• Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

przez ziomal92 5 grudnia 2024, 09:02
Cześć,
Proszę o pomoc bo już nie wiem czego się czepić.
Pacjent: Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0)
Główna usterka: nowa bateria (zamiennik) wpięty do góry nogami - laptop się uruchomił się nie widział baterii, po poprawnym podłączeniu laptop trup.

Obserwacje: laptop trafił do mnie jako trup (obstawiałem KBC). Po wyciągnięciu płyty, ku mojemu zdziwieniu płyta się uruchomiła. Wtedy zauważyłem, że płyta nie uruchamia się, gdy wpięta jest karta wi-fi (miga tylko na biało dioda z boku). Następna obserwacja to, że laptop widzi baterię jako zasilacz (komunikat o małej mocy w biosie i ikonka ładowania w systemie, świeci też cały czas dioda ładowania na obudowie). Ostatnie spostrzeżenie to, że wentylatory wykonują jeden obrót przy starcie laptopa ale potem nie reagują na temperaturę cpu i gpu.

Czynności wykonane: Tranzystory wejściowe sprawne, tranzystory w sekcji ładowania baterii sprawne. Idąc problemem baterii i wentylatorów wymieniłem KBC (IT8226E-192-BXA) . Wentylatory ożyły ale reszta bez zmian. Wymieniłem charger (bq24780s), nadal bez zmian. Laptop działa na zasilaczu ale nadal bez karty wifi. Bateria nadal traktowana jest jako zasilacz :(.

Re: Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2024, 09:02

#2 Re: Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

przez matic 9 grudnia 2024, 09:05
Hello!

Measure the voltages to ground on listed pins in two cases - with the power supply connected only and with the power supply + battery connected:
- On pins 1, 4, 5 of transistors PQ201, PQ202, PQ203.
- On pins 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 15, 17, 19, 20, 24, 25, 28 of charger chip PU201.

Also measure the voltages to ground on listed pins with the battery connected only:
- On pins 1, 4, 5 of transistors PQ202, PQ203.
- On pins 6, 7, 8, 9 of battery connector JBATT1.
- On pins 1, 2, 15, 17, 19, 20, 24, 28 of charger chip PU201.

#3 Re: Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

przez ziomal92 12 grudnia 2024, 10:52
Dziękuję za chęć pomocy Matic ale laptop został już zwrócony. Śpieszyło się z naprawą a na tamten moment nie miałem żadnego pomysłu.

Re: Lenovo Legion Y540 (NM-C221 rev:2.0) - Baterie widzi jako zasilacz

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2024, 10:52