• MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez kubad4 30 listopada 2018, 11:47
Dla osoby, która pomoże mi rozwiązać problem nagroda 50PLN przelewem.

Witam.
Mam na serwisie laptopa MSI G72 Model NO. MS-1796
Oznaczenie płyty : MS-16J61

Objawy są następujące : Po podłączeniu zasilacza pobór 8mA, brak reakcji na przycisk POWER.
NA przycisku obecne 3,3V, po naciśnięciu spada do 0V i wraca z powrotem do 3V.

Po pomiarach okazało się, że jest zwarcie na cewce 3V - CHOKE8
Na cewce 5V CHOKE9 rezystancja = 1k Ω.

Zdjąłem cewkę z płyty, na zdjęciach zaznaczyłem z której strony jest zwarcie. Doszedłem do PQ16, którego zdjąłem na chwilę, bo wydawało się, że jest zwarty lecz po wylutowaniu okazało się, że klucz jest okej. Zwarcie niestety po obu stronach PQ16.

Wykonałem próbę zwarciową na CHOKE8 podając 3V i rozkręcając do 5A, natomiast nie wyczułem nic, co by się grzało.

Podaję również pomiary z przetwornicy 3/5V oznaczonej PU7 - 1225C.

12. VIN = 19V
3. VREG3 = 3V
13. VREG5 = 5V

Bardzo proszę o pomoc w dalszej naprawie płyty.

Dla osoby, która pomoże mi rozwiązać problem nagroda 50PLN przelewem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2018, 11:47

#2 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez Lesio23 30 listopada 2018, 11:59
Zamieść poprawnie zdjęcia - to po pierwsze.
Po pomiarach okazało się, że jest zwarcie na cewce 3V - CHOKE8

Jak do tego doszedłeś ?
Czy dioda sygnalizująca ładowanie baterii świeci się ?

#3 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez kubad4 30 listopada 2018, 12:41
Przepraszam, przez przypadek wyłączyłem BBcode:)

Żadna dioda nie świeci się, ładowania baterii również.

#4 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez hlw 30 listopada 2018, 12:58
Zdejmij przetwornice 3/5V a następnie ponów pomiar rezystancji od strony 0,1Ohma.

#5 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez kubad4 30 listopada 2018, 14:05
hlw napisał(a):Zdejmij przetwornice 3/5V a następnie ponów pomiar rezystancji od strony 0,1Ohma.

Wydaje mi sie ze przetwornica bedzie okej.

Dla pewności zdjąłem - rezystancja bez zmian - dalej 0,1 Ω

Ponowilem pomiary na PQ16, nie wiem dlaczego ale zwarcie jest tylko z jednej strony klucza:

Po podaniu 3V grzeje sie PCH - U15. Nie jest gorący ale wyczuwalnie ciepły
Obrazek

#6 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez matic 30 listopada 2018, 21:22
Repeat the short circuit test on point with 0,1Ω of "CHOKE8". Measure the voltage at the end of test wires (where they are soldered to the board) at the current 5A.

#7 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez kubad4 3 grudnia 2018, 10:56
0,4V

#8 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez hlw 3 grudnia 2018, 14:04
Obadaj czy przy moście nie masz małych cewek/cewki przez które zasilany jest most, jeżeli są zdejmij i ponów pomiar rezystancji. Sprawdź rezystancje na większych kondensatorach na laminacie po drugiej stronie mostu.

#9 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez matic 3 grudnia 2018, 20:03
kubad4 napisał(a):Wykonałem próbę zwarciową na CHOKE8 podając 3V i rozkręcając do 5A, natomiast nie wyczułem nic, co by się grzało.
kubad4 napisał(a):,4V
5A * 0,4V= 2W power loss
At that power loss something should be pretty warm. Repeat the short circuit test and check the entire board for hot component again.

#10 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez kubad4 5 grudnia 2018, 11:15
matic napisał(a):
kubad4 napisał(a):Wykonałem próbę zwarciową na CHOKE8 podając 3V i rozkręcając do 5A, natomiast nie wyczułem nic, co by się grzało.
kubad4 napisał(a):,4V
5A * 0,4V= 2W power loss
At that power loss something should be pretty warm. Repeat the short circuit test and check the entire board for hot component again.

Jedyna rzecza jaka sie nagrzewa to PCH.

hlw napisał(a):Obadaj czy przy moście nie masz małych cewek/cewki przez które zasilany jest most, jeżeli są zdejmij i ponów pomiar rezystancji. Sprawdź rezystancje na większych kondensatorach na laminacie po drugiej stronie mostu.

Po drugiej stronie laminatu nie ma cewek/kondensatorów.
Wydaje mi się, że cewką odpowiedzialna za zasilanie PCH jest CHOKE13.
Wylutowałem ją, ale po podaniu 3V na cewkę CHOKE8 dalej PCH sie grzeje :/

#11 Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez Lesio23 5 grudnia 2018, 16:01
Przy próbie zwarciowej grzeje Ci się PCH tak ?
Jeśli tak to masz go na 99% do wymiany.

Re: MSI G72 - Zwarcie w linii 3V

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2018, 16:01
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).