• MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

#1 MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 21 stycznia 2025, 15:06
Witam
MacMini 5.3 (A1347) i7 2.0GHz z IHD3000 - to chyba jakaś wersja serwer - dwa dyski w macierzy.
Komputer miał fabrycznie zainstalowany jakiś stary system chyba OS X Lion.

Komputer bez problemów uruchamiał LiveOS - y z pendrive. Zainstalowałem na nim Linuxa (DeepinOS) i wszystko śmigało bardzo fajnie ale... zapomniałem hasła.
Postanowiłem zainstalować na nim jakiś nowszy OSX próbowałem chyba z Catalina ale nic się nie uruchamia.
Teraz próbuję wrócić do Linuksa, lub odpalić systemy Live i nic.
Resety nic nie dają a na opcje z alt,cmd, P i R nie reaguje. Przy wciśnięciu alt pojawia się np. pendrive z systemem ale wybranie nic nie powoduje, naciśnięcie strzałki idzie w próżnię. Połączenie sieciowe WiFi: po wpisaniu hasła w nieskończoność kręci się kółeczko przy haśle.
Odłączyłem całkiem dyski. Wyczyściłem partycję i dalej nic.

Czy możliwe jest że nastąpiło uszkodzenie wsadu UEFI? Czy jest możliwe w tym (złomie) ponowne zaprogramowanie pamięci jakimś wsadem czy wykombinowali coś co utrudni życie?

Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2025, 15:06

#2 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Vogelek23 22 stycznia 2025, 03:54
Xion napisał(a):MacMini 5.3 (...) próbowałem chyba z Catalina
Maksymalnie na tej maszynie zainstalujesz macOS 10.13.x (High Sierra).

Xion napisał(a):Czy jest możliwe w tym (złomie) ponowne zaprogramowanie pamięci jakimś wsadem czy wykombinowali coś co utrudni życie?
Można, tylko z oryginalnego wsadu należy przenieść region ME oraz numer seryjny urządzenia.

#3 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 22 stycznia 2025, 09:04
Dziękuję.
Myślę czy możliwe są inne przyczyny takiego stanu rzeczy niż "wysypany" wsad?
Pytam bo nowy system nawet się nie "zbotował" tzn. nie pojawił się w "boot menu". Więc uszkodzenie pamięci jak już to spowodowało co innego - może prędzej wiele prób uruchomienia i restarty.
Zrobiłem pendrive z OSX 10.7 - pojawia się w boot menu ale również nie uruchamia się.
Odłączyłem oba dyski i podłączyłem dysk z Windows a potem Batocera (oba systemy poprzednio na nim pracowały) obecnie szare tło.

Zauważyłem że podłączając dyski z jakimś systemem również dysk z maka w jego "boot menu" widoczne są jedynie dyski podłączone pod USB. Tak jak by nie widział żadnego z podpiętych dysków co myślę tłumaczyło by brak reakcji.

#4 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Vogelek23 22 stycznia 2025, 12:34
Xion napisał(a):Pytam bo nowy system nawet się nie "zbotował" tzn. nie pojawił się w "boot menu".
Jeśli komputer miał fabrycznie zainstalowany system OS X Lion i nie był aktualizowany do co najmniej macOS High Sierra, to z pewnością nie miał aktywnej obsługi APFS - a systemy od 10.13.x wzwyż pracują na tymże systemie plików. Jeśli APFS nie jest aktywny w EFI, to komputer nawet nie "zobaczy" w Boot Menu dysków, które są sformatowane w tym systemie plików. Niemniej jednak, komputer powinien uruchomić instalator OS X Lion, o ile ten jest poprawnie przygotowany. Może spróbuj zrobić pendrive z instalatorem OS X El Capitan (10.11.x), dostępny tutaj: download/Install_OS_X_El_Capitan.dmg - jeśli i on się nie uruchomi, to najpewniej "wysypał się" EFI.

#5 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 24 stycznia 2025, 08:29
Witam
Zrobiłem El Capitan i jest dokładnie tak samo: pojawia się do wyboru (tylko pendrive) ale jego wybranie nic nie powoduje. Nie widzi również wewnętrznych dysków które uprzednio zostały przygotowane na innym komputerze pod maca z różnymi kombinacjami (GPT, APFS).

Pendrive z reguły robiłem z poradnikiem https://www.youtube.com/watch?v=gCfxamo-puE (może komuś się przyda) może dlatego że jej głos mi się podoba ;) i zawsze wszystkie działały.
Tak czy inaczej nie czyta systemów które poprzednio czytał.

Szkoda mi złomka bo to zabawka była, taka ciekawostka a jak okazało się że emuluje PS2 z Need For Speed HP2 to sporo zyskał w moich oczach :). Nie wiem czy uda mi się ogarnąć ten bios bo to chyba jakaś dziwna wersja była. Nie interesuje się makami i stąd wiedza wybrakowana.

#6 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 29 stycznia 2025, 15:50
Jest jakaś szansa na wsad do tak starego komputera? Nie wiem gdzie jest nazwa płyty - może 631-1740 z naklejki na płycie.

#7 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez carrneiro 29 stycznia 2025, 16:13
Bardziej 820-2993-A

#8 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 29 stycznia 2025, 16:59
Właśnie... kolego carrneiro gdzie jest ta nazwa płyty? Zauważyłem że zazwyczaj podają modele płyt w takim formacie "820-2993-A" ale pomyślałem że może to te nowsze. Na mojej nie ma żadnych napisów oprócz naklejki na płycie i na chłodzeniu. Laminat tez nie ma nadruku (jak widziałem na innych płytach).
Widziałem jeden wpis "820-2577A it's 2010 model 4mb size." ale oni tam podają roczniki. Czyli rozumiem że rożne roczniki mogły mieć różny bios, różne płyty i konfigurację a nazywać się tak samo A1347 więc podejrzewam że niewiele z nim zrobię (chyba że mógłbym ten wsad "rozłożyć" jak w np. intelach i coś z nich ugotować".
Nie ma premium i zakładam że jest nie opłacalne - jak potrzebuję wsad to szukam lub to tu go "kupuję". Pisałem już po ludziach co mają na sprzedaż takie płyty ale odpisują że nie rozumieją co to jest wsad więc nie pomogą.
Nie wiedziałem że to taki "odległy" temat - najważniejsze namierzyć / zidentyfikować płytę żebym w ogóle wiedział co szukać.
A jak wylutuję kość to w jej wsadzie nie znajdę modelu płyty skoro on chyba w systemie się wyświetla?

A chińczyki mają coś takiego "820-3017-A 2011 A1347 płyta główna płyta główna dla Mac Mini tablica logiczna z I7-2635QM 2.0GHZ 820-3017-A 631-1740" i na zdjęciach dokładnie moja płyta czyli wydaje się że 820-3017-A :)

#9 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez carrneiro 29 stycznia 2025, 17:19
Xion napisał(a): (chyba że mógłbym ten wsad "rozłożyć" jak w np. intelach i coś z nich ugotować".

To co ty masz tam AMD w Macu? :|
Zrób zdjęcia płyty (bez chłodzenia) z obu stron. Postaramy się zidentyfikować.
Masz serial na obudowie.

#10 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 29 stycznia 2025, 17:53
Nie :) "jak w np. intelach" - chodziło mi o laptopowe płyty z układami Intela. Myślałem że w Apple jest może jakoś inaczej...

#11 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić  [ROZWIĄZANY]

przez Xion 1 lutego 2025, 12:32
Witam
Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji. Dziękuję za pomoc.
Mac po wrzuceniu nowego wsadu śmiga. Wsad postaram się zamieścić na forum. Numery seryjne znajdują się pod adresem 6F23E5-6F23F0.
Dzięki i pozdrawiam

Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 1 lutego 2025, 12:32