• Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez kamil198405 10 grudnia 2011, 15:16
Witam
Pojawiła się nowa maszyna bga od Jovy, chciałbym zapoczątkować dyskusję na jej temat ponieważ w tych pieniądzach wydaje mi się bardzo dobrą propozycją. Może wypowiedzą się użytkownicy poprzedniego modelu jak pracuje się na re7500.

Link do sklepu hot air:

http://www.hotair.pl/index.php?page=sho ... t&Itemid=2

Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez Google Adsense [BOT] 10 grudnia 2011, 15:16

#2 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez AdamStar 10 grudnia 2011, 15:38
Stacja wygląda bardzo obiecująco:
Obrazek

Szczególnie dobre wrażenie robi bardzo duży podgrzewacz o wymiarach 340mm x 280mm. Jeżeli i w tym modelu zastosowano promienniki Elstein to może się okazać że będzie to świetna maszyna.

#3 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez pijan4 10 grudnia 2011, 16:12
Kolega mnie wyprzedził z tym wątkiem:). Jestem posiadaczem re-7500. Mimo większej ilości negatywnych opinii na jej temat jestem z niej bardzo zadowolony. Mimo wszystko z bardzo delikatnymi płytami i z układami lutowanymi na środku płyty nie radziła sobie. Wystarczyło tylko dokupić uchwyty dolne i boczne do stacji oraz wydłużyć profil grzania dolnego i wszystkie problemy znikają. Myślę że w przypadku re8500 bez tych dodatkowych uchwytów nie obejdzie się. Tylko czekać aż pojawi się jakaś rzeczowa opinia, recenzja na temat tej maszynki :). Ciekawi mnie jak wygląda termopara, bo na zdjęciach jej nie widać?.

#4 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez keymaker 27 lutego 2012, 12:09
Czy jest już ktoś w stanie powiedzieć coś na temat tej stacji, czy już ktoś na niej pracował? Przymierzam się do zakupu stacji BGA i waham się pomiędzy LY ACHI v3, a Jovy RE-8500.

#5 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez niuk 23 lipca 2012, 23:04
Mam stację od około 2 tygodni. Nadal uczę się pracy na niej, ale już widać, że po dopracowaniu szczegółów będzie sprawować się świetnie.

#6 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez lukiuki 26 listopada 2012, 21:42
Posiadam również tą Stacje od niedawna. Jeszcze się uczę na niej. Mam pytanie czy koledzy korzystają z oryginalnych profili np do SB, GPU w laptopie i Xbox 360, czy stworzyliście własne profile? Mógłbym prosić ewentualnie o dane stworzonych przetestowanych profili. Wydaje mi się że te oryginalne w niektórych przypadkach są zbyt mocno podkręcone.

Pozdrawiam.

#7 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez servkom 26 listopada 2012, 21:53
Nie jestem posiadaczem tej stacji, ale mam pytanie jak w niej realizowane jest chłodzenie PCB po procesie.

#8 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez marek216 26 listopada 2012, 22:24
servkom napisał(a):Nie jestem posiadaczem tej stacji, ale mam pytanie jak w niej realizowane jest chłodzenie PCB po procesie.

W przeciwieństwie do ACHI nie widzę wentylacji - płyta stygnie samoczynnie co pewnie trochę trwa, czy jest dla płyty zdrowsze to już sprawa dyskusyjna.

#9 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez servkom 26 listopada 2012, 22:34
Czyli kolejna wersja chińskiej zabawki.

#10 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez lukiuki 27 listopada 2012, 08:54
Raczej nie jest to chiński wynalazek. Co do chłodzenia, to na zdjęciu poglądowym od użytkownika AdamStar można zauważyć na prawo od podgrzewacza "wybrzuszenie" i tam też znajduje się wentylator. Wentylator chłodzi PCB w większej mierze od spodu, załącza się automatycznie po procesie grzania lub można go manualnie włączyć.

#11 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez adam1114 27 listopada 2012, 09:12
Powstaje pytanie, czy ktoś na foto zapomniał umieścić uchwytów dolnych które podpierają płytę od spodu oprócz bocznych, czy na prawdę ich nie ma. Jeśli ich nie ma to nie wyobrażam sobie pracy z taką maszyną. Przecież płyty (być może nie wszystkie) będą się gięły jak banany. Co gorsza brak tak istotnego detalu ze strony twórców tego urządzenia może powodować duże obawy co jeszcze zrobili tak na skróty i bez przemyślenia.

#12 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez lukiuki 27 listopada 2012, 09:21
Uchwyty można dokupić bez problemu pod ten model maszyny, nie mylić z uchwytami do RE-7500. Ja zakupiłem od razu takie uchwyty. Są w pełni regulowane. Zamieszczam również zdjęcia do tych uchwytów.
Obrazek

#13 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez adam1114 27 listopada 2012, 09:24
Dziwna praktyka handlowa, tak na prawdę maszyna jest mało zdatna do użycia bez tych uchwytów, a za nie po prostu trzeba dopłacać, mogli by je od razu dorzucić, zwiększyć cenę i po sprawie :).

#14 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez demeo 27 listopada 2012, 12:39
adam1114 napisał(a):Dziwna praktyka handlowa, tak na prawdę maszyna jest mało zdatna do użycia bez tych uchwytów, a za nie po prostu trzeba dopłacać, mogli by je od razu dorzucić, zwiększyć cenę i po sprawie :).

Normalna praktyka handlowa :), producent podaje jak najniższą cenę bazową produktu i to jest wabikiem na klientów.

Czy ktoś się orientuje jaki rodzaj szkła oni stosują w stacji co tak znakomicie przepuszcza promieniowanie IR?

A tak przy okazji czy nie ma żadnej polskiej firmy produkującej stacje do lutowania BGA?

--
Pozdrawiam,
demeo

#15 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez adam1114 27 listopada 2012, 12:56
Bardziej pisałem to w znaczeniu:
Dla mnie obecność takich podpór jest oczywista, jeśli producent ich nie daje w standardzie to gdzie jeszcze poszedł na skróty.

Polskie firmy chyba by miały ciężko konkurować z Chińczykami, na końcu by się okazało, że wszystkie podzespoły kupują w Chinach, tutaj tylko składają a wyszło i tak drożej.

#16 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez demeo 27 listopada 2012, 13:41
adam1114 napisał(a):Bardziej pisałem to w znaczeniu:
Dla mnie obecność takich podpór jest oczywista, jeśli producent ich nie daje w standardzie to gdzie jeszcze poszedł na skróty.

Tutaj trzeba by było zajrzeć do środka, a na pewno wiele kwiatków by się znalazło.

adam1114 napisał(a):Polskie firmy chyba by miały ciężko konkurować z Chińczykami, na końcu by się okazało, że wszystkie podzespoły kupują w Chinach, tutaj tylko składają a wyszło i tak drożej.

Tutaj się nie zgodzę, rosnące koszty pracy w Chinach co raz częściej zmuszają wiele firm do przenoszenia produkcji do krajów EU. Poza tym produkując lokalnie mamy szybszą dostawę, zapewne lepszą jakość, stacja z pewnością będzie bardziej zindywidualizowana pod potrzeby odbiorców. Bardzo wiele firm pobudowało własne stacje do BGA gdyż na rynku nie mogli znaleźć odpowiedniego produktu. A ta stacja Jovy jakby nie patrzeć do kilka promienników, sterownik PID, obudowa oraz soft. Podobnie wygląda sprawa z innymi precyzyjnymi urządzeniami jak frezarki, czy "plotery" laserowe, aczkolwiek rynek odbiorców tych urządzeń jest raczej większy niż stacji BGA. Także wydaje mi się, że Polskie firmy mają duże pole do popisu :).

--
Pozdrawiam,
demeo

#17 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez diolut 27 listopada 2012, 18:46
A tak przy okazji czy nie ma żadnej polskiej firmy produkującej stacje do lutowania BGA?

W Polsce produkuje się stacje REECO.

#18 Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez servkom 27 listopada 2012, 21:23
Sam próbowałem produkcji stacji lecz w naszym kraju nie da się czegoś takiego tanio wyprodukować. Sprzedałem parę sztuk po znajomych i tyle. Jak na razie nikt nie jest wstanie konkurować z chińszczyzną nawet jeśli tam rosną koszty produkcji.

Re: Nowe Jovy re8500 - rewolucja?

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2012, 21:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).