• Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

#201 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 13 marca 2014, 22:18
marioj77 napisał(a):190 dołem z termoparą umieszczoną przy samej płycie? Nie za dużo?

To było tylko do testu (na stole stara grafa lead free), normalnie używal ok 10 mniej jak temp upłynnienia, lead-170 free-205

-- Dodano: czwartek, 13 mar 2014, 22:20 --

raddeon napisał(a):Bo profil idzie bardzo poszarpany jak mój mam teraz średnią temperaturę od 9 do 14 °C i tak samo się dzieje, stabilność temperatury ma z tego co widzę duże znaczenie i powinna być minimum 20°C.

Po dwóch wylutach jest ponad 20 :-) 3,5m3 :-)

Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2014, 22:18

#202 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez delp 13 marca 2014, 23:31
Działa pomiar tylko z jednej termopary. Dziękuje.
Może da się zrobić, jeśli zostanie nacisniety STOP lub przekroczona temp. krytyczna żeby dalej robił wykres temp.O

Obrazek
Reszta działa jak należy.

#203 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 14 marca 2014, 08:04
Kolego delp temat odczytu drugiej poruszony w postach wyżej masz nie zmostkowaną termoparę REX-a z PC410.

#204 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 14 marca 2014, 09:17
raddeon napisał(a):Bo profil idzie bardzo poszarpany jak mój mam teraz średnią temperaturę od 9 do 14 °C i tak samo się dzieje, stabilność temperatury ma z tego co widzę duże znaczenie i powinna być minimum 20°C.

Mam minimum 20, małe pomieszczenie i po kilku wylutach mam już 23. Takiej temperatury jak 14 stopni to nigdy nie widziałem, 9 stopni to już lodówka :)

#205 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 14 marca 2014, 09:29
Ja poproszę jeszcze Kolegę tak w ramach estetycznych by dorobił możliwość ręcznego rozciągania okna programu bynajmniej góra/dół, bo połowę ekranu mam szarą i pustą, a wiem że pewnie koledzy używają tylko panoramicznych ekranów i u nich to nie występuje.

#206 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 09:51
raddeon napisał(a):Ja poproszę jeszcze Kolegę tak w ramach estetycznych by dorobił możliwość ręcznego rozciągania okna programu bynajmniej góra/dół, bo połowę ekranu mam szarą i pustą, a wiem że pewnie koledzy używają tylko panoramicznych ekranów i u nich to nie występuje.

Przecież jest, proszę kliknąc 2 razy w górny pasek i potem sobie ustawiać.

#207 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez delp 14 marca 2014, 09:59
raddeon napisał(a):Kolego delp temat odczytu drugiej poruszony w postach wyżej masz nie zmostkowaną termoparę REX-a z PC410.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, wcześniej napisałem że nie działa odczyt jak nie ma dwóch termopar i prosiłem o wybór 1 czy 2 termopary.
Napisałem że dziękuje bo teraz działa z jedną.

#208 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 14 marca 2014, 10:03
Sorry chyba wczoraj z tych topników dostałem totalnego zadymienia umysłu :oops:

#209 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 14 marca 2014, 10:42
Chciałem zrobić wykres przebiegu mojego profilu przy ustawieniach podobnych do filmiku kolegi sylwa76 ale niestety po naciśnięciu Hold nie udało się "odholdować" cyklu (cały czas był podświetlony naciśnięty hold), nacisnąłem więc start i cały wykres zniknął.

#210 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez raddeon 14 marca 2014, 11:06
U mnie program nie pamięta ustawienia wielkości okna i ustawienia parametru auto+x°C ale jak ustawiłem na 15 to wyniki rewelka

Obrazek

#211 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 11:40
marioj77 napisał(a):Chciałem zrobić wykres przebiegu mojego profilu przy ustawieniach podobnych do filmiku kolegi sylwa76 ale niestety po naciśnięciu Hold nie udało się "odholdować" cyklu (cały czas był podświetlony naciśnięty hold), nacisnąłem więc start i cały wykres zniknął.

Bo start ma wznawiac pracę po holdzie lecz z tym znikaniem to niedopatrzenie, zrobi się tak żeby hold byl też unholdem :-)

#212 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 14 marca 2014, 13:55
Znalazłem jeszcze jednego buga - przy aktualizacji parametrów w trakcie pracy, program ignoruje wpis -0,01 dla szybkości narastania (koniec cyklu). Chciałem skrócić cykl pbfree do pb bez restartowania więc zrobiłem aktualizację od razu na początku cyklu.

#213 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 15:42
marioj77 napisał(a):Znalazłem jeszcze jednego buga - przy aktualizacji parametrów w trakcie pracy, program ignoruje wpis -0,01 dla szybkości narastania (koniec cyklu). Chciałem skrócić cykl pbfree do pb bez restartowania więc zrobiłem aktualizację od razu na początku cyklu.

Można zmieniać ten parametr i maszyna go przyjmie lecz wykres się nie zaktualizuje bo to parametr tymczasowy(sprawdzone kilka razy).
Warunek jest taki że w trakcie trwania danego kroku można zmieniać tylko temperaturę a w pozostałych wszystko. Jak trzeba nagram filmik :-)
W poprawce hold jest poprawiony oraz to że wykres setpoint na koncu spada do zera(nie ładnie to wygląda).

#214 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez marioj77 14 marca 2014, 16:14
Jak już napisałem, zmieniałem ten parametr od razu na początku cyklu - nie chodzi mi o wykres tylko o to, że skończył się poprzedni krok i zaczął ten, w którym zmieniłem szybkość przyrostu na -0,01 . Może to jednorazowa przypadłość, przy okazji przetestuję to jeszcze raz.

-- Dodano: piątek, 14 mar 2014, 16:23 --

Włączyłem profil, zmieniłem r2 na wartość -0,01 - program po przejściu przez dwell time pierwszego kroku uruchomił krok drugi. Wersja 2.2.1 - może używasz jakiejś innej.

-- Dodano: piątek, 14 mar 2014, 16:30 --

Przy kolejnych dwóch próbach już zadziałało ok i zakończyło cykl, nie wiem o co chodzi :)

Tak przy okazji: czy istnieje możliwość wyłączenia sygnału dźwiękowego stacji z poziomu programu?

#215 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 17:44
marioj77 napisał(a):Jak już napisałem, zmieniałem ten parametr od razu na początku cyklu - nie chodzi mi o wykres tylko o to, że skończył się poprzedni krok i zaczął ten, w którym zmieniłem szybkość przyrostu na -0,01 . Może to jednorazowa przypadłość, przy okazji przetestuję to jeszcze raz.

-- Dodano: piątek, 14 mar 2014, 16:23 --

Włączyłem profil, zmieniłem r2 na wartość -0,01 - program po przejściu przez dwell time pierwszego kroku uruchomił krok drugi. Wersja 2.2.1 - może używasz jakiejś innej.

-- Dodano: piątek, 14 mar 2014, 16:30 --

Przy kolejnych dwóch próbach już zadziałało ok i zakończyło cykl, nie wiem o co chodzi :)

Tak przy okazji: czy istnieje możliwość wyłączenia sygnału dźwiękowego stacji z poziomu programu?

Tak i mam pomysł na sterowanie chłodzeniem wykożystując wyj. AL1

#216 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 14 marca 2014, 18:38
Wielkie uznanie dla twórcy za program.
I ja zacząłem go sobie testować na swojej maszynce, ale mam problem, o ile wszystko ładnie chodzi na wersji 1.9RC.
O tyle na wersji najnowszej mam problem z komunikacją i przy próbie wysłania czy odebrania profilu z maszyny wywala mi program.
Program testowany jest w systemie Windows 7 64 bit, maszynka to ZM-R380B, góra sterowana PV410, a dół na REX-C10.
RS podłączone jest bezpośrednio pod natywne złącze komputera.
Program za każdym razem uruchamiany jest z uprawnieniami administratora.
Ustawienia portu mam według zaleceń i nic nie zmieniałem od wersji 1.9, poniżej zrzuty ekranu.

Wersja 1.9RC

Obrazek

Błąd przy instalacji:

Obrazek
Błąd ten pojawia się na końcu instalacji, jeżeli w ostatnim kroku zaznaczę, uruchom program po instalacji.

Problem przy odbieraniu i wysyłaniu profilu:

Obrazek

Zrzut z Error.log:

Obrazek

#217 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 19:23
pawel80 napisał(a):Wielkie uznanie dla twórcy za program.
I ja zacząłem go sobie testować na swojej maszynce, ale mam problem, o ile wszystko ładnie chodzi na wersji 1.9RC.
O tyle na wersji najnowszej mam problem z komunikacją i przy próbie wysłania czy odebrania profilu z maszyny wywala mi program.
Program testowany jest w systemie Windows 7 64 bit, maszynka to ZM-R380B, góra sterowana PV410, a dół na REX-C10.
RS podłączone jest bezpośrednio pod natywne złącze komputera.
Program za każdym razem uruchamiany jest z uprawnieniami administratora.
Ustawienia portu mam według zaleceń i nic nie zmieniałem od wersji 1.9, poniżej zrzuty ekranu.

Wersja 1.9RC

Obrazek

Błąd przy instalacji:

Obrazek
Błąd ten pojawia się na końcu instalacji, jeżeli w ostatnim kroku zaznaczę, uruchom program po instalacji.

Problem przy odbieraniu i wysyłaniu profilu:

Obrazek

Zrzut z Error.log:

Obrazek

Nie pamiętam już czy były róznice w plikach ini między 1.9 a 2.2.1 ale usuń folder docelowy w c:/pf i zainstaluj na nowo, to musi chodzić, od wersji 1.9 do teraz nic z komunikacją nie było robione.
Bład przy instalacji to brak uprawnień.

#218 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 14 marca 2014, 20:16
To tak:
Po odinstalowaniu programu, usunięciu katalogu i restarcie komputera problem nie znikł.
Przy próbie wysłania lub odebrania profilu wyskakuje ten sam problem.

#219 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez sylwa76 14 marca 2014, 21:52
pawel80 napisał(a):To tak:
Po odinstalowaniu programu, usunięciu katalogu i restarcie komputera problem nie znikł.
Przy próbie wysłania lub odebrania profilu wyskakuje ten sam problem.

daj plik profile.ini ten który wysyłasz do maszyny i nr profilu

#220 Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez pawel80 14 marca 2014, 22:21
Przepraszam za wprowadzenie w mały błąd, Ale po reinstalacji.
Wysyłanie do maszyny działa.
Na maszynie są te same ustawienia co w programie, czyli ok, ale jak pobieram profil z maszyny to wyskakuje błąd co wcześniej przytoczyłem. I zauważyłem, że zmienia się wtedy wartość narastania temp.

Zrzut przy wysyłaniu do maszyny:
Obrazek

Zrzut przy odbieraniu:
Obrazek

Numer profilu to 5
Profile.7z

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2014, 22:21