• Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

przez Jarek91 21 grudnia 2024, 14:43
Szanowne koleżanki i koledzy.
Kontynuuję moją samoedukację w temacie diagnostyki płyt głównych. Na stole a jakże ponownie Lenovo Y50-70.

Początkowe objawy:
* kontrolka LED zasilania aktywuje się, podobnie podświetlanie klawiatury,
* wentylatory startują;
* brak obrazu na ekranie;
* laptop pozostaje w powyższym stanie cały czas aż do wyłączenia go "na krótko".

Szybka podstawowa diagnostyka napięć w kluczowych węzłach komputera poniżej (wydaje mi się, że tutaj wszystko super):
Obrazek

Obrazek

Podczas diagnostyki organoleptycznej zauważyłem ślady zalania i ewidentne ślady utlenienia elementów:
R366, C496, C487, C495, PC905, PC919 czyli najbliższa obsada układu U24 green clock (SLG3NB304VTR).

Wymieniłem elementy pasywne i nastąpiła zmiana. Komputer zachowuje się następująco.
* następuje rozruch przetwornic, wentylatory startują;
* kilka razy szybko miga dioda dysku, ładuje się UEFI (logo Lenovo pod spodem kręci się wianuszek kropek symbolizujących wczytywanie) ale bardzo szybko następuje restart;
* przy każdym kolejnym ponownym uruchomieniu system przechodzi w tryb automatycznej naprawy znów widać migająca diodę dysku przez chwilę i wyrzuca Blue Screen of Death z kodem błędu jak w tytule: Critilal process died.

Co już zrobiłem:
* uruchamianie komputera z pojedynczą kością ram 4GB najpierw slot tylko 1, potem tylko 2, potem włożenie pary i zamiana kości miejscami - bez efektu;
* dysk 100% sprawny bo na innym egzemplarzu bootuje się bez problemu;
* zmiana wsadu bio s- kości serii 64BVSIG z innego egzemplarza nic nie zmienia tylko wszystko trwa dłużej bo jest niezgodność ME sektoru;
* podmiana na inny egzemplarz kości BIOS - bez efektu;

Komputer normalnie uruchamia się do BIOS-u, można siedzieć w nim do woli
Przy próbie zbootowania komputera np z dysku USB instalatora Windows 10 powoduje zaczytanie go, pojawia się logo Windows znów wianuszek wczytywania i restart komputera.

Dalej pomyślałem, że może PCH nie dostaje zegara i przystąpiłem do diagnostyku U24. Oscyloskop w łapę z sondą z tłumikiem x10 i jazda. Ale przebiegi wydają się być poprawne.

Sygnały XTAL 25 MHz:
Obrazek

Obrazek

Sygnał 32 kHz:
Obrazek

Wyścia 25 MHz dla PCH i LAN:
Obrazek

Obrazek

Brak sygnału 27 MHz VGA ale tutaj to chyba nie jest problem.

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł w jakim kierunku powinienem podążać? Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas i wszelką pomoc.

Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2024, 14:43

#2 Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

przez Vogelek23 22 grudnia 2024, 17:09
Skoro po wymianie elementów w pobliżu U24 komputer zaczął włączać się poprawnie (przynajmniej do BIOSu), to zamieść wyraźne zdjęcia obu stron płyty (możesz podzielić fotografie na sekcje). Możliwe, że jeszcze gdzieś jest jakiś skorodowany element, którego nie wypatrzyłeś.

Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2024, 17:09