• MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

przez Shonari 6 grudnia 2024, 19:58
Cześć,
Jak w temacie - w moje ręce wpadł PC zamknięty w małej obudowie, a dokładniej MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 z objawem takim, że w zasilaczu po podpięciu go do komputera gaśnie dioda.
Sprzęt rozkręciłem, wymontowałem płytę główną i oczywiście 0Ω na głównym rezystorze pomiarowym zaraz za gniazdem zasilania.
Mierząc po kolei wszystkie cewki niestety wyszło na to, że zwarcie jest na cewce w pobliżu CHOKE8, a mianowicie na cewce od CPU. Po zdemontowaniu CPU zwarcie ustąpiło. CPU sprawdziłem i rzeczywiście wyszło na to, że jest uszkodzony.
Przy demontażu CPU okazało się, że uszkodzeniu uległ także NCP3235 (przywarcie na cewce obok).
Po wylutowaniu układu rezystancja znacznie wzrosła, na pozostałych cewkach rezystancje w normie, więc zamówiłem układ z ali i dzisiaj go wymieniłem.
Po tym jak układ wlutowałem okazuje się, że na cewce obok jest rezystancja 19Ω. Płyty nie zasiliłem, ponieważ nie jestem pewny czy taka rezystancja jest w porządku.
Robiąc pomiary na NCP3235 ustaliłem, że 19Ω znajduje się na pinach VSWH. Spadek występujący na tej linii to 0,0199V.
The VSWH pin is the connection of the drain and source of the internal NMOS switches. At switch off, the
inductor will drive this pin below ground as the body diode and the NMOS conducts with a high dv/dt.

Oznacza to uszkodzony wewnętrzny NMOS?

Pomiary rezystancji układu NCP3235
1 SS - 3MΩ
2 FB - 5,7kΩ
3 COMP - 5,8MΩ
4 ISET 9,2kΩ
5,37 AGND - 0Ω
6 MODE - 88kΩ
7 PG - 4kΩ
8-14, EP42 VIN - 5,2MΩ
15,29-34,EP43 - 19Ω
16-28 PGND - 0Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
38 VB - 83kΩ
39 VCC - 10MΩ
40 EN - 12kΩ

Załączam także zdjęcie wlutowanego układu, który po sprawdzeniu pod mikroskopem z każdej strony moim zdaniem jest wlutowany prawidłowo.
Obrazek

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2024, 19:58

#2 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 21:31
Shonari napisał(a):15,29-34,EP43 - 19Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
O ile na VSW może wystąpić niska rezystancja (jeśli jest to przetwornica, zasilająca któryś z bloków procesora), o tyle na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej. Wylutuj układ i ponów pomiary rezystancji do masy na padach 29-36 na płycie.

#3 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

przez Shonari 12 grudnia 2024, 22:00
Vogelek23 napisał(a):na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej

Po pomiarze następnego dnia okazało się, że na nodze 36 (BST) rezystancja znacznie wzrosła. Być może początkowo mierząc na szybko omyłkowo dotknąłem nogi numer 35 (VSW).
Oczywiście po tym, jak okazało się, że wszystko jest w porządku sprzęt złożyłem i wszystko działa prawidłowo.
Reasumując uszkodzona była przetwornica NCP3235 i CPU.
Dziękuję ślicznie za pomoc.

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2024, 22:00