• Naprawa baterii Lenovo L19D4PF4 (Lenovo Slim 7 14ARE05)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Naprawa baterii Lenovo L19D4PF4 (Lenovo Slim 7 14ARE05)

przez ankheg 5 stycznia 2025, 22:43
Cześć,

Chciałbym naprawić baterię jak w temacie, model L19D4PF4. Bateria w systemie pokazuje 0% i nie ładuje się. Układ ładowania w laptopie działa poprawnie. Wiem że niesprawna jest bateria, bo kupiłem ją jako uszkodzoną.

Bateria na złączu pokazuje 0V. Składa się z 4 ogniw i powinna mieć 15.36V. Zerwalem cześć folii i dostałem się do ogniw. Ogniwa 1,3,4 wydają się ok, miały napięcia ok 3.8V. Ogniwo 2 miało napięcie ok 1V. Podładowałem je do 3.8V i liczyłem że może jeśli napięcia na wszystkich ogniwach będą zbalansowane to bateria się ożywi. Niestety nadal na złączu jest 0V. Mimo tego, że gdy sprawdzam na 4 ogniwie, sumaryczne napięcie wynosi ponad 15V.
Czy jest jakaś metoda żeby zresetować BMS, bez sprzętu typu Laptop Battery Analyzer NLBA1 czy softu, i odblokować baterię?
Może odłączenie ogniw pomoże? Póki co nie dobrałem się do płytki, tylko jej tyłu gdzie są punkty pomiarowe. Boję się ją wyciągać na siłę, żeby nie złamać, a nie bardzo wiem gdzie i jak jest przymocowana.

Dzięki,
Rafał

Re: Naprawa baterii Lenovo L19D4PF4 (Lenovo Slim 7 14ARE05)

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2025, 22:43

#2 Re: Naprawa baterii Lenovo L19D4PF4 (Lenovo Slim 7 14ARE05)

przez xamledyD 6 stycznia 2025, 00:31
Witam.
Kontroler zapewne zdążył już "odnotować" krytyczny spadek napięcia na jednym z ogniw akumulatora. Próba resetu BMS-a przez odłączenie ogniw i ponowne podłączenie raczej może całkowicie zablokować sterownik.
Abstrahując od faktu iż ogniwo które napięcie spadło poniżej 2.5 V nie powinno być w ogóle używane ze względu na nieodwracalną degradację chemiczną, aby móc doradzić coś więcej na temat możliwości komunikacji z akumulatorem musiałbyś zidentyfikować układ kontrolera znajdującego się na PCB akumulatora.
Pokaż jak BatteryMon widzi ten akumulator (zrzut ekranu z oknem zawierającym informacje na temat akumulatora).
Pozdrawiam

Re: Naprawa baterii Lenovo L19D4PF4 (Lenovo Slim 7 14ARE05)

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2025, 00:31