Re: Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp
przez Google Adsense [BOT] • 25 lutego 2014, 20:04
nie o to mi chodziło - w programie tak właśnie opisuję, chodzi mi o sprawdzanie przez program jaki jest aktualny profil w sterowniku i wyświetlenie jego numeru. Podczas testów zdarzyło mi się wywołać buga i startowałem profil 2 z programu a na stacji był 0 - chciałbym się jakoś zabezpieczyć przed błędem, może jakieś sprawdzenie stanu sterownika i komunikat o niezgodności numeru profilu?
marioj77 napisał(a):nie o to mi chodziło - w programie tak właśnie opisuję, chodzi mi o sprawdzanie przez program jaki jest a aktualny profil w sterowniku i wyświetlenie jego numeru. Podczas testów zdarzyło mi się wywołać buga i startowałem profil 2 z programu a na stacji był 0 - chciałbym się jakoś zabezpieczyć przed błędem, może jakieś sprawdzenie stanu sterownika i komunikat o niezgodności numeru profilu?
Pracuję nad tym, nie ma co tworzyć kontroli do kontrolowania -ma działać prawidłowo
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
Jeśli forum Ci pomogło, możesz wspomóc jego utrzymanie przez dotację PAYPAL
donate.php
Z góry serdecznie dziękuję.
donate.php
marioj77 napisał(a):to teraz jeszcze trzeba wymyślić konwersję rs do bt i aplikację pod androida
Może cię to bawi ale owy sofcik jest robiony równolegle - ot co.
Ale to potem, można się zaopatrzyć już w moduł bluetoot do maszynki .
// Link do aukcji eBay usunięto - regulamin forum p. 9.12
-- Dodano: wtorek, 25 lut 2014, 21:04 --
delp napisał(a):Z regulacją tej dolnej mocy bardzo fajna rzecz, a jest możliwość dodania kilku etapów 2-3 , a nie od razu po osiągnięciu temperatury od razu 100%
Zrobi się
Sprubujcie potestować ten soft na wypadek buga z numerem profilu jw. (hold jeszcze nie działa)
Trzeba wkleić exe i lang
PSoft Rework v1.6.2.rar |
Przy promiennikach 800W, regulacja mocy potrzebna.
Da się coś zrobić z rozdzielczością, żeby mieścił się program w laptopie 10` 1024x600
Może da się przypisać dany klawisz do danego przycisku na-pewno się da, żeby nie trzeba było używać myszki. (chociaż STOP)
Zapraszam innych użytkowników programu do sugestii i uwag.
Da się coś zrobić z rozdzielczością, żeby mieścił się program w laptopie 10` 1024x600
Może da się przypisać dany klawisz do danego przycisku na-pewno się da, żeby nie trzeba było używać myszki. (chociaż STOP)
Zapraszam innych użytkowników programu do sugestii i uwag.
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
donate.php
donate.php
sylwa76 napisał(a):
ad.1/2/3 Tracisz funkcję sterowania dolnym podgrzewaczem( mocą), Pout tylko go załącza a hold zatrzyma tylko górę. Pewnie masz jakiś delikatny profil i często się zdarza że dolny podgrzewacz zbyt szybko nagrzewa płytę i ją krzywi (np. niektóre acerki)to jest właśnie do tego.
ad.4 : Piny jak poniżej
PC410 REX c100
16 ------------10
17-------------9
U mnie do pinów 16 i 17 jest podłączony przełącznik na obudowie opisany jako IR warm-up (włączenie odpala na stałe dolną grzałkę, jeśli się tego nie włączy to profil tez grzałkę odpali) oraz podłączone jest coś jeszcze co idzie w głąb obudowy.
Czy u Was te piny są wolne czy tez jest coś podpięte? Zmostkowałem dodatkowo z tym wejściem termoparę ale mam wrażenie że od tego czasu odczyt dolnej termopary zaczął wariować (nie jest stabilny tylko waha się w granicach 5 stopni w górę i w dół od temperatury górnej termopary która pokazuje stabilnie (pomiar niedokładny temperatury pokojowej, ale przed zmostkowaniem obydwie pokazywały stabilnie tą samą temperaturę przy zgaszonych grzałkach)
Uruchomiłem wersję 1.6.2 po poprawkach, profil na stacji 0, na programie 1 - wystartowałem profil z programu a na stacji pozostało 0. To chyba bug programu, nie? Ogólnie jest dosyć losowo po zmianie profilu, czasem sterownik zareaguje a czasem nie i uruchamia ostatni profil.
I przy okazji proszę o przywrócenie krzyżyka do zamykania programu
-- Dodano: środa, 26 lut 2014, 09:47 --
Jeszcze odnośnie funkcji hot update - przydałby się przycisk przywróć domyślne i jakiś sposób wyróżnienia parametru, który zmieniliśmy. Do tego zatrzymanie profilu przyciskiem stop powinno przywracać domyślne wartości parametrów jeśli nie zrobiliśmy tego ręcznie.
A poza tym na wykresie mogłyby się pokazywać kółeczka w miejscach poszczególnych kroków czyli w momencie osiągnięcia wartości docelowej poszczególnych kroków a potem po skończeniu czasu utrzymania - tak samo jak jest na wzorcowym wykresie, byłoby wtedy widać, który krok profilu się aktualnie wykonuje.
-- Dodano: środa, 26 lut 2014, 10:34 --
Nie zauważyłem, żeby była jakaś zmiana pracy sterownika po naciśnięciu hold, chyba to nie działa.
I przy okazji proszę o przywrócenie krzyżyka do zamykania programu
-- Dodano: środa, 26 lut 2014, 09:47 --
Jeszcze odnośnie funkcji hot update - przydałby się przycisk przywróć domyślne i jakiś sposób wyróżnienia parametru, który zmieniliśmy. Do tego zatrzymanie profilu przyciskiem stop powinno przywracać domyślne wartości parametrów jeśli nie zrobiliśmy tego ręcznie.
A poza tym na wykresie mogłyby się pokazywać kółeczka w miejscach poszczególnych kroków czyli w momencie osiągnięcia wartości docelowej poszczególnych kroków a potem po skończeniu czasu utrzymania - tak samo jak jest na wzorcowym wykresie, byłoby wtedy widać, który krok profilu się aktualnie wykonuje.
-- Dodano: środa, 26 lut 2014, 10:34 --
Nie zauważyłem, żeby była jakaś zmiana pracy sterownika po naciśnięciu hold, chyba to nie działa.
marioj77 napisał(a):Nie zauważyłem, żeby była jakaś zmiana pracy sterownika po naciśnięciu hold, chyba to nie działa.
Napisałem że hold nie działa, proszę uważnie czytać. Jeżeli nie masz śledzenia profilu to znaczy że ta funkcja nie jest aktyna w twoim sterowniku - u mnie działa bez problemu w wersji 1.6.1(w innych nie testowałem).
Czy na sterowniku PC410 wejście na zaciskach 16,17 jest opisane IN2? Wiem że PC410 wychodziły z różnymi firmware'ami i tu możebyć różnica. Dziwi mnie to że pod IN2 jest podpięty jakiś switch.
-- Dodano: środa, 26 lut 2014, 15:44 --
marioj77 napisał(a):I przy okazji proszę o przywrócenie krzyżyka do zamykania programuNa ta chwilę nie mogę, jest to skrócona procedura zamykania a to jest nie wskazane(Pracuję nad tym).
sylwa76 napisał(a):Jeżeli nie masz śledzenia profilu to znaczy że ta funkcja nie jest aktyna w twoim sterowniku - u mnie działa bez problemu w wersji 1.6.1(w innych nie testowałem).
Co oznacza, że nie mam śledzenia profilu? Wykres się rysuje ale nie mam żadnej informacji, który krok się aktualnie wykonuje.
Na wykresie w punktach przejściowych są czerwone romby i wraz z postępem zmieniają się na czarne kwadraty w błękitnej obwódce - patrz legenda "current segment".
Wersja 1.7.0
Stabilna i przetestowana - nie zauważyłem bugów z transmisją co nie znaczy że ich nie ma:-) , wprowadzone wszystkie sugestie i poprawki.
Trzeba wgrać wszystkie pliki w paczce bo było dużo zmian i stare są niekompatybilne.
Wersja 1.7.0
Stabilna i przetestowana - nie zauważyłem bugów z transmisją co nie znaczy że ich nie ma:-) , wprowadzone wszystkie sugestie i poprawki.
Trzeba wgrać wszystkie pliki w paczce bo było dużo zmian i stare są niekompatybilne.
PSoft Rework v1.7.0.rar |
Do poprawienia w nowej wersji komunikat o braku komunikacji (Communication error or machine not connect) - domyślne ustawienie portu com w programie wróciło do 19200 baudów, po włączeniu nie udało mu się połączyć z PC410, wywalił więc komunikat i się zamknął.
Trochę brak czasu na ustawienie portu com bo ten komunikat jest dosyć szybko.
No i przydałoby się wymusić na programie pracę na uprawnieniach administratora lub może lepiej pliki konfiguracyjne przenieść do katalogów użytkownika. W Windows 7 bez praw administratora nie można dokonywać zmian w profilach.
-- Dodano: czwartek, 27 lut 2014, 10:32 --
I jeszcze sugestia odnośnie krokowego podnoszenia mocy dołu. Jak wybiorę np. 60% od razu z opcji powinny zniknąć temperatury dla 40 i 60%, w przeciwnym wypadku program i tak przełącza mi moc na 20% a ja tak nie chcę.
Podobnie dla innych wartości, po wybraniu 40% nie powinno być już opcji 40% - 80° bo będzie identyczna sytuacja. Dla 80% powinna być tylko do ustawienia temp. dla 100% a przy wyborze 100% nie powinno być żadnych opcji powyżej.
Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno
Trochę brak czasu na ustawienie portu com bo ten komunikat jest dosyć szybko.
No i przydałoby się wymusić na programie pracę na uprawnieniach administratora lub może lepiej pliki konfiguracyjne przenieść do katalogów użytkownika. W Windows 7 bez praw administratora nie można dokonywać zmian w profilach.
-- Dodano: czwartek, 27 lut 2014, 10:32 --
I jeszcze sugestia odnośnie krokowego podnoszenia mocy dołu. Jak wybiorę np. 60% od razu z opcji powinny zniknąć temperatury dla 40 i 60%, w przeciwnym wypadku program i tak przełącza mi moc na 20% a ja tak nie chcę.
Podobnie dla innych wartości, po wybraniu 40% nie powinno być już opcji 40% - 80° bo będzie identyczna sytuacja. Dla 80% powinna być tylko do ustawienia temp. dla 100% a przy wyborze 100% nie powinno być żadnych opcji powyżej.
marioj77 napisał(a):Do poprawienia w nowej wersji komunikat o braku komunikacji (Communication error or machine not connect) - domyślne ustawienie portu com w programie wróciło do 19200 baudów
W założeniach i docelowo program domyślnie ma pracować na 19200 jak już wczesniej mówiłem(twój problem z połączeniem zadecydował że chwilowo obniżyłem na 9600 lecz jak widzę nie było powodów.)
-- Dodano: czwartek, 27 lut 2014, 14:50 --
marioj77 napisał(a):I jeszcze sugestia odnośnie krokowego podnoszenia mocy dołu. Jak wybiorę np. 60% od razu z opcji powinny zniknąć temperatury dla 40 i 60%, w przeciwnym wypadku program i tak przełącza mi moc na 20% a ja tak nie chcę.
Wystarczy w nieużywane komórki wpisać 0
sylwa76 napisał(a):
W założeniach i docelowo program domyślnie ma pracować na 19200 jak już wczesniej mówiłem(twój problem z połączeniem zadecydował że chwilowo obniżyłem na 9600 lecz jak widzę nie było powodów.)
Rozumiem, tylko w przypadku gdy ktoś będzie przeprowadzał pierwszą instalację programu a port szeregowy będzie miał COM2 to program wywali błąd i się zamknie. Jak dla mnie nie musisz tego poprawiać, Twoja wola Panie.
-- Dodano: czwartek, 27 lut 2014, 14:50 --
sylwa76 napisał(a):Wystarczy w nieużywane komórki wpisać 0
Czyli nie będzie poprawki, żeby to było bardziej user-friendly?
Re: Nowy Soft dla ACHI, SCOTLE, LY, BAUER itp
przez Google Adsense [BOT] • 27 lutego 2014, 15:20