• Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez marioj77 9 lipca 2011, 23:48
Jeśli tak to co mogę nim pomierzyć i na co zwracać uwagę przy zakupie?

Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 9 lipca 2011, 23:48

#2 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu  [ROZWIĄZANY]

przez willyvmm 10 lipca 2011, 08:24
Wg. mnie nie warto. Przydatność w serwisie bliska zeru.

#3 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez marioj77 10 lipca 2011, 09:17
Tak pomyślałem w związku z tym: http://www.fonerbooks.com/test.htm

W artykule Zakup oscyloskopu jaki wybrać ? Przenośny oscyloskop cyfrowy kolega LAZY napisał:

Kup częstościomierz, bardziej ci się przyda niż oscyloskop. Lub kup oscyloskop który też mierzy częstotliwość.
Zakres pomiarowy minimum 50 Mhz.

Widzę więc 2 odmienne opinie a to na pewno spowoduje dyskusję:) Czekam na sugestie.

#4 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez dobromir 15 lipca 2011, 20:13
marioj77 napisał(a):Widzę więc 2 odmienne opinie a to na pewno spowoduje dyskusję:) Czekam na sugestie.

Tak, jak napisał Willyvmm - nie ma sensu kupować częstościomierza. I tutaj raczej dalsza dyskusja jest zbędna. Ja w każdym razie nie mogę sobie wyobrazić do czego byłby on potrzebny.

Prywatnie został mi z czasów radioamatorstwa częstościomierz z zakresem do 1GHz ale kurzy się w walizce już od kilku lat, bo nie było powodu z niego korzystać przez ten czas...

#5 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez marioj77 15 lipca 2011, 21:48
A np. rezonator kwarcowy czym sprawdzić czy pracuje z właściwą częstotliwością - oscyloskopem?

#6 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez willyvmm 15 lipca 2011, 21:59
Tak. Cyfrowe posiadają wystarczająco dokładny pomiar częstotliwości.

#7 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez dobromir 15 lipca 2011, 21:59
marioj77 napisał(a):A np. rezonator kwarcowy czym sprawdzić czy pracuje z właściwą częstotliwością - oscyloskopem?

Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości. Częstotliwość pracy rezonatora zależy od rodzaju cięcia kryształu kwarcu, który jest umieszczony w obudowie. I zależnie od tego cięcia może pracować np. przy częstotliwościach podstawowych lub harmonicznych. Częstotliwość pracy kwarcu zależna też jest od masy drgającego kryształu - jako ciekawostkę napiszę, że kiedyś przestrajało się nieznacznie kwarce poprzez rozlutowanie obudowy i naniesienie flamastrem cienkiej warstwy tuszu na kryształ.

Działanie oscylatora najłatwiej sprawdzić zwykłą sondą stanów logicznych. Można też oscyloskopem, analizatorem stanów logicznych, częstościomierzem, dwiema diodami w układzie powielacza napięcia (tudzież detektora AM) i na wiele innych sposobów. Nie ma sensu zaraz kupować browaru, jak chcesz się napić piwa.

#8 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez kbrygola 16 lipca 2011, 00:03
dobromir napisał(a):Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości.

Pamiętam kwarc który "nie trzymał" swojej częstotliwości. Oscylogram wyglądał tak, że sinus drgał nieregularnie, rozszerzając się i zwężając w niewielkim zakresie. Miernikiem pewnie trzeba było by dłużej przytrzymać sondę aby stwierdzić że częstotliwość "pływa" gdzieś koło 30kHz ale do 32 nie dochodzi.

#9 Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez dobromir 16 lipca 2011, 13:35
kbrygola napisał(a):
dobromir napisał(a):Z oscylatorem jest tak, że albo pracuje albo jest zepsuty. Nie ma czegoś takiego, że pracuje na innej częstotliwości.

Pamiętam kwarc który "nie trzymał" swojej częstotliwości. Oscylogram wyglądał tak, że sinus drgał nieregularnie, rozszerzając się i zwężając w niewielkim zakresie. Miernikiem pewnie trzeba było by dłużej przytrzymać sondę aby stwierdzić że częstotliwość "pływa" gdzieś koło 30kHz ale do 32 nie dochodzi.

Czasem trafiają się takie różne dziwne przypadki, które można sobie odłożyć gdzieś i pokazywać potomnym jako ciekawostkę. Mi jeszcze się taki przypadek jeszcze nie trafił - za to mam parę innych okazów w kolekcji.
Konstrukcja kwarcu w środku wygląda tak:
Obrazek
Jak widać płytka kwarcu jest zawieszona na dwóch sprężynkach po bokach. Kwarce psują się w ten sposób, że zrywa się mechaniczne połączenie (pod wpływem uderzenia, myjki ultradźwiękowej (sic!)) płytki kwarcu z zawieszeniem i kwarc przestaje mechanicznie oscylować. Widocznie w Twoim przypadku musiało trafić na naderwanie zawieszenia płytki ale to naprawdę rzadki przypadek.

Re: Miernik częstotliwości - czy warto kupić do serwisu

przez Google Adsense [BOT] 16 lipca 2011, 13:35