• Naprawa gwintów laptopowych

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Naprawa gwintów laptopowych

przez michalo007 18 kwietnia 2023, 20:52
Cześć,
borykam się z problemem związanym z naprawami gwintów laptopowych.
Próbowałem różnych metod, od spawania plastiku (uciążliwe i nie zawsze możliwe)
Testowałem też kilka różnych klei epoksydowych, ostatnio dobrze się sprawdzał technicqll metalowy klej epoksydowy. Jednak przy ostatniej naprawie trochę napsuł mi nerwów :/
znalazłem kanał na yt https://www.youtube.com/@scompservice gdzie są same tego typu naprawy i widać, że zrobione są perfekcyjne, jednak nigdzie w komentarzach nikt nie podaje czym to jest klejone.
Czy ktoś na podstawie filmów jest w stanie ocenić co to za klej?
Znalazłem gdzieś na forum, że ktoś polecał "ERSACHEM PLASTIC WELDING SYSTEM" ale czy będzie on aż bardzo lepszy od wspomnianego technicqll?

Jeśli to nieprawidłowy dział to proszę o przeniesienie :)

Re: Naprawa gwintów laptopowych

przez Google Adsense [BOT] 18 kwietnia 2023, 20:52

#2 Re: Naprawa gwintów laptopowych

przez Morthyr 6 czerwca 2023, 12:59
Hej,
Nie wiem czego używa autor wskazanego przez Ciebie kanału, ja używam dwóch: Steel Weld Epoxy i Titanium 5 Epoxy - oba też od VersaChem. Ten do plastiku osobiście uważam za porażkę totalną, ale może trafiła mi się jakaś przeterminowana i/lub źle przechowywana sztuka. (okropny chemiczny drażniący zapach, podczas kilkunastu testów - nie połączył skutecznie żadnego plastiku). Steel weld jest bardziej płynny i długo schnie (min 24h - wstępnie szybciej), ale w/g mnie wiąże rewelacyjnie. Titanium 5 wstępnie wiąże bardzo szybko i jest dość gęsty, ale w/g mnie efekt końcowy lepszy uzyskujemy na Steel Weld.
Pozdrawiam.

#3 Re: Naprawa gwintów laptopowych

przez ctro 6 czerwca 2023, 13:17
Klej cyjanoakrylowy + proszek do pieczenia.
Najtańsza i najlepsza metoda.

Re: Naprawa gwintów laptopowych

przez Google Adsense [BOT] 6 czerwca 2023, 13:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).