wielkości, myślałem, ze 12 biosów nie działa bo moze muszą być zaprogramowane wszystkie kości na raz. Obecnie wszystkie układy mają oryginalny wsad.

Co do pełnego reballingu, to czy w tej sytuacji daje on trwały efekt czy poprawa na parę miesięcy i pozniej wymiana układu na nowy?

#4 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez tekort 17 lutego 2025, 10:22
Założenie jest takie że powinien być to trwały efekt, ale nikt Ci tego nie zagwarantuje ani nie potwierdzi, bo nikt tego nie jest w stanie przewidzieć. Dla 100% pewności lepiej by było wymienić i kulki i CPU na nowe, ale raz że dostanie tego CPU jako nowego graniczy z cudem, a dwa koszty takiej operacji nie będą małe.

#5 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez maciek1221 17 lutego 2025, 10:23
Ok, pamiętam czasy reballingów w ps3 / xbox 360 to tam reballingi często wracały na serwis. Przedstawię klientowi sytuację i jeżeli wyrazi zgodę to zrobię reballing, dziękuję za pomoc, wątek uważam za wyczerpany :).
Pozdrawiam

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6H płyta NM-D562 rev 2.0 wyłącza się, wentylatory pracują MAX

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2025, 10:23