• Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez TripleH 14 września 2024, 11:19
Witam
Potrzebuję pomocy w naprawie laptopa jak w tytule.
Laptop trafił do mnie z objawami wyłączania się po ok 1-2 min. Zrobiłem konserwację układu chłodzenia - brak poprawy. Po przeprogramowaniu biosu laptop umarł całkowicie.
Zmieniona kość BIOS i oba KBC. IT8227E-192 kupiony w KB i tam zaprogramowany.
Obecnie przy próbie uruchomienia gołej płyty miga jedynie kontrolka power z boku laptopa. Brak obrazu, nagrzewa się procesor, grafika i most.
Napięcia na cewkach:
PL2002 - 5V
PL2001 - 3.3V
PL2701 - 1.2V
PL3102 - 1V
PL3004 - 0.7V
PL3003 - 07V
PL3002 - 0.7V
PL3001 - 0.7V
PL3201 - 1V
PL1401 - 0.98V
PL7501 - 0.8V
PL7502 - 0.8V
PL7503 - 0.8V
PL8201 - 1.2V
PL8202 - 1.2V
PL101 - 0.2V
PL1301 - 1V
PL2301 - 1V
Oczywiście podmieniany RAM i kilka różnych BIOSów
Proszę o pomoc w diagnozie.

Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 14 września 2024, 11:19

#2 Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez matic 18 września 2024, 07:21
TripleH napisał(a):Po przeprogramowaniu biosu laptop umarł całkowicie.
Hello!
Did you transfer the ME-region from your old original BIOS dump to the new one?

#3 Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez TripleH 19 września 2024, 09:10
Yes, but the SPI memory was faulty. I read it and saved the dump, but I couldn't write a new one. So, I replaced the memory. I'm not 100% sure if the dump is okay. I used a third-party program to repair the BIOS and also a few others found on the internet. Almost always, the laptop behaves the same.

#4 Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez tekort 23 września 2024, 15:10
Miałem podobny problem na tej platformie, większość opisałem tu: topic74370.html

U mnie tymczasowo pomogła wymiana PU2701 RT8231AGQW, laptop włączał się jednak dalej występował problem ze stabilną pracą. Po wymianie tej przetwornicy i kości RAM laptop pracował stabilnie kilka godzin, wyłączyłem go i odłożyłem. Następnego dnia też działał i już chciałem stwierdzić SUKCES, ale kolejnego dnia sprzęt znowu zaczął się wyłączać, resetować i tak w kółko. Zazwyczaj jak była podłączona bateria, to nie dało się go już włączyć. Koniecznie było odłączenie baterii, "wychłodzenie" sprzętu i znowu dał się włączyć, przy czym resety były częstsze.

#5 Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez matic 24 września 2024, 08:59
TripleH napisał(a):So, I replaced the memory.
Which BIOS chip was originally on the board and with which one did you replace it?

TripleH napisał(a):I'm not 100% sure if the dump is okay.
A BIOS dump tested by one user is available on the forum: ***Click***.

TripleH napisał(a):the SPI memory was faulty. I read it and saved the dump
As long the "ME analyzer" does not throw errors about the ME-region from the old (original) dump, transfer it to the new BIOS.

#6 Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez TripleH 24 września 2024, 10:25
matic napisał(a):Which BIOS chip was originally on the board and with which one did you replace it?

25Q128JVSQ i used the same one.
matic napisał(a):As long the "ME analyzer" does not throw errors about the ME-region from the old (original) dump, transfer it to the new BIOS.

ME Analizer crashes when loading bios dump. i wil try forum bios

Re: Lenovo Legion 5 15IMH05H NM-C911 nie włącza się/brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2024, 10:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).