• Mikroskop USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Mikroskop USB

przez willyvmm 19 lutego 2011, 18:12
Witam.

Czy ktoś testował takie urządzenie pod kątem przydatności w serwisie?

http://www.dino-lite.com/products_detai ... ndex_id=91

Nie jest to zwykły badziewny mikroskop na usb, jest to model dosyć renomowanej firmy przeznaczony do pracy przy dużej odległości od przedmiotu (litera L w symbolu) - co pozwala na uzyskanie powiększenia około 20x z odległości 15cm. (im większ odległość tym mniejsze powiększenie).
Dodatkowo wyposażony nasadkę z lusterkiem kątowym co można by użyć do inspekcji bga po wlutowaniu.

Tablica uzyskiwanych powiększeń:

Magnification Working Distance
92x 57mm/2.3"
79x 60mm/2.4"
52x 73mm/2.9"
27x 125mm/4.9"
20x 154mm/6.0"
Minimum Working Distance 48.2mm/1.9"

Tylko cena ... 400€+vat

I tu mam pytanie, testował to ktoś ?? bo nie chcę wydać 400€ na coś co się nie przyda ...

Re: Mikroskop USB

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2011, 18:12

#2 Re: Mikroskop USB

przez gathor 19 lutego 2011, 18:20
Ja mam dokładnie taki sam na stanie.
Gdzieś na tym forum wrzuciłem fotkę robioną tym scoupem, jak ją znajdę to wrzucę odnośnik.
W każdym razie jako zabawka - mogę go polecić, ale jako pomoc w serwisie... raczej się nie nadaje (z wyjątkiem odczytania oznaczeń na podzespołach)

edit:

W TYM wątku robiłem tym scoupem fotki gniazda CPU.

#3 Re: Mikroskop USB

przez willyvmm 19 lutego 2011, 18:38
Bardziej myślałem o tym jako o kamerze do obserwacji co się dzieje pod układem w czasie wlutu (z daleka) i inspekcji z lusterkiem po.

#4 Re: Mikroskop USB

przez gathor 19 lutego 2011, 18:45
Niestety do tego już się absolutnie nie nadaje, ale zawsze możesz spróbować.

#5 Re: Mikroskop USB

przez willyvmm 19 lutego 2011, 19:23
No to zaoszczędziłem 400€ :D
Dziękuję za pomoc.

#6 Re: Mikroskop USB

przez digix 19 lutego 2011, 20:15
Jeżeli zależy Ci aby urządzenie było podłączane poprzez port USB, to wyjściem jest kamera z przeznaczeniem do mikroskopów + mikroskopowy obiektyw. Mozna takim zestawem uzyskać obraz jak na poniższym zdjęciu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#7 Re: Mikroskop USB

przez willyvmm 19 lutego 2011, 20:55
Kamera na USB ma same zalety. Jedną z nich jest wyższa rozdzielczość (przynajmniej teoretycznie) i łatwość podłączenia do komputera i zasilanie w jednym kablu.

Mógłbyś podać jakieś bliższe info nt przedstawionych na zdjęciach urządzeń?
Ciężko będzie coś znaleźć na podstawie tylko fotek... nawet adresu z płyty CD nie da się odczytać.

#8 Re: Mikroskop USB

przez digix 19 lutego 2011, 21:29
Obiektyw dostępny jest na tej stronie, choć niekoniecznie musisz kupować ten sam, wiele firm robi mikroskopowe obiektywy, choćby Computar. Co do kamery, to tujaj wybór również jest ogromny. ideałem była by kamera Leica, niestety ceny powalają z nóg. Minimum to kamera 1.3 megapixela. Widzę, że piszesz również zza granicy, więc nie wiem jaka lokalizacja przedmiotu/sklepu Cię interesuje. Spory wybór wybór mają tutaj. Równie dobrze możesz wpisac na Ebay'u frazę: "microscope camera", każda z montażem obiektywu typu C/CS się nada.

#9 Re: Mikroskop USB

przez dir 27 kwietnia 2011, 08:29
digix napisał(a):Jeżeli zależy Ci aby urządzenie było podłączane poprzez port USB, to wyjściem jest kamera z przeznaczeniem do mikroskopów + mikroskopowy obiektyw. Mozna takim zestawem uzyskać obraz jak na poniższym zdjęciu:

Mam pytanie z jakiej odległości zostało zrobione to zdjęcie, czy za pomocą takiego zestawu jest możliwość inspekcji podczas lutowania bga ??
Czy ktoś jeszcze przetestował taki zestaw, (głównie ten obiektyw), bo zastanawiam się nad zakupem i nie wiem czy warto dać te 100$ + kamera drugie tyle, czy raczej dozbierać do mikroskopu np XTL IV. Znalazłem też na forum viewtopic.php?p=28254#p28254 , takie coś, ale tym podczas wlutu to chyba sobie nie popatrzę.

Re: Mikroskop USB

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2011, 08:29