• Maszyna BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Maszyna BGA

przez gathor 10 czerwca 2011, 11:14
Witam koledzy.
Nastała potrzeba zakupu kolejnej maszyny do BGA.
Szukam jakiegoś dobrego rozwiązania. Maszyna musi być przyjazna (czyt. taka, żebym nie musiał brać nerwosolu).
Dolny podgrzewacz musi objąć całą płytę gl. desktopa, do górnego mam tylko jedno zastrzeżenie... Musi być IR (dolny zresztą też).
Maszynka musi być z optyką.
Źródło nie ważne, firma również (od razu mówię, że nie chcę nic w typie JOVY).
Koszt maszynki ~3500USD
Maszyna raczej nie będzie przemęczana... Pójdzie do użytku "domowego".

Proszę o jakieś ciekawe typy.

Pozdrawiam

ps. Do każdej propozycji proszę dodać krótkie streszczenie... Dlaczego właśnie Ta maszyna...

Re: Maszyna BGA

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2011, 11:14

#2 Re: Maszyna BGA

przez AdamStar 10 czerwca 2011, 11:24
Może Quick 2015.

#3 Re: Maszyna BGA

przez gathor 10 czerwca 2011, 11:30
AdamStar napisał(a):Może Quick 2015.

Jak wygląda cena maszyny?
Czy ktoś już ma na niej jakieś doświadczenia?

#4 Re: Maszyna BGA

przez AdamStar 10 czerwca 2011, 11:39
W Biallu cena to około 52000PLN netto. Widziałem jak ta maszynka działa na Automaticonie. Wygląda bardzo solidnie, ma dobrą optykę. Szkoda tylko że dali mniejszy podgrzewacz niż w I760B, ale moim zdaniem i tak wystarczający.

#5 Re: Maszyna BGA

przez gathor 10 czerwca 2011, 11:44
AdamStar napisał(a):W Biallu cena to około 52000PLN netto.

Nie no przyjacielu... Trochę cena jak na maszyne do domu za wysoka. Stawiam raczej na stół coś w okolicy 3500$

edit//

No może w granicach 12-15kPLN

#6 Re: Maszyna BGA

przez AdamStar 10 czerwca 2011, 11:46
gathor napisał(a):Nie no przyjacielu... Trochę cena jak na maszyne do domu za wysoka. Stawiam raczej na stół coś w okolicy 3500$

Najmocniej przepraszam, źle odczytałem budżet :oops:

W tej cenie ciężko będzie znaleźć coś z optyką.

#7 Re: Maszyna BGA

przez gathor 10 czerwca 2011, 12:28
Szukam sobie tej maszynki i stwierdziłem, że optyka nie jest wymagana, bo mogę za rozsądne pieniążki dokupić sobie takową.

#8 Re: Maszyna BGA

przez willyvmm 10 czerwca 2011, 13:32
A mógłby kolega zdradzić gdzie taką optykę w rozsądnej cenie można zakupić?

#9 Re: Maszyna BGA

przez gathor 10 czerwca 2011, 14:18
Oczywiście, że mogę.
LINK Ceny negocjuj przez maila, ale i tak nie są wygórowane.

#10 Re: Maszyna BGA

przez Rufio 10 czerwca 2011, 20:14
gathor napisał(a):Oczywiście, że mogę.
LINK Ceny negocjuj przez maila, ale i tak nie są wygórowane.

Gathor, gdzie konkretnie na tej stronie jest dostępna oferta optyki do ustawiania BGA - pytam bo nie mogę znaleść :wtf:

pzdr
rufio

#11 Re: Maszyna BGA

przez rtv13 21 czerwca 2011, 21:04
Czy koniecznie musi to być IR?
Opinie są podzielone.
Z IR to może być coś z ACHI, natomiast dość fajnie wygląda np. ZM-r5860c lub tańsze opcje z serii ZM.
Zerknij na http://diolut.pl/systemy-naprawcze-bga-c-3_208.html.

#12 Re: Maszyna BGA

przez gathor 22 czerwca 2011, 00:41
Niestety nie bawi mnie hotair.
Tylko IR wchodzi w grę.

#13 Re: Maszyna BGA

przez AdamStar 22 czerwca 2011, 07:27
Jeżeli tylko IR to proponuję zainteresować się inną maszyną Quicka, tj. modelem I760B.
Tu jest dobrze opisany przez kolegę willyvmm:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=30507#p30507

#14 Re: Maszyna BGA

przez czorny 22 czerwca 2011, 22:39
Witam.

Możliwe, że niebawem będę miał 1szt I760B (sama stacja bez stołu) do odsprzedania za rozsądną kwotę.

#15 Re: Maszyna BGA

przez gathor 23 czerwca 2011, 10:42
czorny napisał(a):Witam.

Możliwe, że niebawem będę miał 1szt I760B (sama stacja bez stołu) do odsprzedania za rozsądną kwotę.

Witaj.
Jaka cena za maszynę? Wystawiasz faktury? Jakaś gwarancja jest na stacje?
Nie ukrywam, że wolał bym zakupić cały zestaw.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).