• Mikroskop do serwisu - pytanie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#41 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez marioj77 17 listopada 2011, 15:35
Czemu taka mała odległość na soczewce 0.3x ? Ja mam XTL-IV z soczewką 0.5x i mam 19cm od oglądanego obiektu do dolnej części oświetlacza. Powiększenie ustawione na mikroskopie nie ma tutaj znaczenia, w całym zakresie od 4x do 17.5x jest ta sama odległość.

Re: Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2011, 15:35

#42 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez slawnet 17 listopada 2011, 19:16
Napisałem tak jak jest u mnie rzeczywiście , w moim XTL VI przy zmianie powiększenia znacząco zmienia się ostrość, którą trzeba korygować wysokością, myślałem że to jest norma. Może wypowiedzą się inni użytkownicy. A tak nawiasem pierwszy raz słyszę że XTL IV ma tak dużą rzeczywistą odległość roboczą.

#43 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez marioj77 17 listopada 2011, 20:09
Na XTL-IV przy zmianie powiększenia nie ma znaczących zmian ostrości, czasami trzeba korygować wysokością ale to minimalnie. Bez soczewki 0.5x jest mała odległość robocza, z tą soczewką mam ok. 19cm do brzegu oświetlacza, w zasadzie bez różnicy czy używam okularów 10x (powiększenia 4-17.5x) czy 20x (powiększenia 8-35x).

#44 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez pocinas 18 listopada 2011, 00:01
Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek :-(, kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.

#45 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez marioj77 18 listopada 2011, 09:17
Ja mam XTL-IV kupiony w Delta Optical razem z soczewką 0.5x i autentycznie mam 19cm od oświetlacza.

#46 Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez Rufio 19 listopada 2011, 00:30
pocinas napisał(a):Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek , kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.

Może coś być na rzeczy, ja za swoją soczewkę płaciłem bez kosztów wysyłki 99$ a jej obecna cena to 198$. Tymczasem na ebay'u pojawiły się te soczewki za ok 90$ z kosztami wysyłki. Może ten produkt nie jest już takiej jakości i 0,3x ma tylko w nazwie :evil:

pzdr

-- sobota, 19 lis 2011, 00:37 --

marioj77 napisał(a):Ja mam XTL-IV kupiony w Delta Optical razem z soczewką 0.5x i autentycznie mam 19cm od oświetlacza.

Tak ale kolega ma XTL-IV. Na XTL-VI takie parametry są nie osiagalne bez zastosowania soczewki 0,3x. Poza tym IV ma obudowę z tworzywa sztucznego, a VI obudowę żeliwną, bardziej funkcjonalny statyw i lepszej jakości optykę - zresztą różnice pomiedzy tymi modelami były już poruszane na forum...

pzdr

Re: Mikroskop do serwisu - pytanie

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2011, 00:30
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).