#1 Lenovo Legion 5 Pro. Płyta NM-D562 nie działa na jednym slocie RAM
przez matrixmm • 25 listopada 2024, 16:33
Cześć, mam na stole notebooka Lenovo Legion 5 Pro. Płyta NM-D562 rev:2.0.
Płyta działa wyłącznie z jedną kością RAM w slocie JDDRL1. Jak włożę drugą kość do JDDRH1 płyta nie przechodzi POST. Mam czarny ekran. Jak przełożę kość z JDDRL1 do JDDRH1 i próbuje wystartować tylko z jedną kością w JDDRH1 (ta sama kość która działa w JDDRL1) to też mam czarny ekran.
Jak mam kość w niedziałającym slocie to pobór prądu zatrzymuje się na 1,35A (bez żadnej kości RAM płyta pobiera 1,30A)
Sprawdziłem napięcia +1.2V, +DDR_2.5V, +0.6VS, +3VS jak mam włożoną kość w niedziałający slot są obecne. Na kondensatorach włożonej pamięci też mam napięcie.
Sloty oba sprawdziłem testerem i świecą się IMHO tak samo.
Może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny?
BIOS zmieniałem na inny z netu i to samo.
Utknąłem.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
JDDRL1-ok
JDDRH1- nie działa
Płyta działa wyłącznie z jedną kością RAM w slocie JDDRL1. Jak włożę drugą kość do JDDRH1 płyta nie przechodzi POST. Mam czarny ekran. Jak przełożę kość z JDDRL1 do JDDRH1 i próbuje wystartować tylko z jedną kością w JDDRH1 (ta sama kość która działa w JDDRL1) to też mam czarny ekran.
Jak mam kość w niedziałającym slocie to pobór prądu zatrzymuje się na 1,35A (bez żadnej kości RAM płyta pobiera 1,30A)
Sprawdziłem napięcia +1.2V, +DDR_2.5V, +0.6VS, +3VS jak mam włożoną kość w niedziałający slot są obecne. Na kondensatorach włożonej pamięci też mam napięcie.
Sloty oba sprawdziłem testerem i świecą się IMHO tak samo.
Może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny?
BIOS zmieniałem na inny z netu i to samo.
Utknąłem.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
JDDRL1-ok
JDDRH1- nie działa