• Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

#1 Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 8 lutego 2025, 17:39
Dzień dobry, chciałbym naprawić zasilacz do laptopa Samsung np350e5c so4pl ale przerasta to moje umiejętności. Na wyjściu nie ma zasilania, wtyczka jest sprawna zielona lampka na zasilaczu świeci. Sprawdziłem zimne luty brak. Prąd wchodzi wtyczka i jej lutowanie sprawna. Rozebrałem go co bym mógł dalej zrobić co pomierzyć multimetrem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chciałbym nauczyć się czegoś w praktyce wiem mogę kupić nowy. Poczytałem trochę i to raczej żadna z tych prostych usterek. Dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2025, 17:39

#2 Re: Naprawa zasilacza Samsung

przez Vogelek23 8 lutego 2025, 19:57
Naprawa takich zasilaczy to zadanie tylko dla osób, które mają dużą wiedzę i sporo praktyki w zakresie napraw urządzeń elektronicznych, a także znają podstawy BHP - w zasilaczach występuje bowiem napięcie niebezpieczne dla zdrowia i życia, toteż ODRADZAM jakiekolwiek naprawy w takich urządzeniach osobom początkującym (czytaj: Tobie). Znajdź sobie inne rzeczy, na których mógłbyś trenować, ale zasilane niskim napięciem (np. płyty do laptopów czy komputerów stacjonarnych).

Na marginesie - skoro dioda się świeci, to napięcie na wyjściu musi być obecne - a skoro nie masz napięcia na wtyczce, to najprawdopodobniej masz uszkodzony kabel, wtyczkę lub przerwę w PCB (kiepska jakość zdjęć nie pozwala na ocenę tego ostatniego). Wystarczy zmierzyć rezystancję - NA ODŁĄCZONYM OD PRĄDU ZASILACZU - pomiędzy punktem, gdzie masz przylutowany czarny przewód a masą wtyczki, oraz pomiędzy punktem, gdzie masz przylutowany czerwony przewód a środkowym bolcem wtyczki.

#3 Re: Naprawa zasilacza Samsung

przez matic 8 lutego 2025, 19:58
Hello!

Given that you have no experience, you must first be aware of the dangers of tampering with this power supply.
There are high voltages present on this board (up to 400V), and may remain present on the board for some time even after disconnecting it from the mains. You could suffer a fatal electrical shock!

If you are aware of the danger and know what you are doing, measure the DC voltage directly on both electrolytic capacitors marked in the picture below.
Obrazek

#4 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 9 lutego 2025, 09:22
Dzień dobry, dziękuję za wskazówki zmierzyłem rezystancję tak jak pisałeś na przewodzie zasilacz nie podłączony do prądu w obu przypadkach multimetr pokazuje zero. Zmierzyłem też napięcie tych kondensatorów oba pokazują zero przy wyłączonym zasilaniu. Dziękuję za ostrzeżenia, zdaję sobie sprawę że to niebezpieczne. Czytałem, że trzeba rozładować kondensatory i zmierzyć, przed przystąpieniem do pomiarów. Używam też gumowych rękawiczkek. Staram się być bardzo ostrożny wiem, że to nie żarty. Pomiary wykonałem raczej dobrze. Jakieś sugestie co mógłbym zrobić dalej.
Obrazek
Obrazek

#5 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez matic 9 lutego 2025, 12:18
mintka17 napisał(a):Zmierzyłem też napięcie tych kondensatorów oba pokazują zero przy wyłączonym zasilaniu.
The voltages must be of course measured when the power supply is turned on.

However, I'm pretty sure that the copper path on the PCB is broken at the marked location. Check/restore the connection.
In addition, the resistor R40 (2kΩ/5%, package 1206) seems also mechanically damaged and needs to be replaced, but this is not the cause of the current fault.
Obrazek

#6 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 9 lutego 2025, 13:02
Połączenie przywrócone, pomiar kondensatorów oba tak samo 0.02 prąd włączony. Tam gdzie jest wyjście czyli czerwony kabelek i czarny jest zero mimo, że zielona dioda się świeci.
Obrazek

#7 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez matic 9 lutego 2025, 13:32
Perform the following measurements, when the power supply is turned off (green LED is turned off):
- Measure the resistances to ground on points A, D.
- Measure the resistance between point B and point E.

Perform the following measurements, when the power supply is turned on (green LED is turned on):
- Measure the voltages to ground on points B, C, E.

Obrazek

#8 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 9 lutego 2025, 14:47
Bateria zmieniona źle przyłożyłem sondę. Wyłączony prąd pomiar rezystancji
A-uziemienie 0.00Ω
D-uziemienie 0.00Ω
B-E - 0.00Ω
Prąd włączony pomiar napięcia
B uziemienie 176 v
C-uziemienie 183 v
E-uziemnienie 188 v

#9 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez matic 9 lutego 2025, 15:26
mintka17 napisał(a):Wyłączony prąd pomiar rezystancji A-uziemienie 0.01
D-uziemienie 0.01
B-E - 0.00
Please, edit your post with the measurement units. "0.01" may mean 0.01kg, 0.01µF, 0.01V, 0.01mA, 0.01kΩ, ...

mintka17 napisał(a):Prąd włączony pomiar napięcia
B uziemienie 7.01 v
E-uziemnienie 0.02 v
If the values of resistances above are in Ω, something is definitely wrong with your meter or your measurements are wrong.
How is it possible that the resistance between points B and E is 0.01Ω but there are different voltages on this points?
Please, check all your measurements with another meter, or at least replace the batteries in your meter.

#10 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 9 lutego 2025, 21:00
Przepraszam źle zmierzyłem. Teraz powinno być prawidłowo. Sprawdziłem kilka razy. Wyłączony prąd pomiar rezystancji
A-uziemienie 0.00Ω
D-uziemienie 0.00Ω
B-E - 0.00Ω
Prąd włączony pomiar napięcia
B - uziemienie 0.00 v
C-uziemienie 0.00 v
E-uziemnienie 0.00 v

#11 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez matic 9 lutego 2025, 21:15
It's almost impossible for there to be 0V everywhere when the green LED2 is on. Are you sure you measured the voltages while the power supply was turned on and the green LED was on?

If so, you must have had the meter set to AC voltage range instead of DC.
If you are sure that you measured at the DC voltage range, there must be something wrong with your meter or test leads. Please, check the voltage measurements with another meter.

#12 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 10 lutego 2025, 17:57
Przepraszam i dziękuję za cierpliwość do mnie. Miałeś rację zmierzyłem AC zamiast DC Pomiar DC włączony zasilacz dioda świeci.
B-G 173 v
C-G 183 v
E-G 188 v
Wiem jestem gamoń.

#13 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez matic 10 lutego 2025, 21:59
mintka17 napisał(a):BG 173 v
C-G 183 v
E-G 188 v
But these are also completely impossible and meaningless measurement results. In this part of the circuit we expect voltages in the range of up to 30V, but you measured almost 200V, which makes no sense.

Get yourself an adjustable bench power supply and learn how to use your meter first, only then we can continue with this topic.
Knowledge of how to use a multimeter is one of the most basic things here. Unfortunately, we cannot continue this topic without acquiring at least basic knowledge of electrical engineering.

I also highly recommend that you start with some simpler and safer circuit that operates at lower voltages, as given the knowledge you have shown so far, I'm rightly concerned about your safety.

#14 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 10 lutego 2025, 23:07
Ok masz rację zmierzyłem 200v bo jak zmierzyłem 750 v to wszędzie pokazywał 0.01 a mówiłeś, że to niemożliwe.Bo dioda się świeci. Tak masz rację muszę poczytać i się podszkolić z obsługi multimetru. Możemy na razie zawieść wątek aż nie kupuje porządnego sprzętu i nie nauczę się jego obsługi. Dziękuję za chęć pomocy.

#15 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez carrneiro 11 lutego 2025, 11:42
Zakresy 200V i 750V są tylko na prądzie AC. Nie potrzebujesz lepszego sprzętu. Potrzebujesz wiedzy jak go używać.

#16 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 11 lutego 2025, 12:10
Czyli od samego początku mierzyłem dobrze. Pomiar wszędzie był 0.01 v na mierniku 20v zaznaczone. A kolega, że to niemożliwe. Od tego już sam zgłupiałem i wyszło jak wyszło. Przez to, że nie mam doświadczenia i multimetr miałem może kilka razy w rękach dałem sobie wmówić, że wynik jest zły bo to ja źle mierzę. Nie mam pretensji bo ciężko pomagać pisząc bez fizycznego kontaktu z urządzeniem.

#17 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez carrneiro 11 lutego 2025, 13:36
mintka17 napisał(a):Czyli od samego początku mierzyłem dobrze.

Tego nie wiemy.
mintka17 napisał(a):Pomiar wszędzie był 0.01 v na mierniku 20v zaznaczone. A kolega, że to niemożliwe.

Bo nie jest to możliwe :)

Zrób tak: Zakres DC 20V na multimetrze, czarna sonda do MASY, GND. Czerwona do punktów lutowania diody LED4 z jednej i drugiej strony. ZASILACZ WPIĘTY DO 230V! Podaj wyniki. (ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ!)
Zrób też zdjęcie w które gniazda multimetru masz wpięte sondy przy tym pomiarze.

#18 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 11 lutego 2025, 17:36
Obrazek
Obrazek
Pomiar zrobiony tak jak na zdjęciu, choć podczas robienia zdjęcia omckneła mi się ręka. Za każdym razem inny od 0.5-1.8-2.8-4 v nigdy powyżej 4 v nie wiem czemu taka rozbieżność natomiast z drugiej strony diody Led 4 zawsze 0.00-0.01 v.

#19 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez Vogelek23 11 lutego 2025, 19:38
Czyli jednak masz jakieś 5,3V. To teraz zmierz tak: czarna sonda tam, gdzie czarne kółko, czerwona sonda tam, gdzie czerwone kółko. Zrób zdjęcie takie samo, jak wyżej (pierwsze) z wynikiem pomiaru.
Obrazek

#20 Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez mintka17 12 lutego 2025, 16:04
Obrazek
Dzień dobry, pomiar zrobiony 0.01 v

Re: Naprawa zasilacza GreenCell AD20P

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2025, 16:04