• Lutownica - jaka najlepsza moc ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez michalmwp 10 lutego 2011, 11:47
Witam

Mam lutownice Xytronic 136ESD o mocy grzałki 60W z grotem B01 (stożkowy o średnicy końcówki 0,6mm): http://www.ndn.com.pl/katalog/xtronic/p ... 136esd.pdf

Czy ja coś źle robię czy ta moc jest za mała do lutowania płyt w obszarach zasilaczy gdzie są duże powierzchnie masy ? Wczoraj szlag mnie trafiał jak próbowałem wyczyścić zworę na zasilaczu, przez tasiemkę 0,5mm nie mogłem zdjąć cyny bezołowiowej. Ustawiałem nawet temperaturę na maksa i dalej to samo. Za mała wydajność grota czy lutownicy ?
Tym grotem bez problemu lutuję układy do małych ścieżek, do wymiany kluczy muszę zmieniać grot na nożowy. Ciągłe przekładanie grotu w tym modelu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Czy wymiana stacji na większą, np Quick 202D o mocy grzałki 80W coś zmieni ?

MichalM

Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2011, 11:47

#2 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez h3nry 10 lutego 2011, 12:04
2 stacje rozwiązują u mnie temat biorąc pod uwagę używanie prehartera co przyśpiesza prace . Czasami pomagam sobie równolegle z grotówka gorącym powietrzem. 100W i szeroki grot do BGA i spiczasty ewentualnie zamienny z minifalą do reszty. Poszukaj na forum było pisane na ten temat.

#3 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez willyvmm 10 lutego 2011, 12:08
Jakis czas temu zmienilem pt936 (cos jak twoj xytronix) na tego quicka. POLECAM - roznica bardzo duza.

#4 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez michalmwp 10 lutego 2011, 13:18
Nie mam jeszcze podgrzewacza, dopiero zaczynam a ten jest w ostatniej fazie konstrukcji.
Błąd zrobiłem że od razu nie kupiłem Quicka choć bardzo się nad nim zastanawiałem.
A jakie inne lutownice w cenie tak powiedzmy do 800 zł polecacie ?

#5 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Robgie 10 lutego 2011, 13:19
miedzy xytronic a pt tez jest duza różnica. sam używam i tej i tej i czasem ale rzadko wspomagam się powietrzem jak są duże elementy lub scieżki szerokie.

#6 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ? 

przez kamil198405 10 lutego 2011, 13:36
Ostatnio też miałem przymus kupna lutownicy. Przeszedłem przez pt solomona nawet pace się przetoczył, kupiłem quicka 202d i jest to chyba najlepsza lutownica w kwocie do 800 zł dodatkową zaletą jest szybka wymiana grota oraz czujnik temperatury w grocie. No i ceny grotów do 25 zł jest pełen wybór w biall'u i są naprawde wytrzymałe. Niestety lutownicą 60w będzie duży problem przy lutowaniu dużych powierzchni z powodu zbyt szybkiego ubytku temperatury grota

#7 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Usunięty Użytkownik 1038 10 lutego 2011, 13:45
michalmwp napisał(a):Witam

Mam lutownice Xytronic 136ESD o mocy grzałki 60W z grotem B01 (stożkowy o średnicy końcówki 0,6mm): http://www.ndn.com.pl/katalog/xtronic/p ... 136esd.pdf
(...)

MichalM

Twój grot ma wewnątrz przelotkę. która się uszkodziła. Wymień grot a będziesz mógł pracować z bez ołowiem na temp nawet 330 st. Mam tę stację (137ESD) do lutowania pod mikroskopem i borykałem się z tymi samymi problemami. Winowajcą okazał się zużyty grot. Co prawda 60 W to ciut za mało. Polecam Ci zakup LF-800 z kontrolą temperatury w grocie 100W - z nią nie będzie żadnych problemów.

#8 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez michalmwp 10 lutego 2011, 14:02
Stacja jest bardzo mało używana, może kilkanaście razy. Myślę, że pod mikroskopem to moja lutowałaby OK, przecież wtedy nie ma dużych powierzchni miedzi.

LF-800 nie ma ESD. Nie chcę zaraz kupować trzeciej lutownicy więc raczej ta odpada.

Chyba jednak pojadę i kupię Quicka, jest jeszcze w sklepie za rogiem w starej cenie. Szkoda mi tylko lutownicy pincetowej jaką mam w obecnym komplecie, przydaje przydaje się do kondensatorów.

#10 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 10 lutego 2011, 14:57
Za 800 zł netto można kupić stację PS900 Metcala, stacja w-cz.

http://pl.farnell.com/oki-metcal/ps-900 ... Ntt=ps-900

Groty trzeba dokupić oddzielnie. PS-900 ma moc użyteczną 60W - odpowiednik 130W konwencjonalnej stacji (informacja od przedstawiciela Metcala na Polskę - firma Scanditron z Łodzi).

Posiadam lutownicę Quick 202D o mocy grzałki 80W, posiadam także Metcala MX500 o mocy grzałki 40W i właśnie ta stacja lepiej lutuje od wspomnianego Quicka.

Jak ktoś ma niedaleko do mnie to zapraszam do obejżenia i porównania stacji.

#11 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez michalmwp 11 lutego 2011, 09:38
Nie jestem przekonany do LF7000, w sumie ma aż 4 urządzenia w sobie (w tym hot), można powiedzieć że w średniej cenie 250 zł/szt. Ile przypadnie na sama lutownicę ? Mam trochę obaw że jakość tego nie będzie najlepsza.

Co do PS900 to niestety znacznie przekracza budżet, VAT+groty dają niezłą górkę.

Zaryzykuję jednak tego Quicka, mogę go kupić w starej cenie za około 500 zł. Wieczorem przetestuję i conieco napiszę jakie wrażenia.

#12 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez willyvmm 11 lutego 2011, 09:47
Quick moze nie jest stacja wcz, ale dziala z czestotliwoscia 400kHz jesli mnie pamiec nie myli.
Napewno bedziesz zadowolony.

#13 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?  [ROZWIĄZANY]

przez fabi 11 lutego 2011, 10:22
Quick też ma zasilaną grzałkę prądem w.cz., lecz działa na zasadzie konwencjonalnej stacji, gdzie grzałka nagrzewa grot.
Jeśli kupisz Quick202d napewno będziesz zadowolony.
Moja ewolucja w stacjach grotowych wygląda następująco:
PT936>PT2900>Quick202d>Metcal MX500>Metcal MX5020 (dwóch pierwszych się pozbyłem)

Za każdym przejściem różnica jest odczuwalna.

Stacje Metcal-OKI działają na innej zasadzie. Działanie jest podobne do pieca indukcyjnego, gdzie cewka otacza grot i wysoką częstotliwością rozgrzewa go do temperatury Curie materiału, z którego jest on zrobiony.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_Curie

SmartHeat Technology http://www.okinternational.com/video/video5

Dlatego stacje Metcal nie posiadają regulacji temperatury, w nich kupuje się grot na odpowiednią temperaturę i to on jest odpowiedzialny za jej utrzymanie. Agregat w stacji ma za zadanie dostarczyć tylko prąd wysokiej częstotliwości 470kHz w prostych stacjach, 13MHz w stacjach serii MX.

Kolega z zaprzyjaźnionego serwisu GSM był u mnie na testach stacji Metcal. Sam lutuje stacją o mocy 40W. Po przeprowadzonych testach zapytałem się na jaką moc ocenia tą stację (testował MX500) i odpowiedział, że z 400W, jakie było jego zdziwienie jak dowiedział się, że jest takiej samej mocy jak jego.
Na koniec testów pokazałem mu stację MX5020 z rączką ultrafine, która po włączeniu jest gotowa do pracy w około 2 s.
http://www.youtube.com/watch?v=EKImtK08 ... er&list=UL

Trochę się rozpisałem, ale to dlatego, że jestem zadowolonym użytkownikiem tych stacji i polecam ją każdemu. Quicka 202d też.

#14 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez michalmwp 11 lutego 2011, 11:10
No robi wrażenie. Nawet nie wiedziałem że takie coś jest
Fajnie byłoby mieć taki sprzęt ale na razie poprzestanę na 202D, skoro kolega fabi go nie sprzedał to nie jest chyba taki zły. Jak trochę więcej porobię to będę mógł lepiej określić potrzeby i przynajmniej wybiorę groty takie co trzeba.

Dziękuję wszystkim za opinie.

-- piątek, 11 lutego 2011, 13:34 --

Wyskoczyłem na chwilę z pracy i kupiłem.

Pierwszą próbę przeprowadziłam na tej samej zworce która doprowadziła mnie do rozpaczy. To co na Xytronicu zajęło mi dobre 10 minut teraz zrobiłem bez problemów w kilkanaście sekund. Jak z tym sobie dobrze poradziła to z mniejszymi rzeczami też.
Póki co, zapowiada się bardzo dobrze.

#15 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez willyvmm 11 lutego 2011, 21:52
fabi napisał(a):Stacje Metcal-OKI działają na innej zasadzie. Działanie jest podobne do pieca indukcyjnego, gdzie cewka otacza grot i wysoką częstotliwością rozgrzewa go do temperatury Curie materiału, z którego jest on zrobiony.

A tego nie wiedziałem, byłem zbyt leniwy aby o tym poczytać, chociaż zawsze mnie ciekawiło jak ona utrzymuje temperaturę.
Ale teraz zato wiem jaką następną stację kupię :) (mam nadzieję)

#16 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez hanomag 10 kwietnia 2011, 23:07
Ja korzystam z Xytronic LF7000 i lutownica oporowa sprawuje mi się bardzo dobrze. Odsysacz również jest rewelacyjny. Niestety hot-air jest beznadziejny, chociaż jego specyficzne działanie pozwala mi sprawnie poprawiać pojedyncze kulki na układach BGA. Z termo-pęsety rzadko korzystam, póki co jej działanie nie urzekło mnie.

#17 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez offo 19 października 2011, 18:27
Pozwolę sobie odświeżyć temat bo dylemat podobny.
Planuję kupić jakąś lepszą lutownicę - jak ma się porównanie w eksploatacji oki ps-900 do quicka 202D? Quick sporo podrożał i róznica ceny to sto paredziesiąt złotych więc nie jakaś szokująca i do przełknięcia .Quick ma niby większą moc ale wiadomo inna budowa grotu w oki moze róznicę zniwelować. Z kolei zaletą oki jest to że to oki więc pewność że nawet za kilka lat kupię groty co w przypadku quicka nie jest już takie oczywiste.Wolałbym nową z gwarancją i fakturą (wiadomo wrzucę w koszty) ale może lepiej poszukać używanej mx-500 - przy zakupie na ebayu (bo u nas posucha) wyszedłby komplet podobnie, ma ona jakieś inne zalety względem ps-900 oprócz 2 portów i bogatszej oferty narzędzi i grotów?. Budżet jakieś 900zł brutto max więc nastepna w kolejności ceny OKI MFR-1110 raczej z niego by wypadła no chyba ze naprawdę jest duużo lepsza to wtedy poczekałbym i dozbierał.
`,

#18 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez fabi 3 listopada 2011, 06:42
Różnica pomiędzy quick202d a oki ps-900 jest taka, że quick ma regulację temperatury za pomocą termopary, w instrukcji jest napisane, że powinno się zrobić kalibrację odczytu temperatury po zmianie grotu, ale kto to kalibruje. Znam jeden przypadek, że przy uszkodzonej termoparze w grocie, grot rozgrzewał się do czerwoności i uszkodził grzałkę.
W stacji OKI kupuje się groty na odpowiednią temperaturę, w stacji nic się nie ustawia. Zadaniem grotu jest utrzymanie zadanej temperatury. Nie jest wymagana żadna kalibracja.
Nowa stacja jest niewiele droższa od qicka 202d. Jest dostępna w Conrad.pl http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=c ... ber=588273 Do lutowania wystarczy.
Co do mx500 to trzeba kupować u nas na kontynencie, ponieważ stacja ta występuje w 2 wersjach, na 110V i 240V. W stanach dostępna jest ta pierwsza. Stacje MX mają dużo więcej akcesoriów, różnych grotów. Są groty do wylutowywania SMD, gdzie grot grzeje wszystkie nóżki układu. Np. grot do SOIC8 bardzo dobrze radzi sobie z wylutowywaniem tranzystorów.

-- czwartek, 3 listopada 2011, 20:41 --

Jest jeszcze jedna alternatywa dla stacji MX, stacja STSS-002, jest to poprzedniczka stacji MX, można niedrogo kupić zasilacz np. http://www.ebay.pl/itm/Metcal-STSS-002- ... _500wt_950

Kompletna stacja MX, STSS składa się z 4 elementów
- zasilacz
- rączka
- podstawka
- grot (zawiera cewkę indukcyjną)

Stacja STSS ma takie samo wyposażenie co MX, tylko jest ona jednoportowa. Rączka oraz groty są takie same.

#19 Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez offo 3 listopada 2011, 21:02
Dzięki za odpowiedż , stację juz kupiłem , wybrałem jednak ps-900 , właśnie z conrada -.Działa ok choć ten grot który jest w komplecie to raczej do moich celów mało użyteczny.Ciekawą sprawą jest ze na conrad.pl gdzie zamawiałem stację nie ma żadnych grotów do tych stacji, są za to na conrad.de, ale ceny mają niezbyt atrakcyjne. Z tego co się zorientowałem to chyba najlepiej będzie groty kupować z europejskich firm w farnellu .

Re: Lutownica - jaka najlepsza moc ?

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2011, 21:18