• Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Krzys 28 listopada 2024, 20:55
Proszę o pomoc bo pierwszy raz mam taką sytuację. Klawiatura nie działa jak uruchamia się system. Wszystkie kombinacje klawiszy stosowanie przy uruchomieniu systemu działają czyli alt+power, Option-Command-P-R, Shift+Option+Command+R itp, więc klawiatura działa. Zauważyłem że jak chcę uruchomić recowery to pojawia się wybór sieci wifi, wybieram sieć i nie mogę wpisać hasła bo klawiatura już nie działa. Robiłem reset SMC, reset NVRAM.
Klawiatura zewnętrzna normalnie działa.

Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Google Adsense [BOT] 28 listopada 2024, 20:55

#2 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Vogelek23 29 listopada 2024, 14:20
Ponieważ jest to płyta, bazująca na procesorze T2, wykonaj Revive systemu BridgeOS, używając innego Mac-a z zainstalowaną aplikacją Apple Configurator (o ile OS na tym drugim Mac-u jest w starszej wersji, niż Sonoma - jeśli jest Sonoma lub nowszy, to nie potrzebujesz aplikacji Apple Configurator). Oczywiście musisz najpierw wprowadzić "pacjenta" w tryb DFU: https://support.apple.com/pl-pl/108900

Pamiętaj, aby użyć opcji REVIVE, a nie RESTORE - ta druga opcja spowoduje całkowite wymazanie dysku SSD i danych. Chyba, że dane nie są istotne, to zalecam użycie od razu opcji RESTORE.

#3 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Krzys 29 listopada 2024, 16:30
Czy oba Macki musza mieć USB-C czy dobry mac może mieć zwykłe usb ? ( np macbook air z sierra)

#4 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Vogelek23 29 listopada 2024, 17:37
Drugi Mac musi mieć co najmniej macOS Monterey oraz port Thunderbolt 3/4 (USB-C), więc starsze modele bez USB-C odpadają. No i oczywiście kabel połączeniowy nie może być kablem Thunderbolt, lecz zwykłym USB-C z obsługą danych i ładowania, np. od ładowania do nowszych iPhone-ów i iPad-ów z USB-C.

#5 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Krzys 6 grudnia 2024, 15:27
Niestety nie miałem drugiego maca z usb-c więc przeinstalowałem system i klawiatura nadal nie działa. Działa tylko w momencie kiedy chcemy włączyć tryb recowery, lub start z innego nośnika lub wykonać wszystkie funkcje przy pomocy skrótów klawiatury, po dalszym uruchomieniu klawiatura przestaje działać.
Np. możemy uruchomić funkcję recovery przez internet ale jak się pojawi wybór sieci do której mamy się podłączyć to hasła już nie wpiszemy.

#6 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 15:30
Jak pisałem - trzeba wykonać Revive lub Restore systemu BridgeOS z poziomu DFU, aby móc iść dalej z diagnostyką. Samo przeinstalowanie systemu macOS nie nadpisuje w żaden sposób BridgeOS.

#7 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Krzys 6 grudnia 2024, 15:52
Oki to żle zrozumiałem
Vogelek23 napisał(a):Chyba, że dane nie są istotne, to zalecam użycie od razu opcji RESTORE.

#8 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 16:15
Revive i Restore to są opcje instalacji systemu BridgeOS, pod kontrolą którego działa procesor T2 (kompletnie niezależnego od systemu macOS). Revive nadpisuje wyłącznie pliki jądra systemu BridgeOS pozostawiając konfigurację systemu (w tym klucze szyfrujące dysk) nietkniętą, natomiast Restore wymazuje całkowicie BridgeOS wraz z całą konfiguracją i wgrywa go od nowa (usuwając również klucze szyfrujące dysk). Obie te opcje są dostępne wyłącznie w trybie DFU, przy użyciu aplikacji Apple Configurator na drugim komputerze. To, co Ty zrobiłeś, to po prostu Recovery systemu macOS.

#9 Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Krzys 7 grudnia 2024, 16:15
Udało mi się zdobyć odpowiedniego maca ale przy opcji Restore pojawił się błąd.
Obrazek
teraz w ramce zamiast DFU mam RECOWERY

Re: Macbook A2159 nie działa klawiatura pod systemem, płyta główna to 820-01598-06

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2024, 16:15