• Lutownica - jaka najlepsza moc ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

Re: Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2012, 20:35

#62 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez slawnet 6 stycznia 2012, 22:18
Pracuję stacją JBC-CD-2BA z rączką T245A, naprawdę komfortowa praca, wymiana grota jedną ręką, możliwość ustawienia i zapamiętania trzech różnych temperatur z zakresu 90-450 stopni, tryb uśpienia z regulacją obniżonej temperatury i czasem po którym to obniżenie ma nastąpić, tryb wyłączenia z regulowanym czasem po którym nieużywana lutownica ma się zupełnie wyłączyć.
Rączka bardzo lekka nie nagrzewa się nadmiernie, bardzo wygodna,groty o dużej żywotności, ogólnie wysoka jakość wykonania.
Sprzęt godny polecenia.

#63 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez R2D2 6 stycznia 2012, 23:37
Jakoś w tym porównaniu Pace zabrakło :D

#64 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez hanomag 7 stycznia 2012, 14:23
hanomag napisał(a):Ostatnio rozmawiałem ze znajomym z podobnej branży i mówił że u niego używali stacji Pace i Ersa, ale ostatnio wymienili ten sprzęt na JBC i są zachwyceni. Korzystał ktoś z JBC? Stacje regulowane, nie wykorzystują temperatury Curie.

U mojego znajomego w firmie używali Pace'a i wymienili na JBC.

#65 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez magnum9mm 11 stycznia 2012, 14:43
Osobiście używam Quick 202D ESD i nie narzekam, używam jej ok 3 lat i skompletowałem trochę dodatkowych grotów. Bardzo fajna stacja, groty są trochę droższe ze wzglądu na termoparę ale starczą na bardzo długo. Trzeba uważać na te cieńsze (jeden załatwiłem gdy upadł mi na podłogę i troszkę się zgiął) bo przy uszkodzeniu padają od razu praktycznie. Minusem jest obsługa cienkich i długich grotów. To co pokazuje wyświetlacz nijak się ma do końcówki grota (i nic dziwnego, termopara jest u podnóża). Jest co prawda jakaś funkcja do przełączenia na groty cienkie ale muszę pogrzebać w tym z czystej ciekawości. Ogólnie stację polecam.

Pozdrawiam

#66 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Cyb0rg 16 lutego 2012, 14:22
To może się podepnę - aby nie zakładać nowego wątku - będzie dla potomnych

Prawie standardowe pytanie, co wybrać.

Chodzi o to by nie było kłopotów przy większych powierzchniach, bądź przy wickowaniu aby nie odrywały się pady.

Kwota, zakładałem około 800-1000 zł.

zebrałem w jednym miejscu parametry, stacji Quicka trochę przybyło, więc ponowię pytanie

Quick 202D ESD - 712 PLN
http://www.somatin.com/pobierzp.php?id=92&pr=192&x=1
kolba lutownicza z grotem typ 200-I
dostępnych 21 grotów
Stacja lutownicza cyfr. 90W 48V/400kHz
Zasilanie grzałki 40V/400kHz
Zakres temperatur 80-480°C

QUICK 203G ESD - 1076
http://www4.biall.com.pl/BAZA_PRODUKTOW ... 4-26.1.pdf
Stacja lutownicza 150W/36V/400kHz,
Zakres temperatur 50-600°C
Ale tylko 9 grotów ?

Quick 203H ESD - 707 PLN
Stacja lutownicza cyfr. 90W 36V/400kHz
http://www.somatin.com/pobierzp.php?id=92&pr=191&x=1
Zakres temperatury 50-600°C

Quick 303D ESD - 1100 PLN
http://www4.biall.com.pl/BAZA_PRODUKTOW ... 4-26.1.pdf
Stacja lutownicza 120W/32V/400kHz,
Zakres temperatur 50-500°C
dostępnych 20 grotów

Wolałbym coś łatwo dostępnego i popularnego, aby za jakiś czas nie było kłopotów z dostępnością części bądź grotów, no i żeby były w miarę tanie.
Stąd Quick, ale może być coś używanego, za to w podobnej cenie
Solidny sprzęt nawet używany pochodzi na pewno jeszcze sporo.

Liczę na ciekawe podpowiedzi...
Jeśli coś z Ebay-a , to tylko wraz z pomocą zakupu, bo nie mam tam konta, ani możliwości tam zapłaty.
Może się w głowie zakręcić ... Quic, JBC, Oki-Metcal, Ersa, Hakko, Pace, Weller...

Jednakże cena jest ogranicznikiem, jednakże jak ciut trzeba dołożyć bo zyska się dużo to jeszcze coś uciułam.

Będę wdzięczny za sugestie, również co do grotów dla wybranej/proponowanej Stacji.

#67 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 16 lutego 2012, 15:36
Z powyższych stacji, to Quick202d jest sprawdzoną przez wielu użytkowników stacją.
Można znaleźć taniej, np.
http://www.sklep.monster.pl/202D-QUICK- ... 67%29.aspx

Co do grotów,to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jakie elementy będzie się lutować, ponieważ groty dobiera się do wielkości pól lutowniczych.

Dodatkowo chyba tylko z w/w to do quick202d można dokupić groty typu minifala.

#68 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Cyb0rg 17 lutego 2012, 12:17
Myslalem o 303D.
Ale przy takiej różnicy cenowej to chyba jednak wezmę typowo 202D :)
Choć ten grot z pomiarem z jednej strony jest zaletą, a z drugiej wadą - ponieważ ciężko będzie dorobić "łopatkę" której nie ma w ofercie.

#69 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Yahoo 17 lutego 2012, 16:49
Ja używam Metcala od 2 lat (teraz to chyba OKI)
groty można wyjmować w locie - jest specjalna gumowa ściereczka do wyciagania wymiana trwa około 3-5s
Nagrzewanie grota to około 5s od włączenia
MOC - urządzenie samo reguluje - jeśli jest duża powierzchnia np masa po 2 sekundach dodaje ciutke mocy i tak do chwili odłączenia grota od PCB
Jest możliwość podłączenia pinsety do rozlutowywania (jest drugie wyjście)

koszt to chyba 1200zł dla osób które maja nip z literkami PL /czyli bez VAT/
czas oczekiwania 3 dni - oczywiście mówie o firmie Farnel

Do naprawy przetwornic w notebookach - używam prehatera - no i musze przyznac że to ładnie się spisuje

#70 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez magnum9mm 19 lutego 2012, 23:28
Ja osobiście używam Quick'a 202D, jednak z tych co przedstawił powyżej kolega Cyb0rg, zastanowiłbym się nie nad tymi mocnymi, lecz tymi 90W w tym podobną do mojej 203H, dlaczego ?
Bo:
1. Ma wyższą temperaturę od 202D bo aż do 600 stopni (czasem mi brakuje większego zakresu a mam tylko do 480 stopni),
2. Groty do 203H są tańsze bo nie maja termopary, która jest wbudowana w kolbę jak się nie mylę. Cena jest praktycznie o połowę ucięta dla nich - ok 12 zł za sztukę. Do mojej 202D to co najmniej 24 zł. Wybór jest podobny, a w 203H jest też szpatułka, w 202D jej nie ma albo nie zauważyłem,
3. Cena jest taka sama obu 202D i 203H, nie wiem czym to jest podyktowane.

Co do grotów to jak kupowałem 202D to było tylko kilka sztuk do wyboru, potem ofertę rozszerzyli i faktycznie ta minifalka się przydaje. Co do trwałości to pisałem wcześniej, że do tej pory (a używam już dość długo) wymieniłem jeden grot - 0.5 który spadł mi na podłogę i się zgiął, po czym przepalił. Reszta dzielnie się trzyma.

Końcowy wybór pozostawiam kupującemu - żeby nie było :) , ale takie uwagi zgłaszam.

Pozdrawiam

#71 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez offo 20 lutego 2012, 12:00
Kolego nie chciałbym się czepiać ale do czego przydaje się 600 stopni w przypadku takiej lutownicy ? Bo na lutowanie srebrem to za mało - luty srebrne "zaczynają" się od ok 650 stopni a przy elektronice dotknięcie grotem rozgrzanym do 600 stopni do płytki spowoduje odparzenie scieżek . Z kolei do prac gdzie trzeba rozgrzać dużą powierzchnię np lutowania rynien też się nie będzie nadawała z powodu zbyt niskiej mocy lutownicy i zbyt małej pojemności cieplnej grota.

#72 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez magnum9mm 20 lutego 2012, 18:03
Hehe nic nie szkodzi, napisałem że "czasem mi brakuje" temperatury powyżej 480 stopni ale myślę, że tutaj kolega też ma rację bo nie brałem tego pod uwagę co do mocy przy tych 600 stopniach. W sumie to 3 razy potrzebowałem temperatury powyżej 480 stopni. Z tego co pamiętam to właśnie do ogromnego pola lutowniczego gdzie był jakiś radiator i zaczep wlutowany gdzie za cholerę nie dałem rady wylutować tego, dopiero Hot'em mi się udało ale płytka niestety ucierpiała. I brakowało mi przy cienkim a zarazem długim grocie, stacja 202D czyta z termopary przy podstawie grota, a do czubka jest spora droga tam i ustawienie 400 stopni wiele nie dawało, z tego co wiem to jest specjalna kalibracja stacji na groty cienkie i grube. Jest to też w instrukcji, wymaga też kalibratora Quicka, ale wystarczy w sumie pirometr albo termoparka - w moim przypadku ta taka mała z Omegi 0,08mm.

#73 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez cyborgctm 20 lutego 2012, 21:58
Ostre, długie groty to zawsze tan sam problem.
Ja teraz jadę na METCALu i to samo, na grubym, krótkim momentalnie łapie, a na długich trzeba grzać i grzać i grzać ....... i czasem po prostu szybciej idzie hotem .
Co do wysokiej temperatury, to uważam, że może pomagać ale tylko przy "dużej masie" grota, bo cienki i tak momentalnie straci temperaturę (masa - pojemność cieplna).

#74 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez offo 21 lutego 2012, 09:54
Tyle że te grube to i tak do poważniejszych prac za lekkie a i moc cieplna lutownicy za mała .Spróbójcie np odlutować rurkę od sprawnego hotpipa z jakiegoś złomowego chłodzenia - niby taka cieńka rureczka a ile trzeba grzać :)

#75 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez cyborgctm 21 lutego 2012, 11:14
Nie no bądźmy poważni.
Do lutowania rynien też się nie nadaje.
Mnie chodzi o np. kondensatory przewlekane w stacjonarkach, kołeczki dystansowe podpierające wifi itp.
Do hotpipa to według mnie najpierw na podgrzewacz cały element i dopiero wtedy można rzeźbić.

Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2012, 20:00