• Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez michal3411 6 września 2012, 19:21
"... Sonda której używam do tej pory dobrze wskazywała istnienie lub brak rezonacji - wykonana wg schematu z EDW, z podwajaczem napięcia ..." - i to by się mniej-więcej zgadzało.

"...Znalazłem schemat on-line - na nim przy moście jest Y8, może to ten sam co jest na forum..." - przypuszczalnie tak (Y8 - 25MHz).

Generalnie nie patrząc na stany, oscylacje będą (a przynajmniej powinny być) po pojawieniu się +1.05VS i nie będzie w stanie S5, lecz nie pisze tego "bo wiem", ktoś pisze z doświadczenia/pamięci (a może być niezbyt Wielkie przez ilość napraw - ja również nie mam doświadczenia z tą platformą).

Re: Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2012, 19:21

#22 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez farmer 6 września 2012, 21:38
X2 - kwarc 32kHz, czyli jest to kwarc zegara RTC, więc powinny być na nim oscylacje w trybie S5, powiem więcej, przy założeniu, że jest sprawna bateria RTC, to oscylacje na nim powinny być nawet bez żadnego źródła zasilania.
Masz na X2 jakieś napięcia?

#23 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sekundach, obecnie martwy

przez sebastiank 7 września 2012, 10:31
Baterię RTC przelutowałem we właściwe (mam nadzieję) miejsce - na PD104 - wcześniej była przylutowana do CLRP1 przez jakiegoś magika - ścieżki od oryginalnego miejsca baterii są urwane aż do przelotki.

Na X2 mam 0,2V i 0,36V, rezonacji nie wykryłem - w ten sam sposób sprawdziłem rezonacje na płycie LA-5893P w Acerze (chciałem sprawdzić działanie sondy) i też nie wykrywa rezonacji, jednak nie są to działające płyty - więc sprawdzenie działania sondy nie jest tu pewne.

Napięcia +3VS i +1VS zasilające Clock Generator pojawiają się dopiero w trybie S0 - załączane sygnałem SUSP z KBC przez U36 i U38 (przynajmniej wg schematu, który niestety nie zgadza się z płytą).

Wgrałem do U31 bios z tematu viewtopic.php?f=140&t=19048, natomiast nie znalazłem U37, U39 to kość podłączona do mostu, ma jednak tylko 22KB. Gdzie wgrać vbios (1MB)?

#24 Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

przez sebastiank 8 września 2012, 16:10
Wstawienie kolejnego (trzeciego) KBC - z wylutu i laptop wstaje bez obrazu, po 20 sekundach wyłącza się. Włącza się podświetlanie, czasem matryca biała, czasem czarna (podświetlanie za każdym razem), raz nawet pojawiło się zielone (zamiast czerwonego) logo Lenovo w 16 kolorach i dźwięk przy starcie (przy planszy z kogo Lenovo).

Widocznie moja sonda nie wykrywa rezonacji przy moście - mogą być za słabe (mogą być w zakresie 200-600mV).

Czyli jednak źle siadła grafika?

Re: Lenovo Y550P wyłączał się po 2 sek., potem martwy, znów żyje, ale wyłącza się

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2012, 16:10