• Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. Problem z ładowaniem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. Problem z ładowaniem.

przez bumper1 5 stycznia 2024, 14:58
Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. (w dużym stopniu pasuje boardview do X1 Extreme Gen2)
Trafił na wymianę wentylatora, ale bateria była spuchnięta, więc zaproponowano wymianę (na oryginalną baterię). Po kilku dniach, klient wrócił.

Na samej baterii laptop działa prawidłowo. Na samym zasilaczu też. Bateria ładuje się tylko na włączonym laptopie (system, lub w bios)(około 10% w 10 minut). Na wyłączonym z podpiętym zasilaczem, naładuje 1% w ciągu kilku godzin. 2 oryginalne zasilacze, 2 baterie- stara spuchnięta i kupiony nowy oryginał. Na włączonym bez baterii pobór 25W (oryginalny zasilacz wpięty do watomierza wpiętego do sieci). Włączony z baterią pobór, 75W, a program batmon pokazuje ładowanie około 50 000 mW, więc się zgadza. Przy większym obciążeniu pobór całkowity przekracza nawet 130 W, ale ładowanie w batmon nie przekracza 50 W. Natomiast na wyłączonym, po wpięciu zasilacza pobór na watomierzu skacze na sekundę do 80 W, a potem spada do 0,3 W. Dioda przy gnieździe zasilania zapala się wtedy na sekundę i gaśnie. Po minucie znowu próbuje, na sekundę 80 W i spada w okolicę 0 W.
W międzyczasie wymieniłem słabą baterię RTC- bez zmian.
W czasie diagnozy użyłem przycisku na płycie SW2 i od tej pory płyta przestała się uruchamiać z zasilacza. Wymieniłem PQ8403 i wróciłem do stanu wejściowego. Podmieniłem charger- bez zmian. PR8502 + PR8503 mają poprawną rezystancję. Złącze baterii przemierzone- ok.

Re: Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. Problem z ładowaniem.

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2024, 14:58

#2 Re: Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. Problem z ładowaniem.

przez bumper1 29 stycznia 2024, 08:55
Moc ładowania wydawała mi się za wysoka, więc nowa bateria poszła do testów na tester NLBA1. Jedno ogniwo nie trzymało parametrów. Bateria odesłana na gwarancję. W końcu dojechała kolejna. Wygląda, że z tą płyta działa poprawnie. Moc ładowania na wyłączonym i włączonym około 35 W. Temat zamykam.

Re: Lenovo Thinkpad X1 Extreme Wistron LPM-1 MB 17870-1. Problem z ładowaniem.

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2024, 08:55