• Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez mario 17 maja 2011, 12:50
Witam.

Pacjent trafił na problem z grafiką. Wcześniej był w innym serwisie. Efekty ich pracy oceńcie sami :D

Obrazek

Obrazek

Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2011, 12:50

#2 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez digix 17 maja 2011, 12:57
Za bardzo wzięli sobie teorię o "termopadach" do serca. :lol:

#3 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez demeo 17 maja 2011, 13:08
Ale i grafika chyba była ostro wygrzewana skoro, aż laminat się lekko odbarwił :)

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez mario 17 maja 2011, 13:16
Nie wiem co to za patent,ale te blaszki dociskały radiator, a dodatkowo "pływały" w paście silikonowej.

#5 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Usunięty Użytkownik 402 17 maja 2011, 13:19
To był program kulinarny ,, gotuj z serwisem'' pod tytułem ,,grafika w sosie własnym''

#6 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez ablacon64 17 maja 2011, 17:46
Terrible. They probably did a reflow and the chipset looks like it has bubbles.

#7 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Vogelek23 17 maja 2011, 17:48
LAZY napisał(a):To był program kulinarny ,, gotuj z serwisem'' pod tytułem ,,grafika w sosie własnym''

"Do nagrzanego do 250°C piekarnika włożyć płytę na 10 minut, po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia" :lol:

#8 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Dawid20 17 maja 2011, 19:18
Vogelek23 napisał(a):
LAZY napisał(a):To był program kulinarny ,, gotuj z serwisem'' pod tytułem ,,grafika w sosie własnym''

"Do nagrzanego do 250°C piekarnika włożyć płytę na 10 minut, po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia"

Dzieciaki z xboxami tak robią ... miałem takiego jednego ...

#9 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez demeo 17 maja 2011, 19:30
Dawid20 napisał(a):
Vogelek23 napisał(a):

"Do nagrzanego do 250°C piekarnika włożyć płytę na 10 minut, po czym wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostygnięcia"

Dzieciaki z xboxami tak robią ... miałem takiego jednego ...

Oj nie tylko z xboxami i nie tylko dzieciaki...

--
pozdrawiam,
demeo

#10 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez kamil198405 17 maja 2011, 20:12
To jest właśnie "poprawianie układu chłodzenia" z aukcji allegro

#11 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez lutownicze 25 czerwca 2011, 17:41
A nikt z was nie zauwazył tych uroczych bąbelków.. tego wielkiego.. ? :wtf:
Ależ są urocze :lol:
Aż się wierzyć nie chce, że mogło to działać, w końcu jakby nie działało to by chyba termopadów nie dawali co ? :D

#12 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez elmer 2 listopada 2011, 23:56
Witam :) Nawiązując do tematu chciałem zapytać czy może macie jakiś sposób
oczywiście mniej bolesny żeby schłodzić takowy model w miarę rozsądnym kosztem
żeby nie trzeba było chip`u zmieniać kilka razy do roku? :)

#13 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Vogelek23 3 listopada 2011, 04:57
elmer napisał(a):Witam :) Nawiązując do tematu chciałem zapytać czy może macie jakiś sposób

Są różne sposoby. Ja stosuję suchy lód, a jak zabraknie, to zakładam futro z niedźwiedzia polarnego i zamykam się z laptopem w lodówce :lol:

#14 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez kamilj 3 listopada 2011, 09:36
elmer napisał(a):Witam :) Nawiązując do tematu chciałem zapytać czy może macie jakiś sposób

Chipa nie wymienia się kilka razy w roku. Jeśli jest zamontowany fabrycznie nowy posłuży długo. Jeśli ktoś mówi, że montuje nowy, a po tym laptop działa kilka miesięcy - oszukuje.

#15 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez elmer 9 listopada 2011, 23:28
Rozumiem, że to dział "na wesoło", ale moje pytanie jest "na poważnie" :)

#16 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Usunięty Użytkownik 402 10 listopada 2011, 00:53
Wentylator na stałę zasilony, podkładka chłodząca pod spód i klimatyzowane pomieszczenie z filtrami żeby kurz nie zapychał radiatora.

#17 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Vogelek23 10 listopada 2011, 04:20
elmer napisał(a):Rozumiem, że to dział "na wesoło", ale moje pytanie jest "na poważnie"
Jeśli jest na poważnie, to mamy forum Ogólne/Hyde Park do takich zapytań.

#18 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez danon1 8 sierpnia 2012, 08:16
Witam
Aby obnizyc temperature GPU wystarczy postawic uklad na wiekszych kulach . najwieksze jakie udalo mi sie tam wcisnac to 0,76 ,+ copper pad 0,5mm+ term pad 0,2mm = temperatura na gpu 45st. -

Pozdrawiam

#19 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez michal3411 8 sierpnia 2012, 21:02
danon1 napisał(a):Witam
Aby obnizyc temperature GPU wystarczy postawic uklad na wiekszych kulach . najwieksze jakie udalo mi sie tam wcisnac to 0,76 ,+ copper pad 0,5mm+ term pad 0,2mm = temperatura na gpu 45st. -

Pozdrawiam

To trzeba było od razu postawić takie same pod rdzeniem i było by z głowy ;)

#20 Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez czorny 9 sierpnia 2012, 00:08
michal3411 napisał(a):
danon1 napisał(a):Witam

Pozdrawiam

To trzeba było od razu postawić takie same pod rdzeniem i było by z głowy ;)

Pod rdzeń nie może dać takich samych jak pod układ bo wtedy całość będzie za wysoko i po założeniu radiatora nie zamknie tego w obudowie, więc aby realnie obniżyć temperaturę GPU trzeba zamontować chłodzenie wodne. W związku z tym, że mało tam miejsca na typowe wodne chłodzenie jakie można zastosować w przypadku PC należy załatwić kroplówkę ze szpitala i wszystkie te przewody i igły. Po połączeniu całego tego gąszczu przewodów "kroplówkowych" można je umieścić w plecaku i dalej mamy "komputer przenośny".

Pozdrawiam ;-)

Re: Naprawa grafiki w TX1000 ;-)

przez Google Adsense [BOT] 9 sierpnia 2012, 00:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).