• Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez BlastmanPL 19 listopada 2013, 23:10
Witam,

Zakupiłem niesprawny monitor celem go postawienia.
Monitor nie reagował na zasilanie więc postanowiłem zajrzeć do środka.
Widziałem, że ktoś już tutaj był, lecz żadnej ingerencji nie widać (pewnie czysta ciekawość).
Zaniepokoił mnie ślad na metalowej osłonie matrycy (przykopcenie, zwarcie) doszedłem do wniosku, że lut mocujący radiator (3) dotknął obudowy matrycy i spowodował spięcie.
Pierwszy do wymiany kwalifikował się bezpiecznik (1) wraz z mostkiem prostującym (2) - mostek GSIB4A60 zastąpiłem czterema diodami IN5408.
Teraz po włączeniu monitora na 1-2 sekundy pojawia się obraz, dioda świeci na niebiesko po czym znika i można go włączyć ponownie.
Ze względu na powstałe zwarcie może to nie być typowa usterka.

Proszę o sugestie, co dalej.

Obrazek

Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2013, 23:10

#2 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez Keli 20 listopada 2013, 09:45
Pojawiający się obraz na chwile może świadczyć o tym, że podświetlenie się zapala i zaraz gaśnie. Sprawdź pod zew. źródłem światła, np. latarka, czy obraz jest widoczny. Jakiś ślad jeszcze widać na trafo od zasilania jarzeniówek. Sprawdź przejścia na tym transformatorze. Ewentualnie po drugiej stronie może być jeszcze bezpiecznik od inwertera, bo z tej strony go nie widzę.

#3 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez WIOLAD 20 listopada 2013, 09:58
Zanika obraz czy podświetlenie?
Podstaw inne świetlówki.

#4 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez BlastmanPL 20 listopada 2013, 20:04
Słuchajcie... Dziś po pracy testowałem ekran z latarką, podświetlenie zanika, w dodatku mam wrażenie, że przez tą sekundę dolna połowa ekranu świeci ciut mocniej.
Pytanie brzmi, czy mogę podłączyć osobno każdą świetlówkę oraz gniazdo?
Swoją drogą, rozumiem, że ten model posiada 4 świetlówki (4 gniazda dwupinowe)?

--- Dodano: 20 listopada 2013, 20:34 ---

Jutro po pracy zrobię pomiary zasilania, choć jednak mam wrażenie, że dolna połowa ekranu jest jakby jaśniejsza :/ Możliwe, że górna świetlówka jest uszkodzona.
Pytanie brzmi (rozumiem, że ten monitor posiada 4 świetlówki? 4 gniazda - CN801 do CN804 z lewej strony płyty) można zamienić gniazda celem sprawdzenia górnej świetlówki?

#5 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez WIOLAD 20 listopada 2013, 21:18
BlastmanPL napisał(a):
Swoją drogą, rozumiem, że ten model posiada 4 świetlówki (4 gniazda dwupinowe)?

Dokładnie.

BlastmanPL napisał(a): Pytanie brzmi (rozumiem, że ten monitor posiada 4 świetlówki? 4 gniazda - CN801 do CN804 z lewej strony płyty) można zamienić gniazda celem sprawdzenia górnej świetlówki?

Można zamieniać lecz to nic nie da, przy uszkodzonych protekcja wyłącza inwerter.
Musisz podstawić sprawne świetlówki.

#6 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez Keli 20 listopada 2013, 22:12
Możesz równie dobrze podłączyć świetlówkę od matrycy z laptopa. Nie musisz jej nawet wymontowywać. Podłączaj trzy świetlówki z monitora i jedną z matrycy. I sprawdź wszystkie kombinacje. Tym sposobem zlokalizujesz uszkodzoną świetlówkę.
Matryce mają po dwie na górze i dwie na dole świetlówki. Jeśli któraś połówka jest ciemniejsza, może to sugerować która jest uszkodzona. Wymienić świetlówkę nie jest tak łatwo. Ale zamiast świetlówki możesz wstawić kondensator wysokiego napięcia. Jest to bardzo ważne, bo na świetlówkę idzie napięcie rzędu prawie 2000V więc kondensator musi być przynajmniej na 2kV. Zaleca się 3-5 kV.
Obrazek

#7 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez BlastmanPL 20 listopada 2013, 23:34
Test świetlówek wykonany. Nie działa jedna "para gniazd".
Jesteśmy coraz bliżej...
Przyjmując że napięcie z zasilacza jest prawidłowe, jak sprawdzić trafo podświetlenia? rozumiem, że jest następne w kolejce do sprawdzenia?

#8 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez WIOLAD 21 listopada 2013, 08:25
Zmierz i porównaj rezystancje uzwojeń.

#9 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez BlastmanPL 21 listopada 2013, 23:03
Widać, że padło coś innego.
Zaznaczyłem co jest ok.
Wylutowane trafo mają takie same opory (wcześniejszy test oporów przeprowadzony na płycie ;P widać nie ma co być leniem ;)

Mimo ich zamiany dalej ten sam "kanał" nie działa.
Nie sprawdzałem jeszcze czy za przetwornicą mam odpowiednie napięcia, pytanie czy teraz ma to jeszcze sens.
Ma ktoś schemat do tej płyty?

Obrazek

#10 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez Vogelek23 21 listopada 2013, 23:23
Zainteresował mnie element (a raczej jego brak) na pozycji TR601/TR602 (na prawo od bezpiecznika) - wygląda na wylutowany. Po drugie, spróbuj zamienić miejscami MOSFETy Q808 i Q809 i sprawdź, czy będzie różnica. I po trzecie, co to za scalak (IC551) siedzi pod tą aluminiową czapką (na lewo od bezpiecznika)? Sprawdź.

EDYCJA: I jeszcze po czwarte - wstaw zdjęcie płyty od strony ścieżek.

#11 Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka. 

przez farmer 22 listopada 2013, 09:53
Vogelek23 - IC551 to wzmacniacz audio

W załączeniu schemat Power Board 4H.0KF02 - fragment SM Philips 220CW9, powinien pasować.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Monitor iiyama e2208HDS - Pomóżcie postawić trupka.

przez Google Adsense [BOT] 22 listopada 2013, 09:53