• Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Mateusz200 5 kwietnia 2024, 21:07
Cześć, potrzebuję małej pomocy przy diagnozie laptopa jak w tytule,
Objawy następujące, po włączeniu laptopa z przycisku zapala się dioda, wstaje grafika, natomiast procesor pozostaje chłodny, nie są przesterowywane mosfety go zasilające, na płycie są obecne 5v, 3,3v, 1,05v, itp. Z tego co zdąrzyłem już sprawdzić to mosfety są w porządku, drivery dostają zasilanie, sygnały DRVON i PWM, ale nie sterują samymi tranzystorami. Po kilku sekundach takiego stanu zaczynają kręcić wentylatory procesora i grafiki jakby na 100%, trwa to chwilę i laptop gaśnie. Podejrzewam że problemem może być oprogramowanie, niekoniecznie uszkodzenie procesora.
Płyta to 6-71-P65R0-D03
CPU I7-6700HQ
GPU GTX980m
KBC ITE8587E
PCH H59457

PS. Jest to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że trzymam się zasad :roll:

Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 5 kwietnia 2024, 21:07

#2 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez MisioPysio444 6 kwietnia 2024, 13:13
Może spróbuj wgrać nowy wsad KBC?

#3 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez adam4333 7 kwietnia 2024, 16:01
Witam.
Najprawdopodobniej popełniłeś błąd w oznaczeniu płyty głównej powinno być 6-71-P65R0-D03. Zacznij od przeprogramowania BIOS wsad znajdziesz na forum.
bios-clevo-p650re6-mb-6-71-p65r0-d03-t60387.html

#4 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Mateusz200 9 kwietnia 2024, 08:03
Prawda, popełniłem, już skorygowane, z biosem już trochę walczyłem, co prawda nie używałem wsadu z tego forum więc spróbuję jeszcze tego. Jeśli nie zadziała to poszukam kogoś kto da radę zaprogramować kbc, ja niestety nie mam narzędzi do tego.

#5 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Mateusz200 28 kwietnia 2024, 10:28
Mały update, KBC wymieniony na nowy, nic to nie zmieniło, płyta zachowuje się identycznie jak przed wymianą.
DRVON1 i DRVON2 - 5V,
PWM11, PWM21, PWM22 - 2V
Podejrzewam że w sygnałach PWM jest problem tak jakby układy PU18 i PU19 nie działały prawidłowo.

#6 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez matic 29 kwietnia 2024, 16:34
Specify the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on.

#7 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Mateusz200 30 kwietnia 2024, 19:43
Voltages on coils: (names from boardview)
PL11 - SYS3V - 3.36V
PL15 - SYS5V - 5.23V
PL12 - 1.2V
PL17 - 2.53V
PL5,6,7 - 0.87V
PL16 - around 16V with battery charging
PL14- 0V
PL8 - 1V
PL9 - 1.05V
PL10,13 - 0V
PL2 - 1.38V
SL1 - 5.22V
L12 - 0V (should it be 1.2V always?)

#8 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez matic 1 maja 2024, 12:13
Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 3, 14 of chip U38.

#9 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Mateusz200 8 maja 2024, 18:44
U38:
1 - 3.3V
2 - 3.3V
3 - 3.3V
14 - 3.3V

#10 Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez matic 9 maja 2024, 07:46
Swap the chips PU18 and PU19 with each other and check if anything changes.

Re: Medion Erazer x7843, elektrycznie płyta wstaje, poza sekcją zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2024, 07:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).