• Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

przez Piotrvx 28 grudnia 2023, 20:33
Witam trafił mi na serwis dość egzotyczny laptop z uszkodzoną komorą chłodzącą . Koszt używanej z chin to 600zł Budowa identyczna jak w Heat Pie. Chłodzenie mogę zlutować, ale nie wiem jakim płynem ją uzupełnić. W sieci znalazłem od oleju mineralnego (nie działa ) , płyn do chłonic (nie działa ) po alkohol itd.
Bardzo proszę o pomoc.

Re: Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

przez Google Adsense [BOT] 28 grudnia 2023, 20:33

#2 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

przez ctro 28 grudnia 2023, 22:51
Z tego co wiem, to jest tam gaz, który rozpręża się po stronie procesora i skrapla przy radiatorze na wentylatorze. To jest ściśle kontrolowana ilość na etapie produkcyjnym i w takich warunkach szczelnie zamykane.
Wg mnie awykonalne zadanie dla standardowego serwisu.

Co to za sprzęt? Może jest na jakiejś licencji i dopasujesz coś od bardziej popularnego sprzętu.

Edit:
https://myheatsinks.com/heat-pipe-solut ... eat-pipes/

Ok, jest to jednak napełniane cieczą, która zmienia stan skupienia w gaz pod wplywem temperatury. Potrzebna jest niemal idealna dawka, aby zachodziło parowanie i kondensacja.

#3 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 grudnia 2023, 01:57
Piotrvx napisał(a):W sieci znalazłem od oleju mineralnego (nie działa ) , płyn do chłonic (nie działa ) po alkohol itd.
Byłeś blisko, ale i tak muszę Cię zmartwić - naprawa ciepłowodu w warunkach domowych/warsztatowych jest w zasadzie niemożliwa.

Ciepłowody są najczęściej napełniane wodą destylowaną, wykonuje się to jednak w ściśle określonych warunkach. Ciepłowód - którego jeden koniec jest szczelnie zamknięty - jest napełniany cieczą (ok. 0,3-1ml) przez otwór techniczny na "otwartym" końcu. Następnie ciecz jest podgrzewana do temperatury wrzenia, aby para wodna "wypchnęła" powietrze z wnętrza ciepłowodu. Gdy ciecz jeszcze wrze, w odpowiednim momencie "otwarty" koniec ciepłowodu jest szczelnie zamykany (zaciskany mechanicznie), zaś otwór techniczny zalutowywany. W ten sposób w ciepłowodzie tworzy się podciśnienie - jego wartość nie powinna przekraczać 15Pa (w praktyce jest to niemal próżnia absolutna). Wyższe ciśnienie powoduje spadek efektywności chłodzenia - już przy 13kPa (87-procentowa próżnia) efektywność ciepłowodu spada do zera.

#5 Re: Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

przez Piotrvx 9 stycznia 2024, 12:54
Bardzo dziękuje za pomoc. Z czystej ciekawości jeszcze potrenuje na uszkodzonych chłodzeniach. Po przylutowaniu ciepłowodów na sprawne wszystko działa. :)

Re: Naprawa chłodzenia w laptopie (Heat Pipe)

przez Google Adsense [BOT] 9 stycznia 2024, 12:54