• Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez yasiu83 2 sierpnia 2019, 11:52
Obsada:
Płyta ACLUA/ACLUB NM-A273
CPU - SR1EF
GPU N15S-GT-S-A2
KBC IT8586E FXA
Laptop trafił do mnie włączający się ale bez obrazu. Wszystkie napięcia na cewkach prawidłowe poza zasilaniem grafiki - 0V. Płyta pobiera na początku 0.24A ale po kilku sekundach skacze do 0.4A i po jakimś czasie stabilizuje się na 0.35A. Na cewkach PL705, PL706 - 13.5Ω. Po podłączeniu zasilacza serwisowego na te cewki i podaniu napięcia 1V pobiera 0.1A więc raczej w normie bo porównywałem ze sprawną płytą. Zauważyłem, że wentylator wcale się nie kręci nawet po długim czasie. Wentylator też podmieniłem.
Na Jfan1:
Pin1 - 1.2V powinno być 5V więc nie mam 5VS ale nie mogę zlokalizować rezystora R521
Pin2 - 2.37V
Pin3 - 3.37V
Bios przeprogramowany, KBC przeprogramowany, podmieniałem taśmę matrycy razem z matrycą, różne pamięci DDR3L i nic dlatego proszę kolegów o pomoc.

Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2019, 11:52

#2 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez matic 2 sierpnia 2019, 13:39
Hello!

Measure the voltage on highlighted capacitor, when the laptop is turned on.

Obrazek

#3 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez yasiu83 2 sierpnia 2019, 14:00
Na tym kondensatorze mam 1.48V przy odłączonym wentylatorze. Na podłączonym 1.2V jest.
Zauważyłem jeszcze, że na PL303 mimo prawidłowego napięcia 3.3V jest tylko 980Ω do masy od strony 3VALW.

#4 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki  [ROZWIĄZANY]

przez matic 2 sierpnia 2019, 20:21
yasiu83 napisał(a):jest tylko 980Ω do masy od strony 3VALW.
Try to measure that resistance again with reversed polarity of test leads.

Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors Q23, Q24, when the laptop is turned on.

#5 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez yasiu83 5 sierpnia 2019, 10:03
matic napisał(a):Try to measure that resistance again with reversed polarity of test leads.

Z odwróconą polaryzacją mam 936Ω.

Q23:
Pin1 - 1.48V
Pin4 - 0V 230kΩ do masy
Pin8 - 5V
Q24:
Pin1 - 2.3V
Pin4 - 0V 150kΩ do masy
Pin8 - 3.3V

#6 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez matic 5 sierpnia 2019, 12:26
Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 6 of transistor Q6, when the laptop is turned on.
Measure the voltage to ground on pin 72 of KBC chip, when the laptop is turned on.

#7 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez yasiu83 5 sierpnia 2019, 16:03
Dzięki matic na naprowadzenie na trop. Szukałem po schemacie braku 20V i znalazłem uszkodzony tranzystor PQ202(był zwarty) na padach płyty nie ma zwarcia ale po wymianie kolejny tranzystor się spalił. Rozlutowałem PJ201 i od strony kolejnego sprawnego tranzystora mam 2kΩ, porównując z inną płytą powinno być ok 1.1MΩ. Okazało się, że jeszcze PC205 miał 2kΩ, po wymianie PC205 laptop działa prawidłowo.

Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2019, 16:03