• Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez morph 14 lutego 2014, 16:24
Witam

Podzielcie się proszę techniką lutowania, wylutowywania BGA np. GPU na kartach MXM.
Mam stację Quick'a 2035 na podczerwień i zazwyczaj przy lutowaniu mam problem z upłynnieniem kulek pod układem.
Moje wrażenie jest takie jak gdyby układ nie osiągał odpowiedniej temperatury z profilu z powodu małej powierzchni PCB.
Z normalnymi płytami nie ma najmniejszych problemów, pojawiają się one tylko przy małych PCB.
Jak problem rozwiązać? Ma ktoś jakieś doświadczenie, podobne problemy, patenty na to?

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2014, 16:24

#2 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez p4p 14 lutego 2014, 16:54
Dokładnie jak mówisz. Moje rozwiązanie to 2 razy dłuższe grzanie z dołu. W przypadku demontażu hotair na 300° bo układ i tak do wywalenia. Natomiast montaż tylko na kulach PB i tutaj hot wystarczy na 240°

#3 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez oneeye 14 lutego 2014, 17:13
Nie mam quicka, ale też nie widzę takiego problemu. Moim zdaniem powinno być nawet łatwiej, ze względu na mniejszą powierzchnię. Przynajmniej ja stosuje ten sam profil, a trwa on krócej. Ratuje Cię modyfikacja profilu, jaką masz temp. "na dole" w momencie włączania "góry"?

#4 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez arvika 14 lutego 2014, 20:45
Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

#5 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez grisza69 14 lutego 2014, 22:06
Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

#6 Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez danon1 17 maja 2014, 11:53
Witam ,
ja mam 3 różne quicki i pracowałem też na innych maszynach , więc podzielę się moją wiedzą i spostrzeżeniami :

arvika napisał(a):Mając większą powierzchnie - płytę główną - ciepło z promienników zostaje przez nią zatrzymane na dłużej i przez to płyta szybciej się nagrzewa. Przy małych powierzchniach tylu karty MXM lub małe płyty (np. Macbook Air) ciepło ulatuje bokami zgodnie z zasadami fizyki. Rozwiązać to możesz np. poprzez zmianę profilu lub podniesienie temperatury dołu.

było by to prawdą gdyby preaheter grzał powietrzem ... w przypadków promienników IR powierzchnia jest zawsze tylko powierzchnią rozgrzewanego elementu , energia cieplna nie kumuluje się między preheaterem a płytą lecz przede wszystkim w samej płycie , no chyba że kolega ma quicka 2035 z grzałkami ceramicznymi IR , które same w sobie kumulują ciepło ...

grisza69 napisał(a):Podpowiem ;) , też walczyłem z tym problemem jak pracowałem na Chińskich grzałkach - poświęć stary laminat, wytnij otwór o 2 mm mniejszy ( nie będziesz musiał walczyć z mocowaniem) niż karta mxm i grzej to razem - układy będą schodzić jak masełko na tych samych profilach.

Takie rozwiązanie to zmiana interferencji fali cieplnej.

bardzo blisko jest kolega grisza69 , ale w przypadku każdego quicka 2035 ( i każdej innej stacji BGA ) lub też Quicka z czujnikiem temperatury IR stałym , zamocowanym za głowicą IR jest tak iż czujnik ten w przypadku cyklu z kartą MXM , lub małą płytą główną jak płyty macowskie -> nie jest osłonięty przed promieniami iR i dlatego błędnie odczytuje temperaturę wskazując wyższą niż jest w rzeczywistości przez co zadany profil nie osiąga właściwej temperatury .
Rozwiązaniem jest osłonięcie czujnika IR , ja kładę laminat szerokości karty mxm , za robioną karta w taki sposób aby promienie IR nie wpadały bezpośrednio w "oko" czujnika IR , lub też nie tworzyły bariery na jego drodze odczytu ("patrzenia") ,
Jeżeli ktoś ma wątpliwości to proszę zweryfikować moją wypowiedź używając dodatkowego czujnika temperatury podczas procesu z płytką osłaniającą czujnik IR od preheatera i bez .

Pozdrawiam

Re: Montaż, demontaż BGA na małych płytkach, np. MXM

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2014, 11:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).