• Myjka ultradźwiękowa do BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez exen 17 października 2012, 23:55
Witam serdecznie.

Proszę o doradzenie przy zakupie małej myjki ultradźwiękowej do zastosowań przy myciu układów BGA po kulkowaniu, oraz małych układów elektronicznych po lutowaniu.

Co warto kupić, gdzieś wyczytałem opinie na temat myjek w obudowach plastikowych że są nic nie warte i lepiej zainteresować się tymi całymi ze stali?. Proszę o doradzenie i podanie modeli wartych zakupu.

Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2012, 23:55

#2 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez Macpod 18 października 2012, 10:06
Musisz podać jaki masz na to budżet, sam właśnie tez zastanawiam się nad myjką około 5-6L, tak by chociaż połowę płyty na raz dało się wsadzić, jednak ceny wszystkich to co najmniej 860zł.

#3 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez exen 18 października 2012, 12:34
Mam 1000zl na to przeznaczone.

#4 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez Macpod 18 października 2012, 14:22
Też chcę tyle mniej więcej przeznaczyć, jedynie znalazłem: PROCLEAN 1040 (4L, cena 980zł), jakiś no-name 410A od hot-air (5L, cena 999zł), kolejne no-name celan 50 plus (5l, 860-880zł).
Teraz która będzie wydajniejsza, piersza ma ultradźwięki 100W, 300W grzania, druga 100W i 650W grzania, i trzecia 195W (nie podane ile na ultradźwięki ile na grzanie).
Zastanawiałbym się raczej nad 2 pierwszymi, w kierunku 410A, ale może ma ktoś sprawdzony sprzęt w podobnej cenie, ewentualnie opinie na temat podanych myjek, myślę że i mi i Koledze exen się to przyda.

#5 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez marek216 18 października 2012, 16:30
Proponuję dołożyć i przeznaczyć te pieniądze na programator lub oscyloskop.
W praktyce po myjkę prawie się nie sięga. Po lutowaniu kuweta izopropanol i pędzelek.
Taniej, szybciej i dokładniej.

#7 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez insert 18 października 2012, 21:19
Z tego co czytałem to nie zaleca się myć układów BGA w myjce bo można je uszkodzić.
Ja w myjce głównie myję sita. Po za tym rzadko po nią sięgam. Zdecydowanie po kulkowaniu układu wolę go umyć pędzelkiem, szybciej i mniej zużywam IPA.

#8 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez Rufio 18 października 2012, 23:27
insert napisał(a):Z tego co czytałem to nie zaleca się myć układów BGA w myjce bo można je uszkodzić.
Ja w myjce głównie myję sita. Po za tym rzadko po nią sięgam. Zdecydowanie po kulkowaniu układu wolę go umyć pędzelkiem, szybciej i mniej zużywam IPA.

Pierwsze słyszę o tym aby nie myć układów w myjce, może chodzi koledze o to aby mając silną myjkę nie kłaść płyty ani układów BGA bezpośrednio na spód myjki - tylko na koszyku w pewnej odległości od spodu - to się zgadza.

Ja korzystam z sit do grzania bezpośredniego których nie ściągam w trakcie kulkowania. Lutuję za pomocą podczerwieni i praktycznie każdy układ myję po tym w myjce wraz z sitem - które po chwili praktycznie samo schodzi z układu. Oprócz samego czyszczenia jest to pierwszy test jakości kulkowania, bo kule które źle siadły, albo nie uzyskały odpowiedniego połączenia z układem same od niego odpadają podczas czyszczenia...

pzdr
Rufio

#9 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez insert 19 października 2012, 00:02
Opieram się na opinii kolegi Vogelek23: "Nie zalecam mycia płyt w myjkach ultradźwiękowych (zwłaszcza nowszych platform), gdyż istnieje ryzyko uszkodzenia np. rdzeni układów BGA."

Cytat zaczerpnięty z artykułu: viewtopic.php?f=232&t=986

Sam kilkakrotnie czyściłem układy BGA po okulkowaniu w myjce ultradźwiękowej i między kulkami czasem zostawał nalot.
Po przeczytaniu tego artykułu zaprzestałem czyścić układy w myjce i robię to pędzelkiem (szybciej i dokładniej i mniejsze zużycie izopropanolu) a po za tym śpię spokojnie (stosuje się do rad mądrzejszych od siebie).
Co do ściągania sita z układu (też używam sit do grzania bezpośredniego), stosuje taki topnik oraz jego odpowiednią ilość, że zazwyczaj nie mam problemu za ściągnięciem sita z układu.

#10 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez exen 27 października 2012, 19:29
Bardzo dziękuję za porady, zrezygnowałem z zakupu dużej myjki do płyt głównych chcę kupić małą myjkę do czyszczenia sit oraz narzędzi, czy jest sens płacenia 1000zł, czy może coś takiego się nada: http://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny-i-m ... ykiem.html

Proszę o poradę.

#11 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA 

przez marek216 27 października 2012, 20:10
Całkowicie do tego co napisałeś wystarczy taka
http://www.hotair.pl/pl/sklep/wanny-i-m ... word=myjka

Lata w serwisie nauczyły mnie że bajery nie zarabiają - sprzęt bez bajerów typu zegar czy wyświetlacz działa tak samo i zawsze zostaje kilka setek na to na czym nie da się oszczędzać:
podstawki programatorów, interfejsy czy inne specjalistyczne zabawki.

#12 Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez exen 27 października 2012, 20:18
Serdecznie dziękuję za pomoc, tak zrobię, kupię tą którą polecasz masz rację mam programator VP590 i brakuje mi kilku podstawek które nie są tanie, a są potrzebne do nich dołożę.

Z wyrazami szacunku dla wszystkich forumowiczów, pozdrawiam serdecznie.

Re: Myjka ultradźwiękowa do BGA

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2012, 20:18