• Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 20 kwietnia 2015, 16:46
Witam

Mam problem z monitorem Philips 241E1 Model: MWE1241T, model ID: 241E1SB/00. Po uruchomieniu matryca podświetla się cała na biało, oraz pokazuje się napis "AGING" w małej ramce na środku monitora. Gdzieś znalazłem informacje że może być to problem z wsadem eepromu, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego wsadu (zajmuje 128kb). Próbowałem wlutować pustą kość, ale niestety na niej monitor nie reaguje nawet na power.

Z góry dziękuje za pomoc

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez Google Adsense [BOT] 20 kwietnia 2015, 16:46

#2 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez amorphe 20 kwietnia 2015, 20:10
Jaki tam masz procesor i flash ?
Możesz zamieścić wsad "wyssany" z kostki flash (przypuszczam PM25LD010) oraz koniecznie z eeprom-a 24C16 ?

I mała dygresja:
Gdzieś znalazłem informacje że może być to problem z wsadem eepromu, ale nigdzie nie mogę znaleźć tego wsadu (zajmuje 128kb)

Chyba pomyliłeś kostki. To flash ma 128kB, natomiast 24C16 ma pojemność 2kB (16kb)

#3 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 21 kwietnia 2015, 16:53
Witam

Przepraszam za błąd. W załączniku do pierwszego posta dodałem zawartość flash zgrany z natury. Nie bardzo wiem jak mogę zgrać zawartość eeprom-a?

#4 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez amorphe 21 kwietnia 2015, 17:26
24C16 to zwykła pamięć szeregowa EEPROM z interfejsem I2C - sprawdź, czy Twój programator takie pamięci obsługuje (mało który nie obsługuje)
Jeśli nie, to bez problemu (za grosze) dostaniesz go w sieci - a nawet możesz wykonać sam (np. taki na LPT czy RS-232)

Wsad zgrany z pamięci flash wygląda na dobry. Dlatego tym bardziej potrzebny jest ten z konfiguracją monitora (czyli zawarty w 24C16)

#5 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 21 kwietnia 2015, 21:35
Używam programatora AJAWe-0812. Na liście obsługiwanych układów znajduje się 24C16, a mimo wszystko programator go nie rozpoznaje. Problemem może być to iż ta kość jest uszkodzona. Czy w tej sytuacji wlutowanie pustej kości może przynieść jakiś rezultat?

#6 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez amorphe 22 kwietnia 2015, 06:27
Na liście obsługiwanych układów znajduje się 24C16, a mimo wszystko programator go nie rozpoznaje

Pamięć szeregowa nie ma identyfikatora jak to jest w pamięciach flash - po prostu wybierasz z listy prawidłową kostkę i klikasz "odczytaj"
Ewentualnie sprawdź zapis i odczyt na innej sprawnej kości (użyj jakiegoś testowego, dowolnego pliku).

Z innej beczki zapytam - numer seryjny monitora ma 13 znaków i zaczyna się od "AU" ?

Czysta pamięć jak najbardziej może całkowicie unieruchomić monitor - nie mam do niego serwisówki, bo inne monitory potrafią mieć funkcję inicjalizacji pamięci (wpisywane są wartości domyślne, często automatycznie po wykryciu czystej pamięci)

#7 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 22 kwietnia 2015, 09:54
Rzeczywiście po zmianie ustawień w programi obsługującym programator udało się odczytać jego zawartość. Zamieściłem ją w pierwszym poście.

Numer seryjny monitora ma 14 znaków i zaczyna się od AU.

#8 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 22 kwietnia 2015, 10:11
Zawartość ma sporo różnic, ale spróbuj (tylko taki posiadam) :

24E1_24C16.7z

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#9 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 22 kwietnia 2015, 11:26
Zdaje się, że ten wsad rozwiązał problem. Monitor się uruchomił i działa prawidłowo. Skręcę go i poddam dalszym testom, a o wyikach poinformuje na forum. Duże podziękowania dla "amorphe"

#10 Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez matkap 27 kwietnia 2015, 12:47
Monitor działa sprawnie, dziękuje bardzo za pomoc.

Re: Monitor Philips 241E1 Białe tło matrycy, "AGING"

przez Google Adsense [BOT] 27 kwietnia 2015, 12:47