• NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 15 kwietnia 2013, 11:46
Dostałem do naprawy laptopa Samsung R610-AS05PL z objawem następującym. Po włączeniu prąd dochodzi do 0,8A, chwilę jest na takim poziomie, po czym spada do 0,3A i po chwili znów do 0,8A i na takim poziomie już zostaje. Już kiedyś miałem taki przypadek i nie znalazłem niczego podejrzanego. Teraz też pomiary na nic nie wskazują. Poprzednim razem jak i tym obstawiam BIOS lub południe. Ale jest problem ze znalezieniem biosu. Udało mi się wyodrębnić plik WPH ze strony producenta, ale zajmuje on 1,5MB, a zgrany z pamięci MX25L1605AM2C zajmuje 2MB.
Czy ktoś może posiada zgrany z natury taki bios?
Płyta BA92-05213B

Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Google Adsense [BOT] 15 kwietnia 2013, 11:46

#3 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 15 kwietnia 2013, 16:16
Ale ten ma 1 MB, a mój oryginalnie ma 2 MB.

#4 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez figofag 15 kwietnia 2013, 16:21
A rozpakował go kolega?

#5 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 16 kwietnia 2013, 10:42
Masakra. Skończyłem dobra szkołę, zrobiłem studia, a ja nie potrafię zauważyć, że ten plik jest spakowany. Starość.
Laptop się uruchomił, ale coś jest nie tak. Pojawia się logo samsunga po czym się restartuje. Jak wcisnę F2 aby wejść do BIOSu to pojawia się coś takiego jak na zdjęciu. Pierwszy raz się z tym spotykam. Czy komuś coś to podpowiada?
Czy to wina biosu ? Wgrywałem tylko plik biosu.
Obrazek

Wygląda mnie to tak, jakby BIOS był zgrany z laptopa w którym było zamontowane TPM, a w moim go nie ma i BIOS się do tego odwołuje.
Więc wracam do punktu wyjścia, potrzebny BIOS

#6 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 26 kwietnia 2013, 10:17
Ponowię prośbę o bios, bo laptop wciąż u mnie. Jestem skłonny zapłacić komuś za fatygę zgrania i udostępnienia.

#7 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 8 maja 2013, 13:34
Po wielu bojach udało mi się spreparować BIOS który uruchomił laptopa. Zostawię go dla potomnych. Może komuś się przyda.
Nie mam dźwięku na laptopie, ale nie sądzę, aby to była wina biosu.

r610_as05pl_02lk.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez indicheq 8 maja 2013, 13:52
A czy karta dźwiękowa jest w systemie wykrywana?

#9 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Keli 8 maja 2013, 15:46
Nie jest . Podmieniłem ALC262,ale bez zmian.

#10 Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez indicheq 8 maja 2013, 19:39
Sprawdź zasilanie kodeka, oraz komunikację z mostem.

Re: NP-R610H R610 AS05PL potrzebny BIOS

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2013, 19:39