• Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

przez N3Star 15 września 2021, 14:07
Witam, wymyśliłem sobie, że chciałbym umieć naprawiać układy BGA, czy to z laptopów, czy to z konsol itp. Sprawiłem sobie tytułowy podgrzewacz, miałem już hot air Zhaoxin 858D i jakieś podstawowe podstawki do reballingu. No i tu się zaczynają schody. Korzystając z porad użytkownika "grisza69" położyłem płytę od PS3 (tak wiem, trudne na początek :) ) podgrzełem ją do ~150 stopni na podgrzewaczu i zaatakowałem od góry; dysza niekoniecznie jest idealna do RSX, bo jest tylko 41x41, no i... nic. Na podgrzewaczu 210, hot-air temperatura 280 stopni, nawiew dochodzi do 4, na termometrze obok procesora ~235 stopni, zeszło mi się z tym w sumie jakieś 15 minut, a ten ani nie drgnie. A zatem moja prośba: macie może jakieś porady na początek zabawy?

Jeszcze tak swoją drogą, gdzieś czytałem, że niektóre podgrzewacze mają problem z termoparą przekłamującą temperaturę, może to jest problem z tą jednostką?

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

przez Google Adsense [BOT] 15 września 2021, 14:07

#2 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

przez Vogelek23 17 września 2021, 22:21
Przeczytaj ten post, zaadaptuj jego treść do swoich "maszyn" i przestań katować tę płytę: post257051.html#p257051

#3 Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

przez N3Star 18 września 2021, 13:23
Poczytałem, przydatne wiadomości, "profil" podgrzewacza miałem ok, problemem okazała się być temperatura na wylocie dyszy - po środku była za niska, po bokach to nawet nie wspominam, a sam podgrzewacz trochę zbyt mocno podgrzewa płytę - na wyświetlaczu 180 stopni, a termopara pod RSX około 210 stopni. Co do płyty, to ktoś przede mną zdążył już ją zakatować :) - nieudany delid.

Re: Naprawy BGA z podgrzewaczem T-8280

przez Google Adsense [BOT] 18 września 2021, 13:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).